spot_img

JGL MUZEJ FARMACIJE – prvi hrvatski specijalizirani muzej farmacije – iznimna praksa društvene odgovornosti tvrtke

Ovih dana, 22. listopada 2021., novi riječki muzej, onaj od JGL, obilježava svoju prvu godišnjicu. Godinu dana ugode, učenja o povijesti i sadašnjosti, dokaza zajedništva!

Pa – čestitajmo si; čestitke svima koji su tome pridonijeli: tvrtki JGL, riječkim institucijama i ustanovama, entuzijastičkim pojedincima, donositeljima odluka, mnogim koji su radili na pripremi i koji danas rade…

Atraktivno putovanje kroz povijest farmacije za sve generacije

Zašto je zmija simbol farmacije i ljekarništva? Tko je prvi osmislio pojam karantene tijekom epidemije? Što su farmakopeje? Kakva je veza Coca Cole i farmacije? – samo su neka od niza pitanja na koja JGL Muzej farmacije u Rijeci daje odgovore te posjetitelju pruža zanimljiv i edukativni uvid u značaj farmacije i njezin neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi.

Tijekom proteklih proljetnih i ljetnih mjeseci, brojni građani i turisti u Rijeci imali su nenadanu novu priliku – posjetiti novu kulturnu ustanovu i upoznati se s atraktivnim postavom JGL Muzeja farmacije. Radi se o specijaliziranom povijesnom muzeju u kojem je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest i sadašnjost farmacije, a za čije je osnivanje u listopadu 2020. godine zaslužna farmaceutska kompanija JGL, u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.

Osim domaćih posjetitelja, muzej je tijekom turističke sezone bilježio posjete gostiju iz mnogih europskih zemalja; stizali su iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Latvije, Bosne i Hercegovine, Italije, Rumunjske, Slovenije, ali i iz dalekih destinacija poput SAD-a i Japana.

Srce Muzeja je povijesna ljekarna „Kolodvor“ koja je do početka 2020. godine bila u funkciji u blizini riječkog željezničkog kolodvora / Foto: JGL

„Stalni postav muzeja nalazi se u centru Rijeke, Užarskoj ulici, gdje svi zainteresirani imaju prilike upoznati se s ukupno deset izložbenih cjelina među kojima se ističu

  • Vrt ozdravljenja (Hortus sanitatis) sa živim biljem,
  • staklena vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije,
  • prikaz razvoja farmacije u Rijeci,
  • prekrasna oficina povijesne ljekarne iz prve polovice 20. stoljeća te
  • zona ljekovitog bilja s prikazom puta biljke od prirode do lijeka“,

riječi su Marina Pintura, voditelja i kustosa JGL Muzeja farmacije.

Vremenska lenta ističe 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije / Foto: JGL

Gospodin Pintur izdvaja povijesnu ljekarnu „Kolodvor“, kao najimpozantniji dio postava, srce muzeja; sve do početka 2020. godine ljekarna je bila u funkciji na svojoj poznatoj adresi pokraj riječkog željezničkog kolodvora. U sklopu spomenute ljekarne, mogu se razgledati i druge atrakcije poput zbirke stojnica s petstotinjak primjeraka, biste grčkih božanstava i jedinstvena registarska kasa koja oduševljava brojne goste.

„Pažnju velikog broja posjetitelja uglavnom privuče i naš najstariji eksponat – atraktivna stojnica za egipatsku pomast iz 1551. godine. Međutim, nepuna godina dana rada koja je iza nas potvrđuje nam da konzumente muzejske građe, posebice mlađe generacije, izrazito privlači moderni pristup istima. U tom dijelu, naš multimedijski sadržaj sjajno je prihvaćen“, dodaje Pintur.

U JGL Muzeju farmacije posjetiteljima se obraća 3D zmija kao simbol ljekarništva / Foto: JGL

U JGL Muzeju farmacije posjetiteljima se tako obraća 3D zmija kao simbol ljekarništva, 3D ljekarnik Pablo, te 2D likovi istaknutih osoba poput Galena, Paracelsusa i Vladimira Preloga. Također, jedan od najzanimljivijih, edukativnih dijelova animacije nudi i aplikacija „JGL VR“  koja korisnika vodi na virtualno putovanje mokraćnim sustavom uz demonstraciju načina djelovanja antibiotika Fosfomicina JGL kod liječenja upale mokraćnog mjehura.

Muzej nudi i zanimljivu suvenirnicu u kojoj se mogu kupiti brojni suveniri poput bombona u obliku tableta, ali i stručna farmaceutska literatura prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, živućeg autoriteta povijesti farmacije. Radi se o izdanjima u sklopu novopokrenute biblioteke Ars Pharmaceutica nakladnika JGL-a.

Edukativno mjesto koje afirmira farmaciju

U JGL kutku moguće je krenuti na virtualno putovanje mokraćnim sustavom uz antibiotik koji liječi upalu mjehura / Foto: JGL

Misija JGL Muzeja farmacije je afirmacija ljekarništva i proizvodnje lijekova, kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, koji je kroz povijest bio značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka Grada i Županije, a ostao je i danas.

U tom smislu, Muzej nerijetko posjećuju grupe učenika, studenata i stručnjaka koji su vezani uz ljekarništvo i proizvodnju lijekova, a koje se kroz organizirano, edukativno vodstvo upoznaje sa značajnim pojedinostima iz povijesti svjetske, nacionalne i gradske farmacije. Dodatnu atrakciju mlađim naraštajima predstavlja i mogućnost izrade krema, odnosno učenja specifičnih etapa rada u farmaceutskom okruženju.

Mladi posjetitelji u ulozi farmaceuta – izrada krema u Muzeju samo je jedna od mogućnosti za organizirane posjete / Foto: JGL

Permanentno djelovanje JGL muzeja u zajednici: izložbe, obilježavanje obljetnica, promoviranje stare i nove literature… 

JGL Muzej farmacije nije zanemario ni svoju zadaću aktivnog sudjelovanja u životu lokalne zajednice, kao i kontinuiranog istraživanja povijesti farmacije. Tako je tijekom srpnja postavljena izložba na postamentima na riječkome Korzu „Ljekarne Rijeke i Sušaka s početka 20. stoljeća“, autora Marina Pintura.

Izložbom su se obilježila dva značajna ovogodišnja jubileja – 750 godina farmacije u Hrvatskoj i 30 godina poslovanja kompanije JGL, a Riječani i svi njihovi gosti imali su  priliku detaljnije se upoznati s ljekarnama koje su krajem 19. i početkom 20. stoljeća djelovale u Rijeci i Sušaku, a od kojih se neke i danas nalaze na istome mjestu!

Povodom spomenutih obljetnica, ali sa željom obilježavanja 120 godina od izdanja „Hrvatsko- slavonskog ljekopisa“, prve farmakopeje pisane na hrvatskom jeziku, autora i povijesnih velikana hrvatske farmacije Julija Domca (1853.-1928) i Gustava Janečeka (1848.-1929.), trenutno je u pripremi i nova izložba JGL Muzeja farmacije koja će obraditi važne događaje iz nacionalne povijesti farmacije.

JGL je zadugo već jedan od nositelja razvoja gospodarstva riječkog kraja, a danas i značajan nositelj obogaćivanja njezine kulture, što tvrtku potvrđuje kao istaknutog promotora društveno odgovornog djelovanja u zajednici.

Dea Demić
JGL

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img