spot_img

FAUNA: Europska proizvodnja meda važna je i za ekonomiju, i za bioraznolikost

Europska unija drugi je najveći proizvođač meda nakon Kine. Svake godine oko 600 tisuća pčelara i 17 milijuna košnica proizvede oko 250 tisuća tona meda. Međutim, proizvodnja ne pokriva potražnju: oko 200 tisuća tona meda uvezlo se u EU-u 2016. godine, uglavnom iz Kine, koja je istovremeno odgovorna za otprilike 40 posto uvoza u EU.

U usporedbi sa svjetskom konkurencijom europski pčelari imaju relativno visoke troškove proizvodnje, a ograničen izvoz skuplji je od uvezenog meda. Prosječno, kilogram meda uvezeno u EU u 2016. koštao je 2,23 eura, dok je kilo europskog meda izvezenog u druge države postizao cijenu od 5,69 eura.

Zdravlje pčela

Iako je sektor pčelarstva malen, iznimno je važan za poljoprivredu, sigurnost hrane i bio-raznolikost, jer su pčele najbrojniji oprašivači cvjetova. Bolesti životinja, intenzivna poljoprivreda, izlaganje kemikalijama te gubitak staništa i sve lošiji klimatski uvjeti prijetnja su produktivnosti košnica.

Zaštita pčela i meda

Europski parlament u savjetodavnom izvješću pod nazivom Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a poziva Europsku komisiju i države članice na bolju zaštitu i potporu pčelarskom sektoru. Zastupnici se zalažu za povećanje od 47,8 % proračuna EU-a za nacionalne pčelarske programe, bolju zaštitu zdravlja pčela (zabranu štetnih pesticida, više istraživanja i programe uzgoja) te mjere za zaštitu lokalnih i regionalnih pčelinjih vrsta.

Zastupnici se žele boriti protiv širenja lažnog meda na tržištu te traže mjere kojima će se poboljšati postupci ispitivanja proizvoda, pojačati inspekcije, postrožiti kazne za prevarante te poboljšati etiketiranje. Izvješće je usvojeno 1. ožujka 2018.

Koje zemlje proizvode najviše meda, koliko EU uvozi, a u koje zemlje izvozi med, saznajte više u infografici:

Izvor: Europska komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img