spot_img

DOBRI PRIMJERI! Zagreb, Varaždin i drugi pokazuju kako uspješno sakupljati stari tekstil

Provjerili smo u dva komunalna poduzeća, u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga i u Čistoći Varaždin, što čine da bi povećali količine sakupljenog tekstilnog otpada.

Zagreb – velika ulaganja, brzi rast

Zagrebački holding, podružnica Čistoća, intenzivnije odvojeno sakuplja otpadni tekstil od građana od 2014. godine. Tada su postavljeni spremnici u reciklažnim dvorištima, a već iduće,  2015. godine, postavljeni su i prvi spremnici za tekstil na javne površine u Zagrebu. Prošle je godine postavljeno 96 spremnika za tekstil u skupine sa spremnicima za papir, staklo i plastiku. Lokacije takvih „zelenih otoka“, kako ih zovu, dogovaraju se u suradnji s Vijećima gradskih četvrti. Kako nam kažu u Zagrebačkom holdingu, ove godine na javne površine postavit će još 500 spremnika za odvojeno sakupljanje otpadnog tekstila.

– Trenutno tekstilni otpad sakupljamo jednim vozilom pet dana u tjednu, a s povećanjem broja spremnika povećat ćemo i broj vozila. U postupku javne nabave je nabavka vozila za tu namjenu – kažu u Zagrebačkom holdingu.

S većim brojem kontejnera za tekstil raste i sakupljena količina. Dok je 2015. podružnica Čistoća od građana sakupila 145 tona otpadnog tekstila, 2016. godine ta je brojka narasla na 264 tone što je 80 posto više.

– Sav prikupljeni tekstilni otpad – kažu u zagrebačkoj Čistoći – predajemo ovlaštenoj organizaciji za obradu tog otpada čime pridonosimo modelu kružnog gospodarstva prema odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i smjernicama u tek donesenom Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske – kažu u Zagrebačkom holdingu, podružnica Čistoća.

Uz financijsku potporu Grada Zagreba socijalna zadruga Humana Nova Zagreb otvorila je u Ulici Grada Gospića broj 3 ReUse shop, prvi zagrebački outlet dućan i sortirnicu tekstila. Podružnica Čistoća u suradnji sa zadrugom sakupljat će i predavati određenu količinu tekstila za outlet dućan i/ili reciklažu. Stoga, ako imate stare odjeće za koju smatrate da još može nekome poslužiti, donesite je u zadrugu Humana Nova. Tako ćete pomoći ne samo zaštitu okoliša već i ljude koji su (nakon puno muke) konačno našli posao upravo u toj zadruzi.

Varaždin – sakupljanje od vrata do vrata

Čistoća Varaždin ima kraće iskustvo u sakupljanju tekstilnog otpada od zagrebačke Čistoće, jer je tekstil počela sakupljati tek od 1. siječnja 2016. Ondje su se odlučili za drugačiji način sakupljanja, u vreće, a ne u kontejnere. Tekstil se sakuplja od vrata do vrata, a građanima se daju smeđe vreće od 140 litara. Prošle su godine vreće s tekstilom u Čistoći Varaždin sakupljali svaki drugi mjesec, a ove će godine to smanjiti na dva puta godišnje, i to u toplijim mjesecima (travanj, rujan) kada je manja vjerojatnost da kiša namoči tekstil. Pokazalo se da češće sakupljanje nije potrebno i da samo stvara nepotrebne troškove obilaska cijelog područja.

Čistoća Varaždin nabavila je jedno vozilo za sakupljanje tekstila, a sakupljeni se tekstil privremeno skladišti u natkrivenom skladištu do predaje ovlaštenom sakupljaču. Prošle su godine sakupili oko 150 tona tekstilnog otpada, a toliko očekuju i ove godine. Dobro za jedan grad te veličine. Odlično. Sav tekstilni otpad predaje se u tvrtku Regeneracija Zabok na recikliranje. U Čistoći Varaždin razmatraju i opciju izgradnje centra za ponovnu uporabu otpada, pa tako i tekstilnog.

Čini se da bi sakupljenog i ponovno upotrijebljenog otpada moglo biti i više kada bi građani bili bolje educirani o vrijednosti takvog otpada. Poseban problem, kažu u oba komunalna poduzeća, čine nesavjesni građani koji pokušavaju iz spremnika izvući odjeću i uzeti što im odgovara, pri čemu oštećuju spremnike i raskapaju vreće pa se otpad mora ponovno razvrstavati, što stvara nemale dodatne troškove komunalcima.

Osim dobrih primjera koje smo ovdje naveli, postoje i drugi. Tako se porast odvojenog sakupljanja starog tekstila bilježi i u Velikoj Gorici, Jastrebarskom i drugim gradovima. Svakako valja pohvaliti i pothvat jedne udruge: Udruga Ukras Hrvatske iz Koprivnice jedne je godine samoinicijativno krenula u sakupljanje tekstilnog otpada te je tvornici za preradu isporučila čak 80.000 kilograma.

Dakle, može se.

A i mora se!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img