spot_img

Ericsson Nikola Tesla zalaže se za poštivanje raznolikosti i uključivost

Primjer Ericssona Nikole Tesle zorno prikazuje koliko nas poštivanje različitosti i uključivost mogu obogatiti te koje dobrobiti donose za pojedince i kompanije kao i za cijelu zajednicu.

Svake godine globalna korporacija Ericsson posvećuje mjesec listopad poštivanju različitosti i inkluziji te kroz mnoge aktivnosti potiče zaposlenike na još bolje međusobno razumijevanje i prihvaćanje različitosti i uključivost.

Naslovna slika: Detalj s radionice koja promiče digitalnu inkluziju održane u Domu za starije Trešnjevka 2016.

Bogatstvo različitosti

Ova hrvatska kompanija, koja je prošle godine proslavila 70-u godišnjicu rada, odoljevši tijekom godina brojnim tehnološkim, ali i društvenim transformacijama te nastavila konkurentno poslovati, doista živi različitost i uključivost. Tvrtka sve svoje aktivnosti temelji na poštivanju vrijednosti koje su zajedničke svim zaposlenicima, a koje kompanija svojim djelovanjem promiče i u široj društvenoj zajednici.

Različitost i uključivost nisu novost u Ericssonu Nikoli Tesli. Već pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je pojam globalizacije bio gotovo nepoznat, zaposlenici hrvatske kompanije susretali su s različitom kulturom, poslovnom i kulturom življenja, kada je sklopljeno strateško partnerstvo sa švedskim Ericssonom. Odnos dviju kompanija kroz godine se uspješno razvijao tako da je u procesu privatizacije devedesetih godina prošlog stoljeća švedski tehnološki lider ušao u vlasničku strukturu. Danas kompanijski stručnjaci zaposleni u Hrvatskoj imaju priliku raditi na globalnim projektima razvoja suvremene tehnologije.

Znanje, stručnost i profesionalnost zaposlenika, ali i poštivanje različitosti i uključivosti razlozi su zbog kojih su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle cijenjeni članovi globalnih Ericssonovih timova. Njihove se odgovornosti u globalnoj Ericssonovoj znanstveno-istraživačkoj mreži iz godine u godinu proširuju zbog kvalitetnog doprinosa razvoju tehnologije. Na taj način, mladi stručnjaci imaju priliku ostvariti atraktivnu globalnu karijeru radeći za hrvatsku kompaniju.

Nulta stopa tolerancije na diskriminaciju

Jedan od temelja snažne kompanijske kulture upravo je poštivanje različitosti i uključivost, odnosno poštivanje i uvažavanje međusobnih razlika te prihvaćanje vrijednosti koju svaki pojedinac donosi u radnu okolinu. Kompanijski poslovni ekosustav povezuje ljude različitih osobina i talenata te daje svakoj osobi priliku da u svom radu pruži najbolje od sebe čime se stvaraju preduvjeti za dugoročni održivi razvoj poslovanja.
Kompanija ima nultu stopu tolerancije prema diskriminaciji što znači da nitko u organizaciji ne smije biti diskriminiran zbog rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, rodnog identiteta, bračnog stanja, trudnoće, roditeljskog statusa, vjeroispovijesti, političkog nazora, nacionalnosti, etničkog podrijetla, socijalnog i društvenog statusa, invaliditeta, dobi, članstva u sindikatu ili bilo kojeg drugog obilježja zaštićenog zakonom.

Pozitivno u radnoj okolini, pozitivno u najširoj zajednici

To potiče i pozitivnu radnu atmosferu, koju uočavaju i posjetitelji već pri ulasku u prostorije kompanije, ali i zdravu kompanijsku konkurentnost. Naime, najbolji rezultati i inovacije postižu se upravo uključivanjem različitih talenata, vještina i perspektiva koje komplementarno djeluju u ostvarivanju zajedničkog cilja.


Učenice u posjetu kompaniji povodom Girls in ICT na kraju godine 2016.

