spot_img

Europski parlament proglasio klimatsku krizu: cilj od 2 °C već se sada čini neostvariv

Malo se radi, puno proklamira i sastanči, svi pogledavaju jedni na druge, vlade brane svoje uske državne interese (Poljska, Mađarska, Češka…), velike tvrtke (najveći zagađivači) kao da su u svemiru i prave se da ih se to ništa ne tiče. Spominju ciljeve i planove za 2040. ili 2050., a klima će se na ljude srušiti već za 10 godina. Siromašni i obični građani će platiti pravu – najveću cijenu.

Europski parlament usvojio je krajem studenog rezolucije o proglašenju klimatske i ekološke krize i o COP25, istaknuvši kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Zastupnici su zatražili žurne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena:

  • Usklađenost Komisijinih prijedloga s ograničenjem globalnog zatopljenja do 1,5 °C
  • Smanjenje štetnih emisija za 55 % do 2030., da bi se postigla klimatska neutralnost EU-a do 2050.
  • Smanjenje globalne emisije štetnih plinova u zračnom i pomorskom prometu

Treba osigurati novo smanjenje emisija za zračni i pomorski promet koji spadaju u vodeći sektor – zagađivača

Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja te smatraju kako bi sve članice EU-a trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC). Također, zastupnici su od Komisije zatražili prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

Snažnija financijska potpora za borbu protiv klimatskih promjena, pomoć zemljama u razvoju da se uključe

EU članice trebale bi barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond, istaknuto je u Europskom parlamentu. EU države ulažu najviše javnog novca u financiranje klimatskih mjera, a EU proračun bi trebao u potpunosti biti usklađen s međunarodnim obvezama članica. Zastupnici su podsjetili na potrebu ispunjenja obećanje o usmjeravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

Pozvali su sve EU članice na ukidanje izravnih i neizravnih potpora za fosilna goriva.

„Europski parlament prihvatio je ambiciozna stajališta uoči Konferencije UN-a u Madridu. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije stakleničkih plinova za 55 % do 2030. To je ujedno jasna i pravovremena poruka Komisiji nekoliko tjedana prije objave komunikacije na temu Zelenog plana“, rekao je Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska), predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Niz zemalja, predstavnici lokalne uprave i znanstvenici upozorili su kako je planet suočen s klimatskom krizom.

Nema dogovora ni jedinstva u EU – i to je uzrok otezanju!

Europska komisija već je predložila cilj postizanja nulte emisije štetnih plinova do 2050. godine, ali u Europskom vijeću još nema dogovora – zbog protivljenja Poljske, Mađarske i Češke.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama održava se u Madridu od 2. do 13. prosinca 2019.

Izvor: Eko vjesnik

DOBRA HRVATSKA
prosinac, 2019.

Napomena uredništva: Naslov i uvodnik te podnaslovi vlastiti.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img