spot_img

Dinara, to jedinstveno zaštićeno područje krša. O našem najmlađem, 12-tom nacionalnom parku u Hrvatskoj – Dinari.

Ako upitamo građane znaju li koja je naša najviša planina, mnogi će reći točno da je riječ o Dinari. Ali, malo tko će odgovoriti da je njezin najviši vrh – dinarski Sinjal, visok 1831 metar (ime je dobio po geodetskoj oznaci na vrhu, signalu). Isto tako, mnogi još nisu posve sigurni u jednu novu posebnost – je li Dinara zaštićeno područje prirode?

Dinara je proglašena 12. parkom prirode u RH prije samo godinu dana, u veljači 2021. Tada je Hrvatski Sabor donio Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara, stavivši pod zaštitu područje masiva Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu

Prošlo je godinu dana, aktivnosti nisu počele … 

Iako je u roku od godinu dana Vlada trebala osnovati  javnu ustanovu za upravljanje parkom, odlučiti gdje će mu biti sjedište i imenovati ravnatelja, a javna ustanova je trebala donijeti plan upravljanja za predstojeće desetogodišnje razdoblje, to se još nije dogodilo. Na naš upit iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovaraju umirujuće:

– Uredba o osnivanju Javne ustanove Park prirode Dinara je pripremljena i uskoro će biti upućena u postupak donošenja. Nakon donošenja imenovat će se privremeni ravnatelj čija je dužnost obaviti pripremne radnje za početak rada ustanove.

Prostranstvo i posebnosti lijepe Dinare 

Središnji dio Dinare zimi

A prelijepa i jedinstvena Dinara zaista zaslužuje našu osobitu pažnju i zaštitu. Dinare, koja se prostire istočno od Knina i sjeverno od Peručkog jezera, pod svojim imenom ujedinjuje i planine Troglav i Kamešnicu, a cijeli je masiv dug 84 kilometra. Od davnina zadivljuje svojom surom ljepotom, impresivnim strmim goletnim stijenama, ali i cvjetnim livadama i šumama usred krša. Dinara je najpoznatija upravo po kršu s vrtačama i ogromnim vapnenačkim stijenama na kojima vlada oskudica vode, siromašna vegetacija i oštra klima. 

Parkom prirode Dinara obuhvaćeno je 63.052 hektara jedinstvenog područja prirode, a čak 87% parka je dio europske ekološke mreže Natura 2000. Unutar granica parka, potpuno ili dijelom, naime, nalazi se ukupno 11 područja ekološke mreže Natura 2000, i to dva područja očuvanja značajna za ptice te devet područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove. 

Dinarski krš je fenomen koji je poznat i na međunarodnoj razini. Naslage krša na Dinari dosežu i do osam kilometara, a posebna su vrijednost krška polja. 

Slap Krčić; Foto: Julian Nyča

U tom negostoljubivom krškom okolišu svoje obitavalište našlo je: 

  • oko 1000 biljnih vrsta (petina sveukupne hrvatske flore), 
  • a među njima čak 75 nacionalnih endema te oko 20 endemskih vrsta životinja
  • zbog očuvanih šuma i travnjaka svoje su mjesto pod suncem na Dinari naše i velike zvijeri vuk, medvjed i ris, ali i manje kopnene životinje te ptice.

Iako Dinara oskudijeva vodom, pogotovo njezini viši dijelovi, u podnožju vode ima dovoljno. Rječica Krčić u zaseoku Kovačić blizu Knina pretvara se u pršteći slap Topoljski buk (ljeti gotovo presuši), koji se obrušava niz stijenu visoku 22 metra, a potom se stapa s izvorom rijeke Krke. Područje parka obuhvaća i tri najveća izvora rijeke Cetine, a osobit su doživljaj mlinice na rijeci Grab.

Za planirane i turiste, raj

Samograd na Dinari; Foto: Alan Mandic

Dinara ima desetak vrhova viših od 1500 m, pa dakako obiluje i planinarskim i pješačkim stazama s divnim vidicima, a najpoznatije su staze Via Adriatica i Via Dinarica. Najviši hrvatski vrh Sinjal nije, međutim, i najviši vrh Dinare; viši su vrh Troglav (1913 m) i vrh Konj na Kamešnici (1855 m), no oni pripadaju teritoriju BiH. Planinare će na relativno lako dostupnom Sinjalu dočekati najljepša nagrada za trud – prelijep pogled koji se pruža na sve strane, sve do jezera Peruča i susjednih planina Svilaje, Promina i Troglava. 

Zanimanje planinara i turista za Dinaru iz godine u godinu je sve veće, iako njezin turistički potencijal nije ni izbliza potpuno iskorišten. Planina puna ljepota i kontrasta, od livada, vrleti, padina, šumaraka pa do divovskih vapnenačkih stijena i vrhova, krije i svoje atrakcije. Jedna je od njih Samograd, stijena bačvastog oblika koja je stanovnicima oduvijek služila kao sunčani sat. 

Upravljanje širom cjelinom Dinare i Cetine

Izvor rijeke Cetine

Nedavno su održane dvije dioničke radionice u Sinju i Kninu s temom izrade desetogodišnjeg plana upravljanja zaštićenim područjima Dinare i Cetine, što uključuje 3 zaštićena područja: 

  1. Park prirode Dinara, 
  2. Značajni krajobraz Ruda te 
  3. Spomenik prirode Vrela rijeke Cetine. 

Tom je prilikom istaknuto da je područje Parka od posebnog interesa za Hrvatsku zbog očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta flore i faune, endema te raznolikosti prirodnih staništa kao što su vodena staništa Krčića i Cetine s pritocima, močvarna staništa, stijene i točila, šumska i špiljska staništa.

Sretni smo. Dinara je zaštićena, promovirana na nov način.

Podsjetite se ovom prigodom na sve naše parkove prirode – njih 12 – u našoj narednoj objavi, ovih dana.

DOBRA HRVATSKA/MDM
Ožujak, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img