spot_img

Hrvatska na odličnom 22. mjestu liste GSCI za 2015.

Global Sustainable Competitiveness Index (GSCI) je međunarodna metoda kojom se svake godine ocjenjuje i rangira 180 država svijeta prema stupnju njihove održive konkurentnosti. SolAbility, neovisna ‘think tank’ skupina i konzultantska kuća za održivi razvoj izrađuje ovaj indeks od 2012. na temelju 106 kvantitativnih pokazatelja prikupljenih od Svjetske banke i UN-ovih agencija.

Rang lista za 2015. – Hrvatska 22.!

Hrvatska se je na indeksu za 2015. godinu našla na sjajnom 22. mjestu. Island se je drugu godinu zaredom našao na prvome mjestu, a četvrtu godinu zaredom na samom se vrhu nalaze skandinavske zemlje.

Vaneuropske zemlje koje su se našle među prvih 20 su Japan – 11. mjesto, Novi Zeland – 12. i Kanada – 16 mjesto. Kini pripada 25., Rusija 33., SAD 41., a Ujedinjenom Kraljevstvu 48. mjesto.

Održiva konkurentnost: Da sadašnje blagostanje ne ugrozi budućnost!

Održiva konkurentnost je sposobnost nacionalne ekonomije da generira i održava inkluzivno bogatstvo bez istovremenog smanjenja sposobnosti da zadrži i poveća sadašnje razine bogatstva u budućnosti. Ovo podrazumijeva da sadašnje razine bogatstva nisu pod rizikom nestajanja u budućnosti iz raznihrazloga: od prekomjerne eksploatacije prirodnih i ljudskih resursa, nedostatka inovativnosti za konkurentnost na globalnoj razini (npr. edukacije) ili diskriminacije, marginalizacije i eksploatacije segmenata društva.

Model održive konkurentnosti razvijen je na temelju integriranog pogleda na ono što karakterizira sadašnje i buduće stanje nacionalne ekonomije, za razliku od konvencionalnih metoda usporedbi država na temelju ekonomskih i financijskih pokazatelja (kao što je BDP), koji pokazuju trenutan ekonomski uspjeh, bez da se uzimu u obzir čimbenici današnjeg uspjeha a koji utječu i na budući potencijal rasta ili pada. Ovaj model inkorporira sve relevantne stupove održivog rasta i stvaranja nacionalnog bogatstva kao što su dostupnost prirodnog kapitala, efikasnost resursa, društvenu koheziju, razvojna usmjerenja vlade, inovacije i poslovne mogućnosti.

Temeljni stupovi modela održive konkurentnosti su:

  • Prirodni kapital: prirodni okoliš i klima minus (-) ljudska intervencija zagađenjem
  • Društveni kapital: mjere društvene kohezije, uključujući jednakost, zdravlje i blagostanje, javne usluge, kriminal i slobodu.
  • Upravljanje resursima: sposobnost prerade najviše vrijednosti postojećih resursa (prirodni, ljudski i financijski) uzevši u obzir energetsku efikasnost, vodu, materijale i intenzitet stakleničkih plinova
  • Održive inovacije: sposobnost sudjelovanja na globalnom tržištu kroz inovacije, bazirajući se na pokazateljima poput obrazovanja, istraživanja i razvoja
  • Upravljački kapital: zakonodavni okvir nacionalnog ekonomskog okvira, uključujući inovacije, korupciju, izloženost riziku i ekonomsku stabilnost.

Izvor:

The Global Index

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img