spot_img

Edukacija mladih i održiva budućnost. Djeca i razvrstavanja otpada. Dječji vrtić Čigra, udruga Uzor Hrvatske i PBZ.

Djeca najbolje stječu cjeloživotne dobre navike dok su još u vrtiću, navike im osiguravaju uključivanje u društvo i sudjelovanje u izgradnji održivog boljeg svijeta. Takve su navike i one koje pridonose očuvanju prirode, razvrstavanju otpada, boravka u prirodi i svega.

Upravo zbog toga tijekom prvog tjedna proljeća u Dječjem vrtiću Čigra u Zagrebu, pod pokroviteljstvom PBZ-a, održavaju se radionice o razvrstavanju otpada za predškolce. Te se radionice uvezuju u ono kratko razdoblje od svega nekoliko vedrih dana…

Foto: Martina Petrović

NEKOLIKO VELIKIH DATUMA S PORUKOM!

  • Svjetski dan recikliranja, obilježavamo svake godine na dan18. ožujka
  • Dan proljeća, 21. ožujka,
  • Svjetski dan poezije, 21. ožujka
  • i Svjetski dan šuma, 21. ožujka
  • Svjetski dan voda, slavimo svake godine 22. ožujka.

Kroz igru, koja je djeci najprirodniji način učenja, djeca lako usvajaju nova znanja o utjecaju otpada na prirodu. Mogu naučiti kako je moguće, zahvaljujući razvrstavanju, ponovo iskoristiti čak dvije trećine otpada, čime se smanjuju potrebe za sirovinom i energijom, kao i onečišćenje zraka, tla i vode.

UZOR napravio priručnik „Prepoznavanje i razvrstavanje otpada“

priručniku Prepoznavanje i razvrstavanje otpada koji je izdala UZOR Udruga za održivi razvoj Hrvatske

Radionice u Dječjem vrtiću Čigra temeljene su na priručniku Prepoznavanje i razvrstavanje otpada koji je izdala UZOR Udruga za održivi razvoj Hrvatske. Razvrstavanje otpada djeci približavaju zanimljivi likovi među kojima su Vila Papirica i Bocko Boca. Oni mališanima pojašnjavaju kako prepoznati koja je stvar napravljena od kojeg materijala, te što znači koja boja spremnika za otpad.

Kao i mnogi dosad, Dječji vrtić Čigra i PBZ,  prepoznali su ovo originalno rješenje iz civilnog sektora kao potrebno i vrijedno te odlučili aktivno podržati odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada.

Kako se odvije igra, kako se uči dobrim navikama

„Radionicama želimo pridonijeti razvoju djetetove odgovornosti prema sebi, prirodi i budućim generacijama. Djeci želimo osvijestiti važnost njihove uloge u procesu recikliranja te ih poticati da izrastu u ekološki osviještene građane“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

Foto: Martina Petrović

Na radionicama djeca izrađuju plakate o razvrstavanju otpada, mjere količine otpada, rade igrokaz s lutkicama koje predstavljaju različite spremnike za otpad, te se igraju izvlačenja otpada iz mora. Na taj je način ekologija povezana s kurikulom za predškolarce – od predčitačke aktivnosti preko razvoja fine motorike do predmatematičke aktivnosti.

Vrtićarci ne samo da se rado uključuju u razvrstavanje otpada, nego na pozitivne navike potiču i ostale članove obitelji.

Sva djeca koja sudjeluju u radionicama, dobivaju na dar, i kao uspomenu, priručnik Prepoznavanje i razvrstavanje otpada Udruge UZOR.

Stoga je UZOR-ov cilj da svako dijete predškolske i školske dobi u Republici Hrvatskoj, do 4. razreda osnovne škole, čim prije dobije svoj besplatan primjerak Dječjeg priručnika za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada.

Reference:

Udruga UZOR – OVDJE

Jutarnji list – OVDJE 

DOBRA HRVATSKA
Ožujak, 2022.
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga: podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img