spot_img

HEP-OVE SUNČANE ELEKTRANE – MNOGO VIŠE OD TVORNICA STRUJE!

Vis, jedan od naših najudaljenijih naseljenih otoka, u rujnu 2020. dobio je značajan oslonac za vlastiti održivi razvoj. Baš tamo, HEP je pustio u rad trenutno najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, snage 3,5 megavata. Elektrana će godišnje proizvoditi oko pet milijuna kilovatsati električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 kućanstava, sve bez zajamčene cijene otkupa i na potpuno tržišnoj osnovi. Time je Vis dobio vlastiti izvor obnovljive energije i novu sigurnost opskrbe električnom energijom, posebno tijekom turističke sezone, u razdoblju povećane potrošnje. U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula te pet frekvencijskih pretvarača, koje je kao jedan od ključnih elemenata elektrane, razvio i proizveo Končar, vodeći domaći proizvođač opreme za elektroenergetska postrojenja. Sustav upravljanja i nadzora rada elektrane također je razvijen i proizveden u Končaru. U idućoj fazi, uz sunčanu elektranu instalirat će se baterijski spremnik koji će osigurati očuvanje stabilnosti električne mreže.

SE Vis prva je od sedam sunčanih elektrana koje će HEP pustiti u rad do proljeća 2021., a u sklopu 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana za razdoblje 2019. – 2023.

Sunčani stup razvojne strategije HEP-a

Izgradnja sunčanih elektrana jedan je od stupova razvojne strategije HEP-a za razdoblje do 2030. s pogledom na 2050.. Važnost sunčane energije u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena dobro je poznata, tako da je taj aspekt učinaka HEP-ovih projekata sunčanih elektrana prepoznat i u široj javnosti.

Koncept investicijskog ciklusa u sunčane elektrane, međutim, osmišljen je tako da donese i niz društvenih i općegospodarskih koristi. Prije svega, HEP vodi računa da u okvirima pravila javne nabave u najvećoj mogućoj mjeri pruži šansu domaćim proizvođačima opreme i izvođačima radova. Osim spomenutog angažmana Končara, treba naglasiti da fotonaponske module za većinu sunčanih elektrana koje se trenutno grade isporučuje Solvis iz Varaždina. Time HEP potiče razvoj domaće industrije u skladu sa svjetskim tehnološkim trendovima, a ujedno doprinosi zapošljavanju domaće radne snage i povećanju BDP-a.

Na primjeru Visa vidljiv se jasno i drugi važan pozitivan društveni učinak. Izgradnjom sunčanih elektrana i pratećih baterijskih spremnika, ali i jačanjem elektroenergetske mreže te postavljanjem punionica za električna vozila, HEP povećava sigurnost opskrbe, pomaže ostvarenju energetske samodostatnosti hrvatskih otoka prema najvišim standardima te doprinosi povećanju kvalitete života i ostanku stanovništva na otocima. Osim elektrane na Visu, u izgradnji je još jedna veća – HEP-ova elektrana na Cresu, za koju već postoje i planovi proširenja. U fazi pripreme je elektrane na Unijama, a u razvoju je i elektrana na Hvaru. Sve su to dobri primjeri suradnje HEP-a s lokalnom zajednicom, koja je okrunjena potpisivanjem sporazuma s 11 jedinica lokalne samouprave – s gradovima Lipikom, Novskom, Križevcima, Ludbregom i Malim Lošinjem te s općinama Kršan, Lipovljani, Sućuraj, Viljevo, Bedekovčina i Marijanci. Suradnja s HEP-om za te općine i gradove znači i priliku da se jače angažiraju na razvoju održive energetske infrastrukture na svom području što će potaknuti njihov gospodarski i ukupni razvoj. Rijetko koji razvojni program u Hrvatskoj i okruženju, kao HEP-ov ciklus izgradnje sunčanih elektrana, tako snažno povezuje sve pozitivne energetske, okolišne, gospodarske i društvene učinke, a koji će idućih godina intenziviranjem ulaganja postajati još vidljiviji, na dobrobit širokog spektra dionika!

Fotografije prikazuju: uz naslov – SE Vis, u tekstu – SE Korlat
Darko Alfirev, pomoćnik direktora Sektora za korporativne komunikacije HEP d.d.

DOBRA HRVATSKA
www.odgovorno.hr
prosinac, 2020

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img