Riječ Đure Horvata: Moralni kapitalizam i poslovni uspjeh

b7c96989ff09695c7e5b83ec5948b72d

Ideja o moralnom kapitalizmu – pomirenju privatnog interesa i javnog dobra – sve je poznatija, a ipak ne pada lako na plodno tlo, osobito ne u Hrvatskoj. Mnogi će reći da su moralni kapitalisti „obični demagozi“, „prodavači magle“ i sl. No, ja se s tim ne slažem. Upravo suprotno, uvjeren sam da svatko od nas, na svakome mjestu može svojim društveno odgovornim ponašanjem i osobnim doprinosom uvelike potaknuti rast općeg dobra i stanja društva. Humani se kapitalizam, osim na tvrtke, može primijeniti i na državu, i na općinu, i na dužnosnike, na sve kojima je dana posebna uloga.

S poduzetničkog stajališta, moralni kapitalizam i društveno odgovorno poslovanje preporučam svima kojima je stalo do koncepcije dugoročno održivog razvoja. Ponašati se društveno odgovorno znači imati pouzdan moralni kompas i smjernice za upravljanje etičkim rizicima koje po naravi stvari prate sve važne odluke koje se tiču profesionalnog integriteta, mirne savjesti i osobne odgovornosti svakoga osviještenog. Takvo ponašanje pruža nam osjećaj zadovoljstva jer smo postupili ispravno, u maniri dobrih gospodarstvenika.

Zaposlenik – suradnik i partner

U 25 godina postojanja poduzeće Tehnix bilježi visok i kontinuiran rast i razvoj u svim segmentima poslovanja. Svi proizvodi Tehnixa visoke su kvalitete i posjeduju certifikate koji osiguravaju izvoz na europsko i svjetsko tržište. Kompanija je vodeća ekoindustrija u ovom dijelu Europe, i šire, u projektiranju, proizvodnji i servisiranju strojeva i opreme. Velike proizvodne mogućnosti, tržišna prisutnost, zadovoljstvo kupaca, inoviranje proizvoda, pouzdanost i dug vijek, jamstvo su uspjeha Tehnixa. No najveće jamstvo svemu tome su naši zaposlenici.

Visoka motiviranost stručnjaka i drugih zaposlenih, čiji je rad podržan najnovijom informatičkom i proizvodnom tehnologijom, čine Tehnix uspješnim. Upravo na suradnicima počiva uspjeh kompanije. Da, rekao sam suradnicima. Na toj postavci temelji se moralni kapitalizam! Prihvaćanje radnika i stručnjaka, pa i partnera, suradnicima pruža osjećaj jednakosti u pravima i obvezama, pravednosti i poštovanja ljudskog dostojanstva, adekvatne nagrađenosti za trud i doprinos stvaranju novih vrijednosti za društvo i tvrtku u kojoj radimo, za egzistenciju nas i naših obitelji.

Kompanija Tehnix sa svojim kooperantima zapošljava više od 500 stalnih radnika, što je svrstava ured najuspješnijih poduzeća u Republici Hrvatskoj i EU-u. Ukupni prihod poduzeća u 2016. godini iznosio je 253 milijuna kuna, od čega je 80% ostvareno izvozom vlastitih proizvoda. Vodstvo poduzeća ima jasnu strategiju koja zaposlenicima-suradnicima osigurava visok standard rada i osobni dohodak koji motivira na inoviranje znanja i vještina koje ugrađujemo u proizvode.

Od prvog dana radili smo odgovorno i profesionalno, redovito servisirajući svoje obveze prema državi, radnicima i partnerima. Pomažemo i financiramo razvojne društvene projekte. Za sustavan doprinos razvoju zaštite okoliša, za rezultate na projektiranju i proizvodnji, primili smo državna i međunarodna priznanja te stručne nagrade.

Tehnix – prepoznati lider u Europi

Kvalitetom isporučenih strojeva i opreme utječemo na razvoj sustava zaštite okoliša Republike Hrvatske i EU-a. To izravno navodi i ključni nacionalni dokument za realizaciju EU programa namijenjen području istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) – Strategija pametne specijalizacije (S3), koju je usvojila Vlada, a potvrdila i EU kao obvezan razvojni alat za zemlje članice. Glavni cilj S3 je transformirati hrvatsko gospodarstvo rastom konkurentnosti, koncentracijom raspoloživih resursa, prije svega inovacija, znanja i izvrsnost tvrtki i pojedinaca u perspektivnim razvojnim područjima. Tu Tehnix dobiva novu šansu.

U poglavlju „Ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i napredni materijali“ autori navode da su neki nacionalni tehnološki lideri, proizvođači ekološke opreme „značajni i za globalno tržište, primjerice poduzeće Tehnix d.o.o., koje je lider u proizvodnji posebnih komunalnih vozila ‘Ekomunal’ za prikupljanje, sabijanje i ispuštanje komunalnog i probranog otpada, separatora visokog protoka i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda”. „Ova tvrtka je hrvatski lider u tom području i inovacijski trendsetter s brojnim izvoznim tržištima (Rusija, Iran, Rumunjska, Njemačka i dr.)“, ističe se u Strategiji čije je usvajanje preduvjet za povlačenje 664 milijuna eura iz EU-a. Na kraju, kao krunu dobrog poslovanja i inovativnog razvoja treba istaknuti dodjelu bonitetne ocjene „A+“ za 2016. godinu, što nas je svrstalo u vrh bonitetne izvrsnosti. Certifikat Company Wall business, izdan u Londonu 20. veljače 2017., potvrđuje da je subjekt u skupini poduzeća s najboljom bonitetnom ocjenom u Hrvatskoj. I kao čvrst dokaz ispravnosti naših 25 godina je i meni osobno u Monaku dodijeljeno priznanje „EY Oscar“ kao Poduzetniku godine 2016. Proglašen sam drugim svjetskim poduzetnikom godine.

Odgovorno prema sebi, društvu, prirodi

Zašto sam sve ovo nabrojio? Upravo zato što sav taj uspjeh i priznanja te uvrštavanje Tehnixa u hrvatski i europski trendsetter počivaju na moralnom kapitalizmu koji provodimo. Snaga kompanije Tehnix su naši ljudi, naša sposobnost i volja da zajedničkim, odgovornim ponašanjem prema sebi samima, društvu i prirodi postižemo održivo poslovanje i razvoj, pridonosimo odgovornom poslovanju na nacionalnoj i globalnoj razini. Tome treba težiti i tako i dalje raditi. Tu je izvor politici zadržavanja mladih i sposobnih stručnjaka u domovini, kako bi svojim znanjem i doprinosom, zajedno s nama stvarali bolju, stabilniju i prosperitetnu Republiku Hrvatsku.

Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnix d.o.o.

Foto: poslovni.hr

Prijava za newsletter

Prijava

Želimo postati tvrtka partner

Prijava