spot_img

Amazon i milijarder Bezos u svjetlu cinizma. Plaćanje nula poreza pa novo velikodušno ulaganje. Tri priče.

Amazon je čudo od tvrtke i biznisa, od 1994.  Širi se, kupuje… Ulazi u sve segmente američkog, a i svjetskog života, zadobiva moć. Je li to dobro? Sve više je, naime, poznata njegova negativna korporacijska kultura prema zaposlenima, nepoštenje prema zajednici… Potrošači, posebno mladi u niz su istraživanja pokazali kako ih odbija društvena neodgovornost Amazona i takvih. Pitamo se: „Da li od takvih išta više kupovati!?“Na svako otvoreno radno mjesto u Amazonu, dolaze dva ukinuta. U Americi je u zadnjih 10 godina, zbog raznih „amazona“, ukinuto 80.000 poduzeća, zatvoreno 35.000 malih proizvodnji.

 

PRIČA 1. – ULAGANJE U ODRŽIVOST ILI OBIČNI PR

Šef Amazona i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu nedavno je potvrdio velikodušnu investiciju kojom planira pomoći u globalnom nastojanju suzbijanja opasnih klimatskih promjena

Šef Amazona je službeno objavio da će investirati 10 milijardi dolara u borbu protiv klimatskih promjena i to u sklopu fonda kojeg je nazvao Bezos Earth Fund. Prva vijest o velikoj inicijativi stigla je putem Bezosovog Instagrama i kasnije potvrde koja je stigla iz samog Amazona.

„Danas sam jako sretan objaviti pokretanje Bezos Earth Funda. Klimatske promjene su trenutno najveća prijetnja našem planetu. Želim surađivati sa svima koji nastoje pronaći učinkovit način borbe protiv devastirajućeg udara klimatskih promjena na planet kojeg svi dijelimo. Globalna inicijativa će financirati znanstvenike, aktiviste i nevladine organizacije – svako nastojanje koje pruža realističnu mogućnost pomaganja očuvanja i zaštite prirodnog svijeta. Možemo spasiti Zemlju. trebat će nam kolektivno nastojanje velikih kompanija, malih kompanija, nacija, globalnih organizacija i pojedinaca – za početak ću investirati 10 milijardi dolara koje ću početi dijeliti već ovog ljeta. Zemlja je jedina stvar koju svi dijelimo – idemo ju zajedno zaštititi.“

Izvor: tportal

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/jeff-bezos-obecao-pravo-bogatstvo-za-suzbijanje-klimatskih-promjena-20200218

 

PRIČA 2.: AMAZON NE PLAĆA POREZ! DA, NAJVEĆI BI TREBALI DATI NAJVIŠE…

Amazon i ove godine plaća nula dolara poreza: ‘Koriste trikove, ali sve je legalno!’

Najveći svjetski online trgovac Amazon, tržišne vrijednosti 793 milijarde dolara, i ove će godine platiti ravno 0 dolara poreza, piše Business Insider.

Drugu godinu za redom trgovački div izbjeći će plaćanje poreza, a nije ih u tome pokolebala ni žestoka kritika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Amazon, drugi u povijesti s ostvarenom tržišnom vrijednosti preko bilijun dolara, za to koristi različite trikove, ali sve je legalno i po zakonu, piše BI.

Tako su, prema odluci Vrhovnog suda iz 1992. godine, bili izuzeti od plaćanja poreza prema saveznoj državi u kojoj posluju jer su tvrtka koja se bavi e-trgovinom. U međuvremenu, ta se odluka promijenila 2017. godine, ali i toj su regulativi izmigoljili jer u većini slučajeva ne prodaju vlastite proizvode, već služe kao prodajna platforma za druge trgovce.

izvor: novac.hr

https://novac.jutarnji.hr/novcanik/amazon-i-ove-godine-placa-nula-dolara-poreza-koriste-trikove-ali-sve-je-legalno/8383877/

 

PRIČA 3.: AMAZONOVE NEPOŠTENE TRGOVAČKE PRAKSE, ZAPREČAVANJE DRUGIH…

U tijeku su istrage u Njemačkoj, a sada i Austriji, o nepoštenim trgovačkim praksama protiv drugih

Austrijska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je u četvrtak da je pokrenula istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki maloprodajni div Amazon dominantni položaj na tržištu kako bi osigurao prednost u odnosu na austrijske trgovce.

U Austrijskoj saveznoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) navode da su istragu pokrenuli na temelju pritužbi zaprimljenih u prosincu 2018. godine o navodnim „nepoštenim trgovinskim praksama” Amazona.

Sumnja se da Amazon ”diskriminira druge trgovce i time pokušava nepropisno favorizirati vlastite proizvode”, stoji u priopćenju BWB-a.

Trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez očitog razloga ukida račune prodavača.

Amazon ih također navodno prisiljava da objavljuju cijene i na računima prodavača objavljuje netočne podatke o isporuci.

Trgovci su žale i da ih Amazon briše s ljestvica proizvoda i da je uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava poduzimanje pravnih mjera.

„Digitalni svijet nije pravni vakuum. Tvrtke koje posluju na globalnoj razini moraju se pridržavati odgovarajućih austrijskih zakona i propisa”, izjavio je čelnik BWB-a Theodor Thanner.

Istraga se provodi u suradnji s njemačkim regulatorom koji je u studenom prošle godine pokrenuo sličnu istragu protiv Amazona, dodao je Thanner

Vezane vijesti: dobit amazona skočila za 63 posto…  https://novac.jutarnji.hr/search/?q=dobit+amazona

Izvor: novac.hr

https://novac.jutarnji.hr/novcanik/nakon-njemacke-i-austrija-istrazuje-amazon-zbog-navodnih-nepostenih-trgovackih-praksi/8379515/

 

DOBRA HRVATSKA

Ožujak, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img