spot_img

HRVATSKA: „Školska shema“ 2017/2018 na dobrobit učenicima i lokalnim poljoprivrednicima. Društveno odgovorno poslovanje u institucijama i ustanovama

Lokalno voće i povrće te mlijeko kao učenička užina je u našim školama , prema tzv Školskoj shemi! Rok za prijavu u „Školsku shemu“ je produljen!

Na opće odobravanje naišla najava Ministarstva poljoprivrede da se od školske godine 2017./2018. uvodi „Školska shema“, koja će objediniti dosadašnje projekte „Shemu školskog voća i povrća“ i „Program mlijeka u školama“. Prema „Školskoj shemi“, lokalni će dobavljači školarcima isporučivati voće i povrće (100 do 150 g tjedno po djetetu) te mlijeko, jogurt, vrhnje i druge mliječne proizvode (0,15 do 0,25 l po djetetu tjedno). Za škole, odnosno za učenike ti su obroci besplatni.

Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine. Za besplatnu opskrbu učenika voćem i povrćem mogu se javiti sve osnovne i srednje škole te druge obrazovne ustanove, dok je opskrba mlijekom i mliječnim proizvodima namijenjena samo učenicima nižih razreda osnovne škole, od 1. do 4. razreda.

Kako se navodi u izvještaju Ministarstva poljoprivrede, „za provedbu Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna (…) Za financiranje provedbe ‘Školske sheme’ Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.“

Školska shema – dobrobit za djecu i lokalne OPG-e, pa je time i ono što nazivamo društveno odgovorno!

Kako se jednim pametno osmišljenim projektom može pomoći široj društvenoj zajednici na više nivoa, pokazuje nova „Školska shema“ 2017/2018, projekt koji osigurava besplatne obroke voća, povrća i mlijeka učenicima osnovnih i srednjih škola.

„Školska shema“ će, s jedne strane, pomoći u promjeni prehrambenih navika školaraca i pozitivno utjecati na njihovo zdravlje, a s druge će strane pomoći lokalnim poljoprivrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode te dati poticaj razvoju u županijama. Jer poražavajući podaci iz projekta „Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi“ (HBSC studija, 2010. godine) pokazuju da je promjena u prehrambenim navikama školske djece itekako potrebna, dapače hitna. A evo i zašto:

Čak 66 posto učenica i učenika ne jede voće svaki dan, a 76 posto ih ne jede povrće svaki dan. Istodobno, 26 posto učenica i učenika pije slatka pića svakog dana, dok ih 35 posto jede slatkiše jednom ili više puta dnevno.

Sve zainteresirane škole, a nadamo se da nezainteresiranih neće biti, mogu se javiti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na njihov dvotjedni  javni poziv (poziv je objavljen 30. svibnja) za sudjelovanje u „Školskoj shemi“. No, u ponedjeljak je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio produljenje roka za prijavu škola. Javni je poziv upućen i dobavljačima za isporuku voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a njihov će poziv biti otvoren tijekom cijele školske godine.

Novost u proceduri: škole same biraju lokalne OPG-e

Uvodi se i novost u proceduri provođenja „Školske sheme“ u odnosu na dosadašnje slične projekte. „Novom ‘Školskom shemom’ dali smo mogućnost školama da same izaberu lokalne poljoprivredne proizvođače i dobavljače koji će njihovim učenicima dostavljati svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječne proizvode. Na taj način dajemo prednost isključivo lokalnim poljoprivrednicima, svježim prehrambenim proizvodima i održivom razvoju hrvatskog sela“, izjavio je ministar Tolušić. Pozvao je sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, njih 1393, kao  i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe u „Školsku shemu“.

„Naša će djeca jesti domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će, osim usvajanja zdravih prehrambenih navika, usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti. Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole, naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj“, izjavio je ministar Tolušić, predstavljajući projekt u OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću.

Više na: http://www.mps.hr/default.aspx?id=19083 i

http://www.mps.hr/default.aspx?id=19095

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img