spot_img

Čistoća Zadar: Grad lijep i čist, a i edukacija tome pridonosi

Kad je gradonačelnik Ljubljane završio posjet Zadru, upitao je suradnike u pratnji: „Što vam se u gradu svidjelo? Što ste vidjeli?“ Mogli su odgovoriti: zadarsku rivu s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, morske orgulje…. Gradonačelnik je onda odgovorio za sve : „Vidjeli smo veoma čist grad.

Zadar je uređen grad, na tome se mnogo učinilo i čini, građani to vole. Vole svoj grad, jako. A i gosti, turisti. Gradska tvrtka Čistoća brine se o tome od 1953. godine. Odlagalište povrh Dikla jedno je od najuređenijih u Hrvatskoj. Djelovanje poduzeća obuhvaća gotovo sav zadarski kraj. Program uređenja deset divljih odlagališta na sedam zadarskih otoka koji je završen  2005. godine vratio im je red i pocrtao njihovu ljepotu u svakom dijelu. Danas Čistoća opslužuje 13 općina te gradove Zadar i Nin. Mnogo je sredstava, truda i znanja uloženo u to. Mnogi su zaposlenici u ovih šezdesetak godina sudjelovali u tome, a tu su i nove generacije koje će svakako dati svoj doprinos uspješnom poslovanju Društva.
Čistoća d.o.o. certificirana je za standarde ISO 9001, 14001 i 18001. Dobila je niz priznanja, tako i povelju Hrvatskog društva za kvalitetu 2009. No, još su značajniji i vredniji „certifikati“ građana, njihove pohvale i priznanja, pa i ono ljubljanskoga gradonačelnika.
 
Zadar želi biti čist grad. Nekad prije gradsko Društvo Čistoća imalo je na brizi tek „odvoz smeća“. A danas je zadaća drugačija: Imati čist grad. Otpad pripremiti za ponovno korisno korištenje, ili kako kaže misija: „Omogućiti sugrađanima život u ljepšem, čišćem i zdravijem okolišu.“ Tvrtka je danas po svojoj unutarnjoj svijesti i vanjskoj usluzi doista ekološko, društveno odgovorno poduzeće.
 
Na mnogo mjesta u gradu mladi su ispisali grafite „Zadar u srcu.“ Lakši je put do srca kad se za urednost grada brinu svi. Zato je u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama, u određenoj mjeri i sa srednjoškolcima i umirovljenicima, pokrenut projekt edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom“. Još od 2003. provode se mnoge aktivnosti posebno usmjerene prema svim  dobnim skupinama.
 

Preventivno i edukativno u Zadru!

S vrtićkom djecom!

Najviše energije usmjereno je na najmanje! Naš je cilj da mladi Zadrani već kao djeca postanu poklonici „čistoga grada i kraja“, razviju pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.), a s nama u Čistoći sklope „partnerstvo“.
U sklopu edukacije o pravilnom gospodarenju otpadom u dječjim vrtićima kontinuirano održavamo radionice na temu zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša, a sa ciljem podizanja ekološke svijesti kod djece. Provode se edukativne dječje igre – „Eko policija” “Eko memory”, igrokaz  „Smećko i smrduljko“, manifestacija „Eko olimpijada“ i sl. . Time želimo potaknuti djecu da nauče živjeti u  „slozi“ i ravnoteži s okolišem, brinuti se o okolišu u kojem žive.. Uz to, ukazujemo na posljedice onečišćenja okoliša te na potrebu pozitivnog odnosa spram njega.
Veoma često zaposlenici Čistoće i aktivisti udruge Eko-Zadar odlaze u neki vrtić gdje se djecu poučava o tome kako je lijepo živjeti u uređenu gradu, kako papir i vrećice ne treba ostavljati za sobom kao osobni trag itd. Na radionicama se igra, crta i druži sa vozačima i pometačima. Izvorna je zadarska praksa da djeca dolaze u posjet Čistoći, eko-vlakićem, u krug gdje su kamioni, kolica, gdje uz prezentaciju i igru lako shvate tuđi posao i zajedničku obvezu. Svake je godine edukacijom obuhvaćeno cca. 2000 djece.

