spot_img

Greta Thunberg, 16 godina, uzviknula je: „Borimo se za budućnost svih“. Mladi dominirali na EGSO-vom značajnom skupu “Civilno društvo za rEUnesansu”

Mladi okolišni aktivisti donose u europski politički život novu svježinu, pokreću i okupljaju. Sve dok odrasli brinu najviše i najčešće samo za (osobne) kratkoročne dobitke, najbolnije posljedice snosit će upravo mladi. I zato im nije svejedno…

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspravljao  je 21. veljače 2019. u Bruxellesu, 90-ak dana prije europskih izbora, o ključnoj ulozi koju organizirano civilno društvo mora odigrati za budućnost Europe. Skup je okupio najviše predstavnike europskih institucija i organizacija civilnog društva iz cijele EU. Članovi EGSO-a susreli su se s civilnim društvom EU-a kako bi razgovarali o sutrašnjoj Europi: “Borimo se za budućnost svih”, rekla je 16-godišnja klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Predsjednik EGSO-a, Luca Jahier, referirajući se na rastući euroskepticizam, ksenofobiju i rasizam diljem Europe, rekao je da je demokracija napadnuta i da se europske vrijednosti dovode u pitanje. I dodao:

 • „Ovo nije vrijeme za rezignaciju, vrijeme je za sanjanje i odvažnost.“
 • “Agenda do 2030. sažima napore svih nas i predstavlja gospodarski i društveni ugovor za 21. stoljeće.” EGSO ima ključnu ulogu: “Mi dajemo glas tisućama lica Europe, moramo se pobrinuti da dijalog o našoj budućnosti nikada ne prestane. Najgore je ako šutimo.”

Posebni gosti skupa su bili mladi okolišni aktivisti, na čelu s Gretom Thunberg.

 • “Moramo zaštititi biosferu, zrak, oceane, tlo, šume”, istaknula je Greta Thunberg. Jasno je stavila do znanja kako je neophodno poduzeti mjere protiv klimatskih promjena.
 • “Naši politički lideri su uzalud trošili desetljeća kroz poricanje i nedjelovanje. Ne samo da nam trebaju nove politike, već nam je potreban potpuno novi način razmišljanja.“
 • „ Naš politički sustav potiče konkurenciju: varate kada možete, jer sve što želite dobiti je moć. To se mora promijeniti. Samo želimo da političari slušaju znanstvenike.”

Spominjući podatke iz najnovijih izvještaja UN-a, upozorila je, slažući se s mnogim znanstvenicima, intelektualcima, osvještenima u tome:

 • „Naš planet samo 11 godina udaljen od nepovratne situacije.“
 • “Ne borimo se samo za budućnost mladih generacija, borimo se za budućnost svih. Počeli smo čistiti ovaj nered i nećemo stati dok ne završimo”, zaključila je.

Njen govor možete čuti na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=sVeYOPJZ8oc#action=share

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, čestitao je pokretu protiv klimatskih promjena koji je pokrenula Greta Thunberg. Naglasio je:

 • “Pokret mladih protiv klimatskih promjena može donijeti toliko željene promjene. Proširio se već na mnoge gradove i s europskih ulica dolazi nam zajednička poruka mladih “.

Također je istaknuo vitalni doprinos EU-a u ovoj borbi:

 • “U 2014. ekonomska situacija u Europi bila je u slijepoj ulici, tako da smo pokrenuli veliki investicijski plan i većina tih ulaganja otišla je za zaštitu okolišaa.” Pariški sporazum ostaje kamen temeljac u borbi protiv klimatskih promjena, iako “neki ljudi misle da su klimatske promjene izmišljene, neka vrsta ideološkog koncepta”.

Pozitivnu notu je donio predsjednik Europskog odbora regija, Karl-Heinz Lambertz, koji smatra:

 • „Ovaj je skup označio “zajedničku volju za zajednički rad za našu Uniju”.

Posudivši moto mandata predsjednika EGSO-a, “REUnesansa – Odvažimo se za održivu Europu”, on je ustvrdio da:

 • ” REUnesansa – Odvažimo se za održivu Europu”, to znači da – govorimo o ponovnoj izgradnja Unije”.
 • “Moramo biti konkretni kako bismo izbjegli frustracije, jer su neispunjena obećanja uvijek razorna. Građani i regije još uvijek su neistraženi teritorij naših demokracija. Moramo ih u potpunosti uključiti u europsku priču. Unija se može ponovno roditi iz želje Europljana.”

 

Događaj “Civilno društvo za rEUnesansu” otvorio je uoči europskih izbora vrata EGSO-a civilnom društvu na svim razinama. U raspravi su sudjelovali

 • generalni direktor BusinessEuropea Markus J. Beyrer,
 • glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) Luca Visentini
 • glavni tajnik Solidara Conny Reuter.
 • Madeleinu Kay, ‘EU Supergirl’

(program i listu govornika možete naći ovdje).

Više informacija dostupno je na stranici EGSO-a: eesc.europa.eu

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img