Novi doprinosi Ericsson Tesle za bolji život osoba s invaliditetom

Ericsson tesla 12. 2018. Tim zaslužan za razvoj aplikacije

„Osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje potencijale i biti učinkovite na radnom mjestu ako im omogućimo uvjete te osiguramo pretpostavke za izjednačavanje mogućnosti i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada“ .

Suvremene digitalne tehnologije uvelike olakšavaju život ljudima, a kada pomažu ljudima s invaliditetom, onda je to uistinu velika stvar. Uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, u kompaniji Ericsson Nikola Tesla predstavljena su dva konkretna alata kojima se unaprjeđuju dosadašnje mogućnosti za profesionalnu integraciju osoba s invaliditetom te njihov kvalitetniji život – priručnik za prilagodbu radnog mjesta osobama s invaliditetom i aplikacija EVA. Rezultat su rada stručnjaka Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i kompanije Ericsson Nikola Tesla, koji su ih prezentirali mnogobrojnoj publici na zajedničkom događanju. Vrijednost priručnika i aplikacije prepoznali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatska udruga poslodavaca, te su Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, svojom prisutnošću podržali obje inicijative.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom priredio je i tiskao „Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta“ osobama s invaliditetom. Kako je istaknula Damira Benc, ravnateljica Zavoda, priručnik je pionirski pothvat namijenjen poslodavcima, ali i samim osobama s invaliditetom.

– Osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje potencijale i biti učinkovite na radnom mjestu ako im omogućimo uvjete te osiguramo pretpostavke za izjednačavanje mogućnosti i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada. Ovaj priručnik mijenja paradigmu njihova zapošljavanja te im omogućava da rade i na vrlo odgovornim poslovima – kazala je Damira Benc.

Hrvoje Katić, inicijator ideje i voditelj tima

Priručnik je rezultat rada niza stručnjaka, a uključuje i brojna svjetska saznanja i iskustva u tome području te pruža niz savjeta kako jednostavnim koracima, koji često ne stoje ništa osim dobre volje, olakšati osobama s invaliditetom rad na radnom mjestu. U njemu su navedeni i primjeri dobre prakse iz domaćih tvrtki. Priručnik je dostupan i u online izdanju na internetskim stanicama Zavoda www.zosi.hr kao i na stranicama svih regionalnih centara za rehabilitaciju.

Drugi alat namijenjen osobama s invaliditetom olakšat će im ne samo život u radnom okruženju već i u svakodnevnom životu. Riječ je o aplikaciji EVA (Ericsson Nikola Tesla Voice Assistant) za android uređaje, koja omogućava osobama s oštećenjem vida, ali i drugim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija glasovno upravljanje pametnim uređajem koji posjeduje zaslon osjetljiv na dodir.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i inače je poznata kao jedna od kompanija koja je uspješno primijenila mjere sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom ZOSI-a. Kako je, pozdravljajući nazočne, istaknula Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, aplikacija EVA pokazuje kako ICT svima omogućava ostvarenje svog punog potencijala.

– U našoj kompaniji zapošljavamo ljude prema znanju te smatramo da svakome treba dati priliku za profesionalni razvoj te potičemo uključivost i različitost. Nažalost, zbog ograničene podrške u obrazovanju osoba s invaliditetom, na tržištu rada teško je naći osobe s invaliditetom koji su visokoobrazovani ICT stručnjaci. Zbog toga bi se relevantna tijela državne uprave i ministarstava te svi zainteresirani dionici, uključujući HUP, HGK i društveno odgovorne poslodavce, trebali povezati u kreiranju jedinstvene strategije obrazovanja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada 21. stoljeća“, rekla je Gordana Kovačević.

Aplikacija EVA upravo i jest rezultat takvog opredjeljenja kompanije Ericsson Nikola Tesla. Naime, inicijator ideje i voditelj tima koji je zaslužan za nastanak i razvoj EVE je zaposlenik Hrvoje Katić, i sam osoba s oštećenjem vida. Zajedno s Tomislavom Kadežabekom, Hrvoje je i prezentirao mogućnosti EVE, koja korisniku omogućava glasovno kontrolirane telefonske pozive, dodavanje kontakta, pregled povijesti dolaznih i odlaznih poziva, slanje, primanje te čitanje SMS poruka, pozivanje hitnih službi, pregled stanja mreže i baterije, pisanje, čitanje te snimanje bilješki itd. Najavio je i rad na daljnjem unaprjeđivanju aplikacije kako bi bila korisna svim osobama s invaliditetom.

U svijetu su poznata rješenja za prepoznavanje govora, glasovno naređivanje i diktiranje teksta, ali EVA je prvo takvo rješenje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja. Valja istaknuti da je EVA odsad dostupna besplatno svim građanima putem servisa Google Play Store.

Dobra Hrvatska,

Prosinac 2018.

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava