spot_img

CEMEX, sveobuhvatna politika i mjere zaštite okoliša

Uz zaštitu zraka, CEMEX njeguje sustavni pristup praćenju, upravljanju, umanjivanju i ublažavanju utjecaja svojih aktivnosti na sve sastavnice okoliša, učinkovito korištenje prirodnih resursa te očuvanje bioraznolikosti. Primjerice, tvrtka kontinuirano stvara akcijske planove kako bi sustavno i odgovorno upravljali zemljištem unutar i oko svojih operacija povećavajući svoj doprinos očuvanju prirode i zaštiti biološke raznolikosti.

Provođenjem procesa rekultivacije površina rudnika CEMEX primjenjuje smjernice Politike održivog razvoja, čime eksploataciju sirovina usklađuje s potrebom za očuvanjem biološke raznolikosti.

Biološka rekultivacija provodi se s ciljem stvaranja zaštitnog šumskog pojasa, sprečavanja erozije, osiguravanja stabilnosti zemljišta, zaštite tla i regulacije otjecanja vode. Odabrane biljne vrste su skromne u svojim zahtjevima prema staništu, dobro štite tlo od erozije, brzo rastu te su dekorativne. Primarno su to nasadi stabala maslina, koje obrađuju zadrugari Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar, a koji daju više puta nagrađivano ekstra-djevičansko maslinovo ulje Lintar.

Ako govorimo o energetskoj učinkovitosti, CEMEX uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraj, planira smanjiti potrošnju električne energije za otprilike 25 posto, odnosno 1.175.249 kWh. Za izvođenje ovog projekta tvrtka je 2018. dobila bespovratna sredstava namijenjena povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama. Sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj financira se tako polovica vrijednosti ovog projekta.

Slijedeći strategiju učinkovitog korištenja prirodnih resursa, CEMEX je odlučio osigurati i vlastiti izvor vode – bunare,  za potrebe tehnološkog procesa i navodnjavanja zelenih površina svojih pogona. Zahvat je ujedno predvidio i cirkulaciju crpljene vode kroz toplinske pumpe kojom se zamijenila postojeća toplinska podstanica. Time se voda iz bunara može koristiti kao jedan od najefikasnijih ponora/izvora topline za sustave toplinskih pumpi što je tvrtki omogućilo efikasno hlađenje u ljetnom i grijanje u zimskom periodu radnih prostorija. Primjerice, ukupna potrošnja vode u svim proizvodnim segmentima u 2017. godini bila je 48 posto manja u odnosu na 2016. Ovaj projekt osim što je tvrtki omogućio značajne energetske uštede, smanjio je i količinu vode koja se prije crpila iz vodoopskrbnog sustava te tako osigurao veće količine pitke vode stanovništvu.

Martina Tadin

Korporativne komunikacije

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img