spot_img

HAUSKA & PARTNER: Nefinancijsko izvještavanje, napredak za nas i za druge

U posljednjih dvadesetak godina raste svijest o tome da financijski izvještaji više nisu dovoljni za cjelovit prikaz poslovanja nekog poduzeća. Informacije u financijskim izvještajima ništa ne govore o okolišnim, društvenim i upravljačkim aspektima poslovanja, iako oni imaju sve veći utjecaj na sposobnost poduzeća za suočavanje s izazovima poslovanja i stvaranja vrijednosti. S druge strane, ta pitanja postaju sve važnija za procjenu različitih skupina javnosti o tome u kojoj mjeri organizacija uspješno njima upravlja.

U savjetničkoj tvrtki Hauska & Partner, koja pripada segmentu malih tvrtki, objavili smo 2007. svoj prvi izvještaj o nefinancijskim utjecajima (za godine 2005. i 2006.) i od tada izvještavanje prilagođujemo razvoju potreba poslovnog okruženja – sve više metodologiju usmjeravamo na dobivanje ne samo konkretnijih podataka o utjecaju na okoliš, društvo i gospodarstvo već i na stalno poboljšanje upravljanja tim utjecajima.

U posljednjih desetak godina savjetovali smo, tako, tvrtke različite veličine i tržišne važnosti te time pridonijeli njihovome strateškom razvoju i održivosti. Evolucija nefinancijskog izvještavanja koju pratimo u našem radu naučila nas je vrlo važnu lekciju koju nastojimo prenijeti svima koji su obveznici ili koje zanima ovaj tip izvještavanja – ono nije samo sebi svrha, već je alat upravljanja cjelokupnom održivošću sustava, bilo da se radi o malim tvrtkama poput naše ili kompanijama čije se poslovanje proteže kontinentima. Naša je uloga pomagati svima onima koji žele svojim utjecajima kvalitetno upravljati i time ostvariti svoju dugoročnu održivost.

Prvi naš izvještaj za 2005. i 2006. godinu izrađen je prema tada važećim smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje GRI 3.0. U Hauska & Partner Grupi tako smo strateškoj odrednici iz 2004. godine da “želimo raditi drugačije stvari na drugačiji način” 2007. godine pridružili još jednu: da “u praksi provodimo naše dobrovoljno preuzete obveze”. Od tog vremena, kroz izvještaje o održivosti i izvještaje o napretku, naše se izvještavanje mijenjalo i prilagođavalo. Prilagodbe su slijedile ne samo promjenjive tržišne okolnosti već i tehnološki napredak i globalni razvoj, ali i poimanje društvene odgovornosti i održivosti.

Najveći iskorak u promjeni metodologije tijekom godina učinjen je u području prepoznavanja ključnih ili materijalnih pitanja odnosno tema. Unapređenjem procesa identifikacije materijalnih tema i uključivanja različitih skupina dionika u njihovo prepoznavanje, razvijali smo ne samo vlastito upravljanje njima (pa onda i izvještavanje) nego i osvijestili važnost o tome kod brojnih organizacija kojima smo pomogli u raznim aspektima održivosti – od razmatranja strategija, uspostavljanja procesa, optimizacije praćenja i upravljanja utjecajima do samog izvještavanja o njima.

Istaknuta vidljivost doprinosa tvrtke Globalnim ciljevima održivosti

U sadržaju i metodi vlastitog izvještavanja otišli smo korak dalje. Naš zadnji izvještaj, onaj za 2017. godinu, utemeljen je isključivo na promišljanju doprinosa naše tvrtke Ciljevima održivog razvoja UN-a, koje smatramo ključnim okvirom budućega globalnog razvoja. Početkom 2016. cijeli je svijet pozvan pomoći u implementaciji Agende 2030 za održivi razvoj radom na ostvarivanju 17 ciljeva. Temeljeno na našem sadašnjem i potencijalnom utjecaju na gospodarstvo, društvo i okoliš te interesima naših dionika, materijalne teme identificirali smo prema odgovarajućim razvojnim ciljevima.

Kao komunikatorima po zvanju poseban nam je izazov bio kako doseći što veći broj naših dionika izvještajima. Tako smo već 2011. objavili prvi interaktivni online izvještaj u Hrvatskoj (za godine 2009. i 2010.). Internetska platforma koju smo koristili omogućila je našim čitateljima – dionicima – ne samo da jednostavno pronađu sve njima relevantne podatke nego i da ostave svoje komentare pa i započnu s nama razgovor o svim aspektima naše održivosti. Ovakav format izvještaja zadržali smo do danas.

Odluka da dotad korištenu metodologiju GRI-ja zamijenimo promišljanjem naše održivosti isključivo kroz Ciljeve održivog razvoja rezultat je dugogodišnje prakse izvještavanja u kojoj smo dobro upoznali sve prednosti i nedostatke korištenja zadanih međunarodnih izvještajnih smjernica ili standarda. Našim klijentima, posebno onima koji izvještavaju prvi put, preporučujemo korištenje GRI standarda kao dominantnog standarda na svjetskoj razini. Preporučujemo ga zbog toga što daje vrlo dobar i čvrst okvir za prepoznavanje materijalnih pitanja i ispitivanje postojećeg te planiranje novog pristupa upravljanju i rado ćemo im i dalje pomagati u njegovoj primjeni. UZ GRI Standard svakako preporučujemo i ugradnju ciljeva održivog razvoja u upravljačke prakse poduzeća pa samim tim i u nefinancijske izvještaje.

Daria Mateljak

direktorica HAUSKA & PARTNER d.o.o.

 

DOBRA HRVATSKA

Ožujak 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img