Osim toga, u kompaniji vjeruju da je poštivanje različitosti i uključivost dobro za cijelo društvo pa kompanija već niz godina sudjeluje u brojnim širim inicijativama promicanja uključivosti i različitosti. Jedna od tih inicijativa je godišnje obilježavanje međunarodnog dana Girls in ICT kojim se želi skrenuti pažnja na nedostatak žena u sektoru te potaknuti djevojčice da odaberu zanimanja u kojima je još uvijek više muškaraca.

Kad je uključivost u pitanju, kompanija svojim poslovnim djelovanjem, ali i kroz aktivnosti u zajednici promiče inkluziju svih društvenih skupina.


Detalj s radionice za starije sugrađane održane 2017. u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem

Kompanija je, na primjer, prepoznala potrebu za promicanjem digitalne uključenosti populacije starije životne dobi. Tako su samostalno i u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem prethodnih godina održali seriju radionica na temu digitalne pismenosti sa starijim građanima u Zagrebu.

Zaposlenici kao najbolji veleposlanici

Kako kompanija živi poštivanje različitosti i uključivost te koje su dobrobiti takvog djelovanja, najbolje ilustriraju izjave nekih od zaposlenica.

Mnogostruke dobrobiti ovakve snažne kompanijske kulture primjećuje Ivana Stupar (djevojka u crvenom, na donjoj slici), softverska inženjerka zaposlena u kompanijskom znanstveno-istraživačkom centru:

ENT Ivona_Stupar

„Smatram da je kultura različitosti u Ericssonu Nikoli Tesli znatno doprinijela razvoju inovativnosti u našem radnom okruženju, ali i mom osobnom razvoju. Naime, u svakodnevnom sam radu, kroz sudjelovanje na međunarodnim projektima i projektima koji uključuju različite dobne skupine, od rada sa studentima do razvoja rješenja za pomoć starijim osobama koje žive same, bila izložena drugačijim pogledima na svijet, raznim izazovima s kojima se pojedinci susreću, te različitim načinima razmišljanja vezanim uz te izazove. Ovakve okolnosti značajno doprinose razvoju kreativnosti i omogućavaju nam da sagledamo probleme iz nove perspektive, što zatim uvelike olakšava i pronalaženje adekvatnog rješenja.“

Poštivanje različitosti i uključivost u kompaniji su vrijednosti uključene u svakodnevni način djelovanja bez kojeg je funkcioniranje u ovoj članici globalne zajednice kompanija nezamislivo. Potvrđuje to i Nikolina Grgić, koja radi na razvoju softvera u različitim lokalnim i globalnim timovima.

ENT Nikolina-Grgic-03

„Sretna sam što imam priliku raditi u raznim timovima s ljudima koji imaju različite životne priče i okolnosti te koji dolaze iz različitih kultura. Rad u multikulturalnim timovima s kolegama iz različitih dijelova svijeta uvijek je zanimljiv jer daje prilike za proširivanje vidika, učenje o drugim kulturama te time i za bolje međusobno razumijevanje. Bez obzira na različitosti među članovima tima, suradnja je uvijek dobra jer je utemeljena na poštivanju različitosti i uključivanju različitih pogleda usmjerenih prema istom, zajedničkom cilju. Također, na jednom od projekata na kojem radim (EVA) imam priliku raditi s kolegom koji je vrhunski stručnjak, a kao osoba s oštećenjem vida najbolje razumije potrebe i izazove s kojima se osobe s oštećenjem vida svakodnevno susreću. Suradnja s njim svima nama pomaže u razvoju softverskih rješenja koji će velikom broju ljudi biti od pomoći. Rad u takvom okruženju me inspirira jer mi otvara nove poglede i obogaćuje me na profesionalnoj i ljudskoj razini.“

Zaposlenica kompanijskog R & D centra Davorka Petrinović, koja ima ulogu tehničkog koordinatora za jedno od područja, također naglašava važnost poštivanja različitosti u svakodnevnom poslu:

 

„Koordinacija vrlo često ne podrazumijeva samo tehničke stvari, nego traži i snalaženje u tzv. “soft skills” te prepoznavanju i prihvaćanju različitosti među ljudima koji rade zajedno kao i traženju najboljeg načina da se ostvari zajednički cilj.“

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img