spot_img

CEMEX, sveobuhvatna politika i mjere zaštite okoliša

Uz zaštitu zraka, CEMEX njeguje sustavni pristup praćenju, upravljanju, umanjivanju i ublažavanju utjecaja svojih aktivnosti na sve sastavnice okoliša, učinkovito korištenje prirodnih resursa te očuvanje bioraznolikosti. Primjerice, tvrtka kontinuirano stvara akcijske planove kako bi sustavno i odgovorno upravljali zemljištem unutar i oko svojih operacija povećavajući svoj doprinos očuvanju prirode i zaštiti biološke raznolikosti.

Provođenjem procesa rekultivacije površina rudnika CEMEX primjenjuje smjernice Politike održivog razvoja, čime eksploataciju sirovina usklađuje s potrebom za očuvanjem biološke raznolikosti.

Biološka rekultivacija provodi se s ciljem stvaranja zaštitnog šumskog pojasa, sprečavanja erozije, osiguravanja stabilnosti zemljišta, zaštite tla i regulacije otjecanja vode. Odabrane biljne vrste su skromne u svojim zahtjevima prema staništu, dobro štite tlo od erozije, brzo rastu te su dekorativne. Primarno su to nasadi stabala maslina, koje obrađuju zadrugari Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar, a koji daju više puta nagrađivano ekstra-djevičansko maslinovo ulje Lintar.

cemex 2019 lintar ulje boca

Ako govorimo o energetskoj učinkovitosti, CEMEX uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraj, planira smanjiti potrošnju električne energije za otprilike 25 posto, odnosno 1.175.249 kWh. Za izvođenje ovog projekta tvrtka je 2018. dobila bespovratna sredstava namijenjena povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama. Sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj financira se tako polovica vrijednosti ovog projekta.

cemex 2019 TRAVNJAK POGON DSC 7204 nxA acds

Slijedeći strategiju učinkovitog korištenja prirodnih resursa, CEMEX je odlučio osigurati i vlastiti izvor vode – bunare,  za potrebe tehnološkog procesa i navodnjavanja zelenih površina svojih pogona. Zahvat je ujedno predvidio i cirkulaciju crpljene vode kroz toplinske pumpe kojom se zamijenila postojeća toplinska podstanica. Time se voda iz bunara može koristiti kao jedan od najefikasnijih ponora/izvora topline za sustave toplinskih pumpi što je tvrtki omogućilo efikasno hlađenje u ljetnom i grijanje u zimskom periodu radnih prostorija. Primjerice, ukupna potrošnja vode u svim proizvodnim segmentima u 2017. godini bila je 48 posto manja u odnosu na 2016. Ovaj projekt osim što je tvrtki omogućio značajne energetske uštede, smanjio je i količinu vode koja se prije crpila iz vodoopskrbnog sustava te tako osigurao veće količine pitke vode stanovništvu.

Martina Tadin

Korporativne komunikacije

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
Nema spama, samo dobro, odgovorno i održivo!Prijavite se i Vi na naš Newsletter.