FLORA I FAUNA: Kineska zabrana slonovače dovodi do drastičnog pada cijena u Aziji. Slonovi i dalje ugroženi.

slonovaca-afp-getty

Nazire li se spas za slonove? Možda da, a moguće i ne. Velike opasnosti su i dalje prisutne, traju.
Kineska vlada najavila je zabranu trgovine slonovačom. Tvornice bjelokosti u Kini službeno su zatvorene od kraja ožujka 2017., a svi prodajni centri bit će zatvoreni do kraja godine. Ta je odluka odmah izazvala domino-efekt na sve uključene u trgovinu slonovačom i izrezbarenim predmetima od bjelokosti u Aziji. No, hoće li ta odluka dovesti do spasa slonova, koje su posljednjih godina krivolovci desetkovali i ugrozili cijelu vrstu, ili će još dodatno pogoršati njihove šanse za opstanak, tek preostaje vidjeti.

Kina najveći potrošač

Kina je najveći potrošač slonovače i predmeta od bjelokosti. Velika potražnja uzrokovala je nicanje niza manufaktura za obradu sirove bjelokosti u cijeloj Aziji, a osobito u Vijetnamu. Povećao se i broj trgovaca na veliko koji trguju uglavnom ilegalno nabavljenom slonovačom od ubijenih afričkih slonova. Najnovija odluka kineskih vlasti dramatično je smanjila cijene sirove bjelokosti u Aziji, izvještava britanski list „The Guardian“.

Kina i Vijetnam najveći proizvođači

Od svih industrija slonovače u cijeloj Aziji, Vijetnam je najviše povećao proizvodnju ilegalnih proizvoda  od slonovače u posljednjem desetljeću, tvrdi organizacija za spas slonova „ Save the Elephants“, te ima jedno od najvećih ilegalnih tržišta slonovače na svijetu, a većina kljova stiže iz Afrike.

Istraživači  iz „Wildlife Justice Commission“ (WJC) pratili su trgovce u Hanoju tijekom posljednje tri godine i potvrđuju pad cijena bjelokosti. U 2015. godini neobrađena slonovača u prosjeku se prodavala za 1322 USD/kg, u listopadu 2016. cijena je pala na 750 USD/kg, a u veljači ove godine na 660 USD /kg. Ista organizacija izvještava da je veleprodajna cijena neobrađene slonovače u Kini pala je za dvije trećine u posljednje tri godine otkako je kineska vlada odlučila obuzdati i smanjiti trgovinu slonovačom.Trgovci slonovačom žale se da im je posao postao “težak i neprofitabilan”. Ipak, još čekaju da vide hoće li cijene početi rasti.

Što će biti dalje?

No, dok neki stručnjaci procjenjuju da je to značajan korak u očuvanju slonova, drugi tvrde da će trgovci smanjenje cijena nastojati nadoknaditi većom ponudom, jer potražnja za predmetima od slonovače je i dalje velika. Osim toga, zaštitari tvrde da uopće nisu osjetili pad krivolova, što sugerira da će ilegalni trgovci sada naprosto kupovati više bjelokosti za istu količinu novca.

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava