spot_img

Buba Bar pokazuje koliko je važna aktivna uloga osoba s invaliditetom na tržištu rada

Socijalno uključivanje osoba s marginaliziranim statusom u društvo prioritet je brojnih organizacija pa tako i vinkovačke udruge Bubamara. S obzirom na stečeno iskustvo i znanje, udruga je aktivna u educiranju, pružanju konzultacija, savjetovanju, upravljanju i ostalim aktivnostima kada je riječ o poboljšanju kvalitete života onih čiji se glas dovoljno ne čuje. Kroz  mnogobrojne projekta i programe koje provodi, udruga iznimno pozitivno utječe na zajednicu.

Osnovne pokazatelje uspješnog doprinosa udruge na opće dobro društva pronalazimo u sljedećim čimbenicima, specifično usmjerenima na Globalne ciljeve održivog razvoja: 1. Širenje socijalnih usluga u zajednici, 2. Poticanje ekonomskog rasta kroz otvaranje mogućnosti zaposlenja i stjecanja dodatnih znanja i vještina, 3. Podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz usluge koje im omogućuju neovisnost, mobilnost i uključenost te preveniraju njihovu institucionalizaciju i život na rubu društvene zajednice, 4. Suradnja s različitim dionicima društva koja je pridonijela ne samo vidljivosti osoba u nepovoljnom položaju u zajednici već je potpomogla njihovu integraciju i afirmaciju kao korisnih i ravnopravnih članova.

Osobe s invaliditetom žele, mogu i hoće raditi

Trenutačno najvažniji projekt udruge, kojim se želi pozicionirati aktivna uloga osoba s invaliditetom na tržištu rada, jest “Buba bar”. Projekt smo pokrenuli prema škotskom uzoru, koji nas je uvjerio u dobru praksu. Cilj nam je pokazati kako osobe s invaliditetom žele, mogu i hoće raditi, a “Buba bar” će biti mjesto na kojem će osobe s invaliditetom pokazati kako su jednakovrijedni i ravnopravni članovi društva, spremni raditi i zaraditi.

Nakon uspješno prezentiranog projekta lokalnoj zajednici, dobili smo prostor u centru Vinkovaca od 500 m2 i u suradnji s lokalnom zajendicom adaptaciju sada privodimo kraju . Na ovaj način želimo omogućiti zapošljavanje osoba s invaliditetom, povećati njihovu socijalnu uključenost te pridonijeti uklanjanju prepreka u izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, suzbijanju diskriminacije i marginalizacije. Otvorenjem “Buba bara” zaposlit će se osobe sa sindromom Down, ali i druge osobe s invaliditetom. Alen, Domagoj, Ivana, Tina, Marija i Dario vrijedni su članovi udruge koji su već dulje vrijeme uključeni u intenzivan radni trening za rad u “Buba baru”. Trening je započeo u proljeće 2016. godine, a “Dani otvorenih vrata” održani su već u svibnju i imali su velik odjek u našoj lokalnoj zajednici, ali i šire. Crowdfunding kampanja provedena je u prosincu, a otvorenje bara još se čeka jer su radovi potrajali tijekom cijele 2017. godine. Čekajući otvorenje pravog “Buba bara”, Bubamarci se rado odazivaju pozivima za angažman na različitim događajima na kojima s ponosom pokazuju svoje vještine ophođenja s gostima, pripremu i posluživanje napitaka, prezentaciju vina te posluživanje hrane. Želja je da “Buba bar” bude najbolja kafeterija u Vinkovcima. Osim na stjecanja vještina koje će im omogućiti zaposlenje, osposobljavanje Bubamaraca usmjereno je na njihovu bolju socijalizaciju, povećanje samopouzdanja, osjećaja kompetentnosti i samoefikasnosti, ali i na vidljivost njihova problema u društvu te mijenjanje stavova prema osobama s invaliditetom.

Kava s malo više srca

Specifičnost je u tome što će u “Buba baru” raditi osobe sa sindromom Down, što će kava biti  drugačija – bit će to kava s malo više srca. Vjerujemo da će naši Vinkovčani, ali i drugi, prihvatiti ovu inicijativu i biti naši redovni gosti. Projekt bi trebao biti profesionaliziran jer nam je namjera da kafeterija postane stalno radno mjesto za osobe sa sindromom Down. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti kako bi se osigurala održivost projekta i osigurale plaće za djelatnike jer je Bubamara neprofitna organizacija. Posebno nam je važno da javnost vidi osobe s invaliditetom u radnom okruženju, da oni mogu, žele i znaju raditi i na taj način pridonositi cijeloj zajednici. Voljeli bismo kad bi ideja “Buba bara” zaživjela u više gradova diljem Hrvatske jer smo sigurni da bi hrvatski građani podržali takve priče. Naš projekt poslužit će kao primjer dobre prakse lokalnim/regionalnim i nacionalnim dionicima koji nastoje osigurati socijalne usluge u zajednici.

Bubamara, udruga osoba s invaliditetom, osnovana je 1984. godine kako bi promovirala izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz efikasan i kvalitetan sustav usluga. Jedna je od najvećih organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj koja ima više od 1400 članova i više od 120 zaposlenih 20 stalnih volontera. Jedinstvena je i s obzirom na činjenicu da obuhvaća sve vrste invaliditeta – tjelesne i/ili intelektualne prirode odnosno mentalne.

Maja Šibenik, mag. psih.
Paolo Bogdan, voditelj “Buba bara”

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img