S učenicima i umirovljenicima!

U osnovnim školama  i domovima za umirovljenike provodimo radionice oslikavanja platnenih vrećica s ekološkim porukama. Cilj ovih radionica je poučiti učenike / odrasle osobe  kako se savjesno i ispravno postupa s plastičnim otpadom, te kako možemo izbjegavati stvaranje novog PET otpada.
U srednjim školama organizaramo prezentacije i predavanja o zaštiti okoliša te zajedno sudjelujemo u eko akcijama. Dok maturanti pišu „zelene“ maturalne radnje, stručnjaci Ćistoće im u tome pomažu kao mentori.

Eko patrola ide Zadrom!

Od svibnja do sredine rujna svake godine na području cijeloga grada provodi se projekt „Eko patrola“. Patrolu čine četiri osobe odjevene u posebne uniforme s natpisom “Eko patrola / Čistoća“. Osnovna značajka „patroliranja“ je izravan kontakt sa što više građana i usmena razmjena informacija na licu mjesta. Prolaznike se poučava o potrebi očuvanje okoliša, usmjerava ih se na donošenje odgovornih odluka o pravilnom odvajanju i odlaganju otpada, korištenju prostora i očuvanju ljepote grada. Građani ispunjavaju ankete te dobivaju brošure, letke, vodiče za pravilno odlaganje otpada. Članovi Eko patrole bilježe njihove primjedbe, prijedloge, ocjene o radu naših djelatnika. O svemu se redovno izvještavaju odgovorne osobe u Čistoći.

Javne manifestacije o očuvanju prirode

Na Dan zaštite okoliša i Dan planeta Zemlje zaposlenici Čistoće izlaze na gradski trg, najvažnije ulice, među građane, s akcijama „Zeleni dani grada Zadra“, “Reciklirajmo zajedno!” ,“Eko Dani”, kao i obilježavanjem „Dana Čistoće na Narodnom trgu“. Na info pultu Čistoće građani se mogu informirati o pravilnom razdvajanju i odlaganju otpada, preuzeti “Vodič za pravilno odlaganje otpada na području grada Zadra” i vrećice za odlaganje polimera i papira. Najmlađima je namijenjena edukativna slikovnica “Eko-Maca” i bojanka  „Spoji-oboji“. Redovito predstavljamo nove strojeve te raznobojne posude za odlaganje otpada, a tu su i Petko, Metko, Papirko i Staklenko, posude za razdvajanje otpada posebno prilagođene edukaciji djece i sl. U  Gradskoj knjižnici Zadar organiziramo tribine na temu zaštite okoliša i održivog razvoja.

Edukacija kroz medije

U suradnji sa lokalnim televizijama tijekom cijele godine emitiraju se edukativni spotovi na temu pravilnog postupanja s otpadom (glomazni otpad, polimeri, zeleni otoci…). Kroz cijelu se godinu na tri zadarske radio postaje organiziraju emisije o pravilnom postupanju s otpadom i novostima u vezi s time. Oglašavanje u tiskanim medijima i internet portalima  redovito je svakog mjeseca kroz cijelu godinu.
 
Kontinuirana komunikacija s javnošću, sa svim građanima, posebno sa pojedinim skupinama, izuzetno je bitna – samo tako možemo postići ono što nam je svima na srcu i interesu – čišći i zdraviji okoliš, lijep grad.
Zadar je čist i lijep grad. A i naš slogan kaže: „Zadar je lijep koliko je čist.“
Zadovoljstvo Zadrana i gostiju grada najveće je priznanje našem svakodnevnom trudu i radu!
 
Vesna Đili
samostalni stručni suradnik za edukaciju i promidžbu

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img