spot_img

Desetljeće poticanja izvrsnosti i znanja u hrvatskom društvu kroz Zakladu Adris

Uspješne kompanije ne mogu i ne smiju djelovati bez osjećaja za sredinu u kojoj posluju i zato odgovornost prema zajednici u svim segmentima poslovanja mora postati trajna i sustavna obveza. Adris grupa ima dugogodišnju praksu društveno odgovornog ponašanja koje se ogleda u brojnim prepoznatljivim projektima, a ponajviše u djelovanju korporativne zaklade – Zaklade Adris.

Za poticanje znanja i izvrsnosti u hrvatskom društvu djelovanjem Zaklade, Adris godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja u prethodnoj godini, a pri osnivanju Zaklade osigurana su joj i početna sredstva od 10 milijuna kuna. U jedanaest dosadašnjih natječajnih ciklusa Zaklada Adris je za brojne projekte i pojedince izdvojila gotovo 40 milijuna kuna.

Od znanosti do kulture i dobrote

Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su pri odabiru projekata koji se podupiru. Područja djelovanja Zaklade su: Znanje i otkrića – potpora hrvatskim znanstvenicima, inovatorima, učenicima, studentima i doktorandima; Stvaralaštvo – potpora umjetničkom stvaralaštvu i kulturi; Ekologija – donacije projektima zaštite prirode; Baština – potpora očuvanju hrvatske autohtonosti te humanitarni projekti u području Dobrote. Zaklada Adris poduprla je brojne znanstvene projekte. Projektom dr. sc. Tomislava Domazeta-Loše razvijena je metoda genomske filostratigrafije koja omogućuje nove uvide u evolucijsku povijest života na Zemlji; rezultati istraživanja bili su objavljeni u najprestižnijem znanstvenom časopisu Nature. Donacije Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan bile su ključne za podizanje kvalitete edukacijskih aktivnosti. Prepoznavši problem depopulacije i demografskog sloma Hrvatske, Zaklada je sredstva donirala projektu pokretanja prve biobanke biopsija sjemenika u Hrvatskoj, kojim je po prvi put u Hrvatskoj omogućeno liječenje muške neplodnosti, kao i projektu terapijske hipotermije specijaliziranim uređajem koji precizno održava ciljanu temperaturu novorođenčadi.

Zaklada je podržala projekt “Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike” Ekonomskog fakulteta u Zagrebu čiji će rezultati otkriti uzroke smanjene stope nataliteta u Hrvatskoj te negativnog trenda iseljavanja. Svoj doprinos istraživanju neurodegenerativnih bolesti Zaklada je dala financirajući projekte Medicinskog fakulteta u Zagrebu radi poboljšanja dijagnostike perinatalnih oštećenja ljudskog mozga i uvođenja genomskih testova za neurorazvojne bolesti. Omogućila je i osnivanje Hrvatskog vijeća za mozak, dok su istraživači Instituta Ruđer Bošković razvili novi tip perspektivnoga nanočestičnog materijala kao važne osnove za gospodarski razvoj i tehnološki napredak. Sekvenciranjem nanoporama na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu istraživalo se kako je nastao i kako se razvija višestanični život.

Stvarati u Hrvatskoj, za Hrvatsku i za svijet

Donacijama Zaklade uređeni su i od propadanja očuvani brojni objekti od kulturne, povijesne i društvene važnosti. Pavlinskom samostanu u Sv. Petru u Šumi dodijeljeno je milijun kuna. Donacijama Zaklade sanirana je sjeverna kortina mletačke utvrde Kaštel u Puli u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, a uređeni su i bedemi u povijesnoj jezgri Nina i revitalizirana pustinja Blaca na otoku Braču. Kapitalni projekt izdavanja knjiga akademika Radoslava Katičića o povijesti hrvatskoga jezika Zaklada je pomogla u više navrata. Poduprta su i istraživanja antropogenog utjecaja na okoliš čiji su rezultati upozorili na potencijalnu opasnost za očuvanje kakvoće vode i bioraznolikosti živog svijeta u Nacionalnom parku Krka. Zaklada je omogućila i proučavanje uzročnika sindroma sušenja maslina na području Istre, o čemu je do sada bilo malo istraživanja, a projektom genetske identifikacije otkriveno je 80 unikatnih genotipova – potencijalno autohtonih sorti maslina u Hrvatskoj.

Dodijeljene su i brojne donacije humanitarnim projektima, udrugama i ustanovama koje brinu o siromašnima, napuštenima i bolesnima. Klinički bolnički centar u Splitu nabavio je stanični separator, čime je osigurana nadoknadna terapija krvnim pripravcima transplantiranih bolesnika, a Opća bolnica Pula nabavila je sofisticiran aparat za imunohistokemijsku i molekularnu dijagnostiku. Vrijedne donacije dodijeljene su vukovarskom Caritasu za nabavu hrane, Hrvatskom Caritasu za pomoć stradalima u poplavama 2014. godine te Crvenom križu Hrvatske za aktivnosti u rješavanju izbjegličke krize na području Hrvatske.

“Izvorna zamisao projekta Zaklade bila je i ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi”, izjavio je mr. sc. Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe pri osnivanju Zaklade Adris.

Adris grupa jedna je od vodećih hrvatskih kompanija. Poslovna strategija “Biti prvi, biti bolji, biti drugačiji” temelj je za sve poslovne odluke društveno odgovorne tvrtke okrenute budućnosti. Nastala na 130-godišnjoj tradiciji Tvornice duhana Rovinj, Adris se potvrđuje i kao najvažniji nacionalni investitor. Kapital koji stvara ostaje u Hrvatskoj, pomaže razvoju gospodarstva u zemlji i regiji te otvara nova radna mjesta. Rast i razvoj Adris grupe temelji se na tri perspektivna i dugoročno održiva posla – turizmu (Maistra), proizvodnji zdrave hrane (Cromaris) i industriji osiguranja (Croatia osiguranje).

Kristina Miljavac

Sukladno metodologiji oblikovanja DOP primjera Dobra Hrvatska
Kolovoz, 2018.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img