ČITAV PARK PRIRODE PAPUK KAO EKO-LOKACIJA: I novi kamp Duboka građen prema najvišim standardima održivosti!

pp papuk1

Društveno odgovorno poslovanje u zaštićenoj prirodi

S ciljem što manjeg nepovoljnog utjecaja posjetitelja na biser prirode kakav je Park prirode Papuk, u njemu je krajem svibnja 2107. otvoreno Kamp-odredište Duboka. PP Papuk godišnje posjeti od 150 do 200 tisuća ljudi. Pretežno su to gosti u proputovanju, mahom iz inozemstva, ali i domaći gosti sve više prepoznaju ljepote Papuka. Međutim, dosad u parku nije bilo smještajnih jedinica pa je većina posjetitelja ostajala tek jedan dan. Odsad posjetitelji mogu odsjesti i boraviti u papučkom kraju više od jednog dana i – ono najvažnije – pri tome neće naškoditi prirodnim ljepotama kojima su se došli diviti. Njezini istinski ljubitelji uživaju u prirodnim ljepotama, ali nastoje svojim prisustvom ne poremetiti prirodnu ravnotežu.

Oni koji prirodu vole, i čuvaju je! Kamp-odmorište Duboka.

Kamp-odmorište Duboka sagrađeno je prema visokim ekološkim standardima u  korištenju energije i sprečavanju zagađenja. Tako su u kamp instalirani solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač otpadnih voda te reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada, a umjesto asfalta, za podlogu na parkiralištu kampa korišteni su ekološki prihvatljivi kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama. Svi objekti (i sanitarni čvorovi) u kamp-odmorištu Duboka prilagođeni su osobama s invaliditetom. U kampu se nalazi i centralna servisna stanica u kojoj su smješteni ured i recepcija te sanitarni čvorovi s tekućom toplom i hladnom pitkom vodom.

Kamp-odmorište Duboka nalazi se u mjestu Velika, na južnim obroncima Parka, a prostire se na 8.000 četvornih metara te ima ukupno 32 smještajne jedinice za smještaj 96 gostiju. Od toga je 11 jedinica opremljeno električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila. U odmorište je uloženo 2,8 milijuna kuna, a financirano je kroz projekt PARCS sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš, čiji je korisnik Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

„Kao ustanova koja upravlja zaštićenim područjem prirode Papuka moramo i želimo svojim primjerom pokazati ostalim dionicima na području parka kako bi stvari na ovom području trebale funkcionirati. Ekološki smo osviješteni i vlastitim primjerom pokazujemo i ostalima koliko nam je to važno“, poručuje Alen Jurenac, ravnatelj JU PP Papuk.

Niz zahvata potvrđuje dosljednu i cjelovitu eko-politiku PP Papuk kao društveno odgovorno poslovanje

U PP Papuk puno se ulaže u ekološki prihvatljive projekte, a Kamp-odmorište Duboka nije jedini vrijedan  prrojekt. Tako je prošle godine obavljena energetska rekonstrukcija zgrade PP Papuk u Velikoj. I taj je projekt omogućio PARCS, a vrijednost mu je 1,2 milijuna kuna. Njime je postignuta gotovo nulta potrošnja energije, a zgrada je nakon rekonstrukcije certificirana u energetski razred B.

„ Kamp odmorište Duboka samo je jedan od naših projekata. Primjerice, prije nešto više od godinu dana obnovili smo i svoj vozni park uz pomoć programa zelene linije Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te smo nabavili nekoliko službenih električnih vozila.

Sagradili smo i tri punionice za električna vozila na području parka – u Velikoj, na Jankovcu i na Orahovačkom jezeru, pa je sada cijeli park pokriven punionicama za električna vozila. Podloga na platou za prihvat vozila u kampu Duboka potpuno je ekološki prihvatljiva, za razliku od asfalta. Na isti način sada planiramo napraviti i parking na Jankovcu. Također, do sredine ljeta očekujemo da s ministarstvom potpišemo ugovor za projekt „Geopriče UNESCO geoparka“ tako da bismo već početkom jeseni krenuli u realizaciju toga opsežnog projekta. Riječ je o jednom od većih projekata u Slavoniji vrijednom više od 90 milijuna kuna“,  izjavio je za portal odgovorno.hr ravnatelj Jurenac.

U sklopu toga projekta bit će izgrađen multimedijalni Geo-info centar u Voćinu i adrenalinski park u Velikoj, i to neposredno uz kamp-odmorište u Dubokoj što će obogatiti sadržaj kampa. Bit će uređena i kuća Panonskog mora u Velikoj i dječje igralište.

Osobito je važno što će u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“  biti rekonstruirana i cesta do Jankovca. To će omogućiti lakši pristup posjetitelja Jankovcu, tome najpoznatijem papučkom odredištu.

Rezervacija mjesta u Kamp-odmorištu Duboka moguća je putem web shopa Parkovi Hrvatske na www.parkovihrvatske.hr.

Poslovna Inicijativa DOBRA HRVATSKA

Sukladno Metodologiji obrade DOP primjera

Lipanj, 2017.

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava