spot_img

DOP PROLJEĆE: „Dukat pošumljava“ – najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja u Hrvatskoj. U sinergiji s djecom!

U prvoj godini projekta Dukat je sadnjom 10.000 sadnica hrasta i bukve obnovio gotovo 50.000 četvornih metara šumskih površina u zemlji, a s ovogodišnjim će valom pošumljavanja na jesen posaditi još i više novih sadnica. Ova je inicijativa ne samo pojedinačno najveća među hrvatskim kompanijama, nego je i dugoročna, zamišljena kao Dukatov način doprinosa očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena.  

Deseta godišnjica Dukatovog najdugovječnijeg društveno-odgovornog projekta, likovnog natječaja „VOLIM MLIJEKO!“, namijenjenog učenicima razredne nastave bila je idealna prilika za nadogradnju i povezivanje projekta s još jednom, prevažnom temom – šumama. S namjerom da skrene pozornost djece na iznimnu važnost šuma, Dukat ih je kroz svoj jubilarni natječaj usmjerio da daju  vlastiti doprinos njihovu očuvanju. U školskoj godini 2021./2022. Dukat se obvezao  da će na svaki primljeni dječji likovni  rad na natječaj odgovoriti sadnjom jedne sadnice stabla. I tako je u 2022. godini započeo, u sinergiji s učenicima i školama, Dukatov veliki projekt pošumljavanja.

Zahvaljujući pristiglim likovnim radovima iz 400 osnovnih škola iz cijele zemlje posađeno je  prvih 10.000 sadnica bukve i hrasta. Dukatov projekt razvija se u najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja u Hrvatskoj. 

U Gorskom kotaru i oko Velike Gorice posađeno 10.000 sadnica 

Sadnice su sadili Dukatovi zaposlenici – volonteri, uz podršku zaposlenika Hrvatskih šuma koji su partner projekta od početka. U prvom je valu pošumljavanja u proljeće 2022. godine, pedesetak Dukatovih volontera zasadilo 1.000 sadnica hrasta lužnjaka u mladoj šumi nedaleko od Velike Gorice. U drugoj je akciji obnovljena šuma stradala najezdom potkornjaka u Gorskom kotaru, na području šumarije Vrbovsko, gdje je posađeno 9.000 sadnica bukve. S ukupno 10.000 sadnica stabala Dukat je obnovio gotovo 50.000 m2 šumskih površina.   

Dukat pošumljava
Posađeno je 9.000 sadnica bukve i 1.000 sadnica hrasta lužnjaka / Foto: Dukat

Samo u prvoj godini rasta sadnice apsorbirale oko 15 tona CO2 

Prošlogodišnja akcija pošumljavanja ima i konkretan utjecaj na okoliš i borbu protiv klimatskih promjena. Naime, sadnjom 9.000 sadnica bukve i 1.000 sadnica hrasta lužnjaka, samo u prvoj godini rasta, vezano je oko 4.120 kilograma ugljika, što znači da su biljke “upile” oko 15 tona ugljičnog dioksida iz atmosfere. Time je Dukat dao doprinos jačanju kapaciteta apsorpcije ugljičnog dioksida i dugoročno, kvalitetnijem životu zajednice.

Dukat pošumljava
Sadnice su sadili Dukatovi zaposlenici – volonteri, uz podršku zaposlenika Hrvatskih šuma koji su partner projekta od početka. / Foto: Dukat

Sljedeće izdanje pošumljavanja ove jeseni

Nastavno na izvrstan odgovor školaraca diljem Hrvatske na „mobilizaciju“ njihovih crteža za konkretnu sadnju po principu 1 crtež = 1 sadnica, Dukat je i zadnji natječaj „VOLIM MLIJEKO!“ povezao s inicijativom pošumljavanja. S obzirom na rekordan broj pristiglih radova u ovoj školskoj godini (2022./2023.), Dukat će ove jeseni, ponovno u suradnji s Hrvatskim šumama, naše šume pomladiti sadnjom čak 11.000 novih sadnica. S projektom pošumljavanja Dukat nastavlja i u sljedećim godinama. Jedan je to u nizu „zelenih“ projekata kojima Dukat daje izravan doprinos očuvanju prirode, bioraznolikosti i borbi protiv klimatskih promjena. 

Povezujući pošumljavanje domovine i likovno stvaralaštvo školaraca u jedno, utječemo i na formiranje djece u stvaralački usmjerene i odgovorne osobe i građane.

Sreća!

Prednosti pošumljavanja su brojne

Čitav je niz prednosti pošumljavanja za šume kao takve, ali i za sva živa bića koja ondje obitavaju, kao i za nas koji živimo u njihovoj neposrednoj blizini.
Na primjer, pošumljavanje pomaže smanjiti količinu ugljičnog dioksida u atmosferi, što je ključno za borbu protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Obnavljanje šumskog fonda pomaže i u prevenciji erozije tla jer korijenje stabala pomaže u zadržavanju tla pa pošumljavanje može zaustaviti erozijske procese. 
Pošumljavanje izuzetno povoljno utječe i na očuvanje biološke raznolikosti jer se na taj način obnavljaju izgubljena staništa i pruža novi dom mnogim vrstama koje ovise o šumama. Šumske površine djeluju i kao prirodni regulatori klime. Naime, zbog svoje sposobnosti zadržavanja vode, šume mogu ublažiti učinke poplava i suša, a drveće može smanjiti brzinu vjetra i zaštititi područja od oluja. Uz to, šume imaju izrazito povoljan učinak i na ljude, posebice one koji stanuju u  urbanim područjima. Drveće poboljšava kvalitetu zraka jer apsorbira štetne plinove i filtrira zrak, pa tako pomaže u smanjenju onečišćenja zraka i povoljno utječe na zdravlje ljudi. 
Imajući na umu sve navedene prednosti obnavljanja šumskog fonda, jasno je kako je pošumljavanje dugoročna investicija u budućnost planeta i generacija koje tek dolaze. 

Dukat d.d.
Kristina Klarić Rubčić

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2023. 

Odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img