spot_img

EY ISTRAŽIVANJE: Nefinancijske informacije svakim danom sve važnije za investicijske odluke tvrtki. Ipak, kod dosta njih stvarnost je drugačija.

Donošenje odluke o investiranju danas je pod utjecajem doista mnogih faktora među kojima je onaj financijski tek jedan. Dokaz tomu je da čak 68 posto investitora ističe kako su nefinancijski rezultati i informacije često imale odlučujuću ulogu pri donošenju investicijskih odluka. Navedeni rezultat jedan je od zaključaka novog istraživanja revizorsko-konzultantske tvrtke EY usmjerenog ispitivanju utjecaja klimatskih promjena i održivog poslovanja na investicijske procese. „Održivi razvoj mora postati okosnica strategije društva“, poruka je.

Ekološke prijetnje, klimatske promjene, socijalni problemi te oskudica resursa glavni rizici za provedbu ulaganja

U kontekstu nedavnih ekoloških i društvenih skandala te rastuće potrebe kompanija za stvaranjem dugoročne vrijednosti, 82 posto investitora u navedenom istraživanju istaknulo je kako su rizici povezani s okolišem, socijalnim pitanjima i upravljanjem bili predugo zapostavljeni u poslovnome svijetu. Dodatno, čak 81 posto ispitanika tvrdi  da kompanije ne objavljuju na odgovarajući način podatke o nefinancijskim rizicima koji mogu utjecati na njihovo poslovanje.

U trećem uzastopnom istraživanju EY-a sudjelovalo je više od 320 investitora diljem svijeta s ciljem ispitivanja njihovih stavova o dostupnosti i kvaliteti nefinancijskih informacija kompanija te u kojoj mjeri oni koriste navedene informacije prilikom donošenja investicijskih odluka. Ispitanici su visoko pozicionirani investitori od kojih polovica radi u institucijama koje raspolažu s imovinom većom od 5 milijardi USD.

Trenutačno stvarno stanje ipak dosta suprotno od izjava

Istraživanje je pokazalo da 81 posto ispitanika danas posebnu pozornost posvećuje nefinancijskim podacima, što i ne čudi kada je njih 89 posto istaknulo kako snažan fokus na nefinancijska pitanja može generirati održiv povrat uloženog kroz duže razdoblje. Većina investitora (74 posto), kada govori o čimbeniku koji motivira kompanije na objavljivanje tih informacija, na prvo mjesto stavlja izgradnju korporativne reputacije u odnosu s klijentima.

Prikaz 1 Izvor: 2017 CCaSS Institutional Investor Survey: Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?, EY, travanj 2017.

 

Da će se navedeno područje o objavljivanju nefinancijskih informacija kroz nadolazeće vrijeme morati razvijati i pratiti potrebe tržišta pokazuju podaci kako 60 posto investitora naglašava zahtjeve svojih klijenata za informacijama povezanim s okolišem, socijalnim pitanjima i upravljanjem.

Ipak, njih čak 73 posto ističe kako danas provode tek neformalne procjene ili te faktore uopće ne razmatraju. Među glavnim razlozima zbog kojih investitori u procesu odlučivanja ne uzimaju u obzir nefinancijska pitanja, ističe se činjenica da mjerenje nefinancijskih rezultata u različitim kompanijama nije usporedivo, kao i stajalište da su nefinancijski podaci nedosljedni, nedostupni i neprovjereni.

Prikaz 2 Izvor: 2017 CCaSS Institutional Investor Survey: Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?, EY, travanj 2017.

 

Glavni razlozi zbog kojih bi investitori mogli odustati od investiranja prema 76 posto ispitanika su rizik od slabih rezultata na području okoliša, socijalnih pitanja i upravljanja ili činjenica da su takve rezultate već ostvarili, potom rizik od manjka resursa (75 posto) te rizik od klimatskih promjena (71 posto) zaključuje se u istraživanju.

„Održivi razvoj mora postati okosnica strategije društva!“

„Kao što se može vidjeti iz istraživanja, važnost održivog razvoja u svijetu eksponencijalno raste, dok je to u Hrvatskoj još uvijek pitanje koje mnogi shvaćaju na pogrešan način. Dio direktora i članova uprava pod održivim razvojem i društveno odgovornim poslovanjem podrazumijeva sponzorstva i donacije (filantropija), ne uviđajući da je priča puno šira i zahtjevnija. Prenošenjem direktive EU-a o nefinancijskom izvještavanju u hrvatsko zakonodavstvo napravljen je korak prema popularizaciji te teme. Međutim, u samom zakonu isključivo je riječ o izvještavanju o nefinancijskim podacima, dok je kod društava mnogo važnije izgraditi koncept tone from the top, u okviru kojeg bi se način razmišljanja te procesi i procedure bazirali na održivosti. Iznimno je važno da održivi razvoj postane okosnica strategije društava, a nefinancijsko izvještavanje samo alat za praćenje izvršavanja tih strategija.“ – istaknuo je Filip Hitrec, stariji menadžer u Odjelu revizije u EY-u Hrvatska.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img