spot_img

Kako ne stvarati suvišnu ambalažu u domu, a kako koristiti staru? Održiva ambalaža, odgovoran građanin!

Jednostavnost je lijepa.
Manje je više.
Smanji kupovinu, pomogni Zemlji!

Neki dan sam dvjema poslovnim partnericama u sjajnoj tvrtki donio maslinovog ulja na dar, mali darak, i predao im to u različitim vrećicama; par istovrsnih nisam imao na zalihama, a nove nisam htio kupovati. Bilo je to simpatična situacija svima, kad sam kazao kako nisam nabavio dvije nove vrećice jer sam tog dana želio nešto pokloniti i majci Zemlji. (Suzdržavanjem od nove kupnje i potrošnje.) Prošlo je odlično. Dobro ozračje za bolji svijet!

Mogu li ikako pomoći?

Globalni biznis sa ambalažom iznosi preko stotinu milijardi dolara na godinu. Odluke o ambalaži namijenjenoj poslu donose dizajneri, konstruktori, o njoj odlučuju eksperti, voditelji i direktori. Mogu li ja tu išta napraviti? 

Uštedi na godinu 30 eura na vlastitoj ambalaži i čuda si za Zemlju učinio!

Zašto proizvodim dodatnu, „nacifranu“, suvišnu ambalažu?

Ukrašavanje ambalaže i ukrašavanje proizvoda ambalažom nasljeđe je prošlosti koje je smišljalo plemstvo, svećenstvo, vladari i vlasnici, u svakom slučaju oni koji su imali para i moć, da bi ugodili svom egu ili, i time, iskazali poštovanje ili odanost primatelju dara. No, društvene konvencije… običaji, poslovna pravila, mijenjaju se pa će uskoro i mnogo ambalaže doživjeti promjene; ostat će od nje samo ono što ima pravu svrhu, što je funkcionalno u najužem smislu riječi. Bit će to održiva ambalaža.

ODRŽIVA AMBALAŽA U NAŠIM STANOVIMA – NAČELA

  • Jednostavnost, jednostavnost, jednostavnost!
  • Višestruko korištenje iste ambalaže
  • Prenamjena stare ambalaže u nov predmet
  • Pojednostavljenje i minimiziranje ambalaže 
  • Odustajanje od „povećavanja vrijednosti“ daru tzv. finom ambalažom (luksuzna ambalaža). 
  • “Demontaža” ambalaže proizvedene od više vrsta materijala – plastike, papira, tekstila, metala, školjkica, suhog cvijