spot_img

ERICSSON NIKOLA TESLA: Uspješan godišnji ljetni kamp 2017. – prilika za mlade stručnjake kakva se ne propušta

Na ovogodišnjem je kampu sudjelovalo 70 studenata sa 16 različitih fakulteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Podijeljeni u timove, pod stručnim vodstvom 50 mentora, radili su pet tjedana na 24 tehnološki napredna projekta u područjima interneta stvari – loT, industrije i društva, virtualne stvarnosti te na inovativnom korištenju Big Data te R&D alata.

Uspjeh dug 17 godina

Kada je prije 17 godina održan prvi Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle bila je to samo jako dobra ideja o povezivanju studenata i poslovnog sektora. Danas, na pragu punoljetnosti, nakon što je kroz njega prošlo 800 najboljih studenata iz STEM područja koji su napravili oko 450 uspješnih projekata, Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle postao je ugledni brend koji je privukao mnogobrojne mlade stručnjake da svoje znanje ugrade u domaće kompanije i upravo u njima ostvare zapažene karijere.

Ljetni kamp kao svojevrsna radionica namijenjena studentima završnih godina studija utemeljen je 2001. godine u suradnji kompanije Ericsson Nikola Tesla (ENT) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom godina, suradnja se proširila na 20 različitih fakulteta iz zemlje i inozemstva. Svečanost zatvaranja 17. Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle, održana krajem rujna u prostorijama kompanije, bila je prigoda za sažimanje rezultata.

Ovo je jedinstvena prilika da studenti, dok su još na fakultetu, upoznaju industrijsko okruženje i organizacijsku kulturu moderne tehnološke kompanije. Od njih se očekuje da uz pomoć mentora, koji dolaze ili s fakulteta ili iz kompanije ENT, rade u timu na projektima koji obuhvaćaju široku skalu od početnih istraživanja, razvoja određene tehnologije do gotovih rješenja za krajnje korisnike.

Veliki značaj i doseg prakse ljetnog kampa

– Ljetni kamp postao je model odlične suradnje obrazovanja s poslovnim sketorom koji daje konkretne rezultate. Povezuje nas zajednički cilj, a to je stvaranje izvrsnosti. Obrazovni sektor i industrija moraju djelovati zajednički i moraju se nadopunjavati kako bi razvijali talente koji će Hrvatskoj donijeti prosperitet i održivu budućnost našem gospodarstvu – rekla je predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević.

Kako je istaknula, više od 60 posto studentica i studenata koji su tijekom ovih 17 godina pohađali Ljetni kamp nastavilo je svoj poslovni put u Ericssonu Nikoli Tesli. Naglasila je također da je znanstveno-istraživački centar Ericssona Nikole Tesle najveći je te vrste u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te da je Ericsson Nikola Tesla postalo jedan od Ericssonovih centara u kojima je otvorena nova platforma za inkubaciju inovacija, nazvana Ericssonova Garaža Hrvatska.

– Zahvaljujući pripadnosti globalnoj korporaciji, naši stručnjaci imaju prilike raditi s najnovijim tehnologijama poput 5G i oblikovati inovativna rješenja korištenjem interneta stvari. Naš je krajnji cilj stvarati tehnologiju za dobrobit čovjeka. Pozivam sve  mlade i talentirane ljude koji imaju ideje da nam se pridruže i u suradnji s našim stručnjacima stvaraju nove proizvode i nova rješenja – rekla je predsjednica ENT Gordana Kovačević.

Podršku Ljetnom kampu svojim je dolaskom iskazala i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Ona je istaknula da „Vlada RH poseban naglasak stavlja na razvoj STEM područja“, a razvija više inicijativa koje su okupljene pod zajedničkim nazivom STEM Hrvatska.

– Jedna od njih su stipendije za studente STEM studija, njih čak 3400, koje će biti dodijeljene u ovoj akademskoj godini. Druga je inicijativa uvođenje informatike kao obveznog predmeta u pete i šeste razrede osnovne škole, ali ne kao učenje o disketama nego kao razvijanje kritičkog, algoritamskog razmišljanja i rješavanja problema. Od ove školske godine krenuli smo i s programiranjem mikroračunala u suradnji s Institutom za razvoj inovativnosti mladih, što će učenicima šestih razreda osnovne škole i njihovim učiteljima dati priliku ne samo da iskuse što znači programirati nego i kako koristititi programiranje interdisciplinarno u drugim predmetima. Odaziv je iznad očekivanja, čak 83 % svih osnovnih škola se javilo da želi sudjelovati u tom dobrovoljnom projektu – rekla je ministrica Divjak.

Ministrica je rekla da se osniva deset centara izvrsnosti „za što smo povukli 50 milijuna eura“ te su u njima „već sada predviđena radna mjesta za 101 mladog znanstvenika“. Naglasak je u njima „na primijenjenom istraživanju koja direktno utječu na gospodarstvo i gdje suradnja znanosti i gospodarstva generira razvoj“, rekla je ministrica Divjak.

Korisno osobno i profesionalno iskustvo

Upitali smo dvoje nasumce izabranih studenata kakva su im iskustva s Ljetnog kampa. Dunja Vesinger i Domagoj Pluščec, oboje studenti četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, radili su u istom timu kojemu je zadatak bio omogućiti mrežnim inženjerima da uz pomoć umjetne inteligencije automatiziraju proces optimizacije mreža.

– Bilo je to jako lijepo iskustvo, osobito zato što smo, osim s kolegama studentima, radili i s mentorima, koji imaju znanja iz drugih, komplementarnih područja. Vidjeli smo koliko je važna čvrsta suradnja stručnjaka iz različitih područja. Uvidjela sam i koliko Ericsson Nikola Tesla nudi poslovnih mogućnosti u računarskoj znanosti kojom se bavim – rekla nam je Dunja.

– U prvi nam se mah činilo da je to previše posla, ali kada smo krenuli raditi, vidjeli smo da sami znamo i možemo mnogo, ali i koliko je potrebna suradnja sa stručnjacima iz industrije. Oni imaju znanja iz mrežnih tehnologija, a mi iz  umjetne inteligencije, pa smo zajedno došli do rješenja. Ericsson Nikolu Teslu vidim kao kompaniju koja pruža puno prilika za razvoj karijere – smatra Domagoj.

Kako bi bilo jasnije na čemu su to studenti radili više od mjesec dana, na svečanosti su predstavljena dva od 24 inovativna projekta: Blockchain in e-government i Smart Ericsson loT City Transport Service.

Svečanost je završila posjetom Tehnološkom putu Ericssona Nikole Tesle na kojemu su predstavljena neka od rješenja za potrebe umreženog društva na kojima rade stručnjaci te kompanije.

Dobra Hrvatska

MDM

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img