spot_img

ILIRIJA: Kapljica održivosti u poznatom kampu u Biogradu

Projekt Kapljica održivosti ujedinio je sva nastojanja tvrtle ILIRIJA za boljim gospodarenjem vodom i boljom informiranošću pa onda i rastom svijesti mnogih dionika – turista, zaposlenika, kooperanata, građana Biograda. Dio je to sveukupnih aktivnosti Ilirije na planu zaštite okoliša, odgovornog turizma i održivosti razvoja.

Biti dobar domaćin za 6.000 gostiju svakog dana, potvrda je uspjeha i ostvarenja vizije naših davnih pokretača iz 1957., kad su postavljeni temelji današnjoj kompaniji ILIRIJA d.d. iz Biograda na moru. Bili su to doista čvrsti temelji pa su turizam, ugostiteljstvo i srodne djelatnosti postali gospodarski smisao Ilirije i čitavog biogradskog kraja.

Važna organizacijska jedinica Ilirije je i njezin kamp Park Soline, smješten u hladu borove šume, uz pješčanu i šljunčanu plažu, na 20 hektara atraktivnih parcela za smještaj kampera, kamp prikolica i šatora. Kamp je kapaciteta 3.000 gostiju, nadomak je centru Biograda, spojen s njime novoizgrađenom šetnicom. Jednako kako svojim položajem i krajolikom te ponudom i brigom za gosta, kamp isto tako osvaja i pažnjom koju poklanja održivom razvoju i ekološkom gospodarenju resursima.

Projekt „Kapljica održivosti“

Projekt se posljednjih godina provodi u Ilirijinom kampu Park Soline. Voda je u središtu ove akcije. Od iskona voda je jedan je od najvažnijih elemanta okoliša, simbol i temelj života. Zbog hrvatskog vodnog bogatstva i lake dostupnosti pitke vode, često puta ne razmišljamo dovoljno o njenoj racionalnijoj potrošnji. Projekt Kapljica održivosti želi to opovrći. On se izravno ne dotiče globalnih razmjera, ali na lokalnoj i internoj sceni mnogo nam znači. Naša mikro-nastojanja iz Biograda doprinos su boljem velikom svijetu! Zajedničkim naporima svih nas „u kapljicama“, simbolično, korak po korak, poboljšavamo sustav gospodarenja vodom, provodimo aktivnu politiku zaštite okoliša.

Projekt Kapljica održivosti provodi se u tri važne točke: izgradnju vlastitog bunara vode, instaliranje sustava natapanja nasada „kap po kap“ te postavljanje ekonomičnih perlatora na konzumna trošila vode – slavine i tuševe.

Prvo: na području kampa sagrađen je vlastiti podzemni izvor koji 2013. dobiva i uporabnu dozvolu. Radovi su pokrenuti 2012., a obuhvaćaju sve – od pronalaska izvora, geološka ispitivanja, ispitivanje kakvoće vode, bušenje, ugradnju crpne/ tlačne opreme te postavljanja  infrastrukture za navodnjavanje travnih površina i nasada – „kap po kap“. Ispravno i ekonomično navodnjavanje ključno je za hortikulturalno održavanje površina, za njegu stotina vrsta biljaka pa i onih autohtonih. Treća značajna akcija bila je organizirano i sustavno postavljanje štednih perlatora na ukupno 700 slavina i tuševa u kampu. Perlator je nastavak koji omogućuje miješanje mlaza vode sa zrakom na slavini/tušu čime se štedi voda a ne narušava kvaliteta odnosno komfor korištenja vode.

Tijekom izvođenja radova provedeno je educiranje zaposlenika o značenju vodnih resursa kampa, ali i radionice za djecu iz lokalnih vrtića i goste. Svestrana edukacija činitelj je i poticatelj novoj svjesti i našem stalnom preispitivanju: poštujemo li vodu, čini li svatko od nas sve što treba?

U  prvih šest mjeseci 2014. potrošnja vode smanjena je za 30%! Napori Ilirije okrunjeni su i novom nagradom na području zaštite okoliša – međunarodnom ekološkom markicom pod nazivom Zeleni ključ.

Komapnija Ilirija d.d. svakim danom potvrđuje svoju stratešku orijentaciju k održivom razvoju. Čini to svojim ciljevima, projektima, politikama. A svakodnevnim ponašanjem potvrđuje da ono što zagovara i proklamira; i ekološka načela uspješno provodi u praksi.

Tvrtka Ilirija spada u 15-ak prvih turističkih tvrtki u Hrvatskoj.

Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije d.d.

2015.11

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img