spot_img

INA IMA FORa-u! Od siječnja 2017. u INI u primjeni fleksibilni oblici rada!

INA, d.d. je 1. siječnja 2017. godine za svoje radnike u izvansmjenskom radu uvela mogućnost fleksibilnih oblika rada, tzv. FORa-u koja uključuje sljedeće pogodnosti: Fleksibilno radno vrijeme (FlexiTime) i Fleksibilno mjesto rada (FlexiPlace). Radi se o jednoj od najraširenijih svjetskih praksi u području ljudskih resursa koja doprinosi ostvarenju strategije kompanije, čime se INA svrstala uz bok svjetskih kompanija.

Radnici mogu koristiti dva fleksibilna oblika rada:

  • Fleksibilno radno vrijeme- FlexiTime – radno vrijeme s promjenjivim vremenom početka i završetka rada unutar osnovnih, prethodno definiranih pravila. Flexitime mogu  koristiti svi radnici koji rade puno radno vrijeme u izvansmjenskom radu uz obvezu pridržavanja propisanog mjesečnog fonda sati.
  • Fleksibilno mjesto rada – FlexiPlace – oblik rada koji radnici mogu povremeno koristiti na vlastiti zahtjev, a uključuje obavljanje posla od kuće onda kada to okolnosti i vrsta posla omogućavaju.

Uvođenje fleksibilnih oblika rada u Ini je započelo tijekom srpnja 2016. godine kada je pokrenut pilot projekt u trajanju od pet mjeseci. Visoko zadovoljstvo radnika koji su sudjelovali u pilot projektu značilo je dobru osnovu za širenje dostupnosti projekta na sve radnike kojima vrsta posla i raspored radnog vremena to omogućuju.

Projekt fleksibilnih oblika rada podržan je zanimljivom i interno razvijenom IT aplikacijom FORa, koja uvelike olakšava korištenje ovih pogodnosti, a koja je ujedno i važan dio  beneFIT platforme – jedinstvene platforme na Ininom intranetu koja na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o širokoj paleti pogodnosti koje stoje na raspolaganju radnicima INA Grupe.

Fleksibilni oblici rada uvedeni su i u Plavi tim, tvrtku za informatičke usluge, koja je u stopostotnom vlasništvu Ine. Uskoro se očekuje implementacija FORa-e i u  društvima INA Grupe: Top Računovodstvo Servisi d.o.o., STSI d.o.o., INA Maziva d.o.o. i Crosco d.o.o.

Fleksibilnim oblicima rada osigurana je

  • Bolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života Ininih radnika
  • Veća produktivnost, motiviranost i zadovoljstvo pa i cjelokupno zdravlje radnika
  • Pozitivna korporativna kultura

Anketa o zadovoljstvu radnika uvedenim FORa pogodnostima, provedena na završetku pilot projekta, dala je odlične rezultate:

  • 94% radnika izrazilo je zadovoljstvo fleksibilnim oblicima rada,
  • 99% radnika potvrdilo je da fleksibilnost povećava ravnotežu između privatnog i poslovnog života,
  • 96% radnika potvrdilo je da fleksibilni oblici rada povećavaju produktivnost i motiviranost.

Izjava jedne zaposlenice

Za kraj, izdvajamo izjavu korisnice FORa pogodnosti, Jelena Kelam iz Ininog Sektora pravnih poslova koja o fleksibilnim oblicima rada kaže:

„Smatram da je projekt FlexiTime i FlexiPlace jedan od najboljih projekata i stvarnih benefita otkada sam u Ini. Naime, ovakvi benefiti omogućili su mi da na bolji način rasporedim svoje vrijeme i ukupne obveze, što mi je kao majci malog djeteta jako važno.“

Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima, ožujka 2017.

Sukladno Metodologiji opisa DOP-primjera DOBRA HRVATSKA i portala www.odgovorno.hr

Autor fotografije: Željko Sović

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img