Horvat, Barilović, Majetić: „Hrvatska treba pružati jednake i pravedne uvjete svim tvrtkama…“

„Naša domaća tehnologija ima potencijale i reference i omogućuje zbrinjavanje otpada bez deponija. No, uvozni lobiji su prevelika prepreka. Uz ispravnu strategiju svaki grad može imati svoj reciklažni centar. Koncept velikih centara za gospodarenje otpadom ishitreno je rješenje koje naročito pogoduje stranim lobijima“, naglašava Đuro Horvat, predsjednik uprave tvrtke Tehnix, regionalnog lidera i europskog u proizvodnju eko-opreme.

Uskoro će navršiti 30-ta godina rada međimurske tvrtke Tehnix. Današnji Tehnix s pet stotina zaposlenika vlasnik je i 50 patenata, surađuje sa znanstvenicima i vlastima širom svijeta, što je samo po sebi kapital i tržišna prednost. U Europi su prisutni već 25 godina, poznaju je, pa su spremno dočelai novu stratešku orijentaciju Europe „Zeleni plan“.

Današnji Tehnix u svom programu od 350 proizvoda ima i nešto posebno – isporučuje na tržište kompletne ekološke tvornice pod brendom MO-BO-TO za potpunu reciklažu prikupljenog i dopremljenog – predsortiranog ili miješanog – komunalnog otpada. Tehnologija MO-BO-TO je komplementarna filozofiji odvojenog prikupljanja većine otpada. Prvo takvo postrojenje pušteno je u pogon u Rumunjskoj, a zadnje u Srbiji. Danas ih je u svijetu u funkciji 35.

Kompanije poput Tehnixa ulaze u središte najvažnijih gospodarskih i društvenih zbivanja Europe i svijeta. Ali, u Hrvatsku se teško ulazi. Samo nekoliko manjih gradova je iskoristilo mogućnosti Tehnixa. Domaća industrija i kad pobjeđuje u svijetu, kod kuće joj teško ide.

O PREPREKAMA I ZAPREKAMA ZA DOMAĆE TVRTKE

Što su o toj značajnoj temi kazali Luka Barilović i Davor Majetić uz domaćina Đuru Horvata prilikom posjete Donjem Kraljevcu i tvrtki Tehnix u veljači 2020.

„Uporno se borimo da se u Hrvatskoj bolje i na održivi način gospodari otpadom, te da se ne troši nepotrebno toliko novca. Naša tehnologija je svjetski izum koji omogućuje da se otpadom gospodari bez deponija. U Hrvatskoj se pritom može zaposliti najmanje još 20.000 ljudi. Svaki grad može imati mali reciklažni centar u kojem se organski otpad pretvara u eko gnojivo, sirovine u čiste sirovine koje se mogu ponuditi tržištu, a ostatak se može iskoristiti kao energent za proizvodnju struje ili cementa“, rekao je Đuro Horvat, direktor Tehnixa iz Donjeg Kraljevca, koji je u veljači predstavio patentiranu tehnologiju Tehnixa predstavio predstavnicima dvaju glavnih asocijacija gospodarstvenika – predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Luki Bariloviću i Davoru Majetiću, glavnom direktoru Hrvatske udruge poslodavaca.

MBO-T tvornica potpuno rješava zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada, tvrdi Horvat, no u Hrvatskoj se s njom teško probija. Postrojenja su instalirana u brojnim europskim zemljama, ali u Hrvatskoj na samo nekoliko lokacija.

„Ne tražimo prednost, želimo se javljati na natječaje i raditi transparentno, no strane kompanije imaju skrivene namjere i dijele velik novac za mala rješenja. Građani su ti koji na kraju sve plaćaju“, ističe Horvat. Smatra da su veliki regionalni centri za gospodarenje otpadom ishitreno rješenje koje pogoduje stranim lobijima.

Luka Barilović je nakon obilaska pogona rekao da je impresioniran time koliko Hrvatska može ponuditi ne samo domaćem tržištu, nego i svijetu.

„I mi i državne institucije trebamo više obratiti pažnju na ovakve tvrtke. Siguran sam da Tehnix može konkurirati i najboljima iz Europe, pogotovo sa svojom tehnologijom. HGK će i dalje na svaki način promovirati hrvatske tvrtke i proizvode. Tehnix se može i treba nametnuti s obzirom na tehnologiju koju nudi. Hrvatska tehnologija i hrvatska pamet, to je nešto što moramo maksimalno podupirati“, ističe Barilović.

Na pitanje kako komentira to što Tehnix teško uspijeva prodati svoja rješenja na domaćem tržištu, kaže da ima inozemnih lobija koji su prejaki. Prilikom projektiranja treba, kaže, voditi račun da se sve tvrtke stavi u ravnopravan položaj.

„Postoje lobiji, a nekad i zakulisne igre. Jedna od rak rana našeg gospodarstva je i javna nabava koje je jednim dobrim dijelom i izvor korupcije, čemu svakako moramo stati na kraj – ističe predsjednik HGK-a Burilović.

Govoreći o važnosti stvaranja proizvoda dodane vrijednosti, Davor Majetić napominje da takvi proizvodi onda otvaraju i prostor za rast plaća.

„Treba napraviti tranziciju hrvatske privrede u privredu dodane vrijednosti. Paralelno s tom tranzicijom očekujemo i znatno ozbiljniju, radikalniju pomoć i razumijevanje države da smanji svoje troškove kako bi ostalo prostora za povećanje plaća. Veća plaća rješava puno izazova danas u Hrvatskoj“, zaključuje direktor HUP-a Davor Majetić.

Reference: Večernji list

DOBRA HRVATSKA
Veljača, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img