spot_img

JGL: Ekološka tvornica na ulazu u Rijeku – Pharma Valley

Svatko tko ulazi u Rijeku iz smjera Zagreba zamijetit će još iz daljine veliku građevinu oblih linija, dugačku gotovo kolika je i dolina u Svilnom, oku zanimljivu, intrigantnu,  da bi mogla biti kazalište ili fakultet, koncertna dvorana. A riječ je o industriji – novoj proizvodnoj hali tvrtke JGL, izgrađenoj 2015. Njezino prostiranje duž cijele doline potaknulo je i na specfičan naziv lokacije: Pharma Valley. Ti novi pogoni mnogo znače za JGL – po prvi puta razvoj prethodi rastu, a jaka tehnološka platforma predstavlja osnovu za budućnost i viziju održivog rasta.

Tvrtka JGL Grupa danas  ostvaruje prihode od 810 milijuna kuna i zapošljava 753 ljudi.

Tvrtka kontinuirano ugrađuje postulate društvene odgovornosti u svoje poslovanje te u interakciji s drugima nastoji biti primjer usklađivanja dugoročnog razvoja tvornica i okruženja. Dvije nagrade Indeks DOP-a u kategoriji velikih poduzeća samo su dio priznanja koja ovu kompaniju prate u podizanju vlastitih standarda razvoja i zaštite okoliša.

Odabir naprednih tehnoloških i ekoloških rješenja za Pharma Valley

Da biti društveno odgovoran ne znači samo ispunjavati zakonske obveze već pri investiranju u tehnologiju i okoliš ići iznad normi, ova je farmaceutska tvrtka pokazala upravo u izgradnji kompleksa Pharma Valley – odabirom naprednih tehnoloških i ekoloških rješenja, kao i dostizanjem razine maksimalne moguće uštede energije u radu.

U projektu su korištena mnoga ekološka rješenja koja odstupaju od konvencionalnih i iznad su zakonski propisanih, od ugradnje sustava ventilacije u sobama – „free cooling“ – koji upravlja uporabom svježeg vanjskog zraka ovisno o temperaturi, sve do energane s rashladnim tornjem velike učinkovitosti – u omjeru 1:9, pri čemu 1 Kw struje daje 9 Kw rashladne energije. Grijanje je riješeno kroz sustav plamenika pogonjen ELLU ili plinom u drugoj fazi. Većina rasvjete u cijeloj zgradi i okolišu je u regulirajućoj LED tehnici. Sve to donosi godišnju uštedu energije od 2,5 milijuna kuna, odnosno 3.641 MW/h, i značajno manju emisiju CO2 od 855 tona godišnje.

Vrijedi istaknuti i kako je vodospremi dodan bazen od 100 m3 koji skuplja čiste otpadne tehnološke vode u svrhu zalijevanja hortikulture. Druge tehnološke otpadne vode prolaze biološki pročišćivač prije ispuštanja u kanalizacijski sustav. Također, na lokaciji Svilno 1 instaliran je solarni sustav za dogrijavanje tople sanitarne vode.

Preduvjet uspješne realizacije projekta, od faze projektiranja do izvođenja, bio je odabir najboljeg tima izvođača i dobavljača koji je mogao zadovoljiti visoke standarde isporuke. U JGL-u s ponosom ističu kako je ta kvaliteta u velikoj mjeri nađena u gradu i kako je maksimalno iskorišten potencijal lokalne zajednice; arhitekturu potpisuje riječki Studio Rožić i tim suradnika, dok je glavni izvođač radova GP Krk.

Ulaganjem u napredna, nekonvencionalna rješenja u području energetske učinkovitosti, na primjeru JGL-a je postignuto značajno smanjenje troškova rada u odnosu na dosadašnje, povećanje produktivnosti i u konačnici povećanje kvalitete isporuke proizvoda i usluga kupcima i  potrošačima. Iskaz je to velike odgovornosti prema društvu i prostoru u kojem se djeluje, gradi i živi.

Jadran galenski laboratorij je dobar susjed riječkom zavičaju, veliki prijatelj i uzoran stanar naše planete Zemlje.

Dea Demić, voditeljica korporativnih komunikacija, JGL d.d.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img