Ozonski omotač se oporavlja

G2015-038-2040_OzoneHoles_MASTER_youtube_hq_print

Najnovija objava iz Ujedinjenih naroda (UN) donosi novu nadu za budućnost našeg planeta. Naime, ozonski omotač pokazuje znakove kontinuiranog oporavka od štete prouzročene ljudskim djelovanjem, a očekuje se da će se u potpunosti obnoviti do 2060. godine, prenosi britanski list „The Guardian“.

Mjere poduzete za popravak štete na ozonskom omotaču također će imati važan blagotvorni učinak na klimatske promjene. Poznato je, naime, da aerosolni plinovi koji su doveli do toga da se na nekim mjestima ozonski omotač uvelike stanjio, a na nekima i potpuno nestao, pridonose i zagrijavanju atmosfere. Ograničavanjem emisije tih plinova može se izbjeći čak 0,5°C zagrijavanja u ovom stoljeću.

Oporavak ozonskih rupa i stanjenoga ozonskog omotača napredovao je od oko 1 do 3% po desetljeću počevši od 2000. godine. Prema procjenama, ako ograničenje emisija tih kemikalija ostane na ovoj razini, ozonski omotač iznad sjeverne hemisfere i srednje geografske širine trebao bi potpuno zacijeliti do 2030-ih godina. Iznad južne hemisfere i u najproblematičnijim polarnim područjima oporavak će trajati dulje – do sredine ovog stoljeća, odnosno u polarnim područjima do 2060-ih godina.

Ovi su dobri rezultati predstavljeni javnosti u 5. studenoga nakon četiri godine praćenja i procjena oporavka ozonskog omotača. To je rijedak primjer koji pokazuje da se globalna šteta po okoliš zajedničkim djelovanjem svih vlada ipak može zaustaviti.

Inače, prvi je put znanstveni dokaz o oštećenjima ozonskog omotača na Antarktiku publiciran 1985. godine, a već 1987. potpisan je Montrealski protokol, koji obvezuje svjetske vlade da smanje upotrebu štetnih kemikalija za koje je dokazano da oštećuju ozonski omotač. No, u međuvremenu su nastali i drugi, po okoliš još razorniji plinovi. Stoga će početkom iduće godine na snagu stupiti amandman Kigali Montrealskog protokola, kojim će se nastojati ograničiti upotreba HFC-plinova, koji se uglavnom koriste u hlađenju, a koji imaju učinak zagrijavanja desetaka tisuća puta veći od ugljičnog dioksida.

 

Oštećenja ozonskog omotača nad Antarktikom u rujnu 2000. (lijevo) i u rujnu 2018. godine Fotografija: Nasa/AP

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava