CEMEX HRVATSKA: Društvena odgovornost – strateška sastavnica u svim aspektima poslovanja, u svim dijelovima tvrtke !

M

CEMEX Hrvatska,vodeći proizvođač građevinskog materijala, dobro razumije kakvu ključnuulogumože imati urješavanju izazovavezanih uzrast svjetskog stanovništva ipovećanuurbanizaciju ipotrebezaštitedragocjenihprirodnihresursa i osiguranjakvalitete života. Toje razlog zaštoje tvrtkauključilaodrživeprakse u svoje svakodnevne aktivnosti, u radne proceseidonošenje odluka

CEMEX-ovi projekti usmjereni ka društvenoj odgovornosti i kompanijskoj održivosti najčešće su dugotrajni, a cilj im je trajno stvaranje dodane vrijednosti za društvo, okoliš i gospodarstvo.

Jedan od najboljih primjera za to je njegov projekt “Lintar”, projekt sanacije i rekultivacije površina rudnika na južnim obroncima planine Kozjak. Nakon skoro stotinu godina eksploatacije, sanacijom rudnika rekultivirano je više od 200.000 četvornih metara površine na kojoj je eksploatacija završena. Osim autohtonih vrsta mediteranskog bilja, na tom je prostoru, na površini od 35.000 četvornih metara, zasađen i maslinik o kojem se kroz zadrugarski rad brinu branitelji, većinom naši zaposlenici. “Lintar” je prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj proizvedeno na rekultiviranim površinama rudnika i već je dobilo brojne nagrade za kvalitetu, a cijeli je projekt prepoznat i na međunarodnoj razini – godine 2011. dobio je međunarodnu poslovnu nagradu Stevie Award kao najbolji europski projekt okolišne odgovornosti.

Briga za okoliš posebno je važna za CEMEX kao proizvodnu industriju te stoga kontinuirano ulažemo znatna sredstva u modernizaciju pogona te zaštitu okoliša u što je u zadnjih desetak godina uloženo više od 900 milijuna kuna.

U svom poslovanju CEMEX se, u suradnji s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, snažno zalaže za promociju održive, zelene gradnje te i sam pokreće inicijative poput projekta CEMGRA, gradnje niskoenergetskih domova inovativnim betonskim rješenjima, koje donose znatne uštede kućanstvima. I u izgradnji infrastrukture tvrtka se snažno zalaže za korištenje održivih materijala, poput betona, promovira gradnju betonskih kolnika koji predstavljaju održivije i ekonomičnije rješenje od asfaltnih zbog veće trajnosti i nižih troškova održavanja.

CEMEX vodi stalnu brigu o optimiranju vlastitoga održivog otiska radeći na smanjenju emisija, povećanju energetske učinkovitosti operacija, korištenju zamjenskih umjesto tradicionalnih fosilnih goriva, upravljanju otpadom i vodama te promoviranju obnovljivih izvora energije.

Kontinuirano ulaže napore da osigura sigurno radno mjesto za zaposlenike, nastojeći ostvariti cilj: “nula ozljeda na radu”, kao i najbolje uvjete za njihov profesionalni razvoj. Zahvaljujući tome, u 2014. godini zabilježeno je smanjenje stope bolovanja na samo 1,6 posto, što je jedna od najnižih stopa u kategoriji industrijskih tvrtki u Hrvatskoj. Napokon, ali ne i manje važno, CEMEX želi biti i najbolji susjed i pridonositi razvoju i kvaliteti života zajednice u kojoj posluje. U zadnje dvije godine donirao je 4,3 milijuna kuna za društveno odgovorne projekte i inicijative.

CEMEX-ov trud na području društvene odgovornosti priznali su i Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj koji su mu u sedam godina, 2008.-2015. dodijelili čak pet nagrade Indeks DOP-a.

Godine 2014. tvrtka je dobila i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za najbolju praksu društveno odgovornog poslovanja u svim oblastima poslovanja, prezentiranu kroz opise čak 10 primjera.

Sve svoje aktivnosti CEMEX je predstavio u Izvještaju o održivom razvoju dostupnom na stranici www.cemex.hr.

Martina Tadin

Koordinator za odnose s medijima

Objava u ediciji Učinkoviti menadžer i uspješni tim 2016

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava