OSVIJESTITE PRIRODU! Gledajte „u živo“ danas što se sve događa u gnijezdu jedne rode? Novost iz PP „Lonjsko polje“.

roda u gnjezdu

Danas je oblačan dan, sutra će biti toplo i vedro. I danas i sutra, po svakom vremenu, od travnja 2021 možete biti prvi susjed rodama – gledati u realnom vremenu što se događa u gnijezdu jedne rode u Čigoču, prvom koji u Europi nosi titulu „Europsko sele roda!

Posjetitelji web stranice https://pp-lonjsko-polje.hr/sto-se-dogada-u-rodinu-gnijezdu/ mogu uživo gledati kako roda nese jaja, sjedi na jajima i kako obadva roditelja uređuju gnijezdo. Djelatnici i posjetitelji Parka sa nestrpljenjem očekuju i onaj najzanimljiviji dio kada se mlade rode budu izlegle i kada im roditelji budu svakodnevno donosili hranu.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je u 2020. godini potpisala sporazum o donaciji sa njemačkom zakladom EuroNATUR koja je financirala postavu kamere na krov Posjetiteljskog centra Čigoč. Nakon dužeg vremenskog perioda povratka roda iz Afrike, koje su dolazile od veljače do travnja, mladi par roda je konačno nastanio gnijezdo na krovu info centra u Čigoču.

Projekt „Što se događa u gnijezdu roda?“ ima za cilj podizanje javne svijesti i edukaciju školske djece i posjetitelja Parka o životu roda u Čigoču – kako dohranjuju mlade, kako se gnijezde, gdje odlaze na hranilišta i kakvu hranu donose malim ptićima? Sve je to dostupno u živo do kolovoza u živo i kasnije na kratkom video filmu koji će djelatnici Ustanove pripremiti iz snimljenom materijala. Ovisno o epidemiološkoj situaciji uslijed COVID19 krize, kratki video film biti će promoviran na manifestaciji sela roda u lipnju 2021. godine.

rodino gnjezdo na krovu roda i vatrogasci

Ustanova dugi niz godina ima suradnju sa Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, HEP-om, zakladom EuroNATUR i lokalnom zajednicom u zaštiti roda i revitalizaciji hranidbenih  staništa. Ove godine je Ustanova sa DVD grada Siska organizirala postavljanje podložaka za krov u selu Čigoč i Lonja što predstavlja prvu pomoć rodama u gradnji novih gnijezda.

Park prirode Lonjsko polje

DOBRA HRVATSKA
Travanj, 2021.

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava
test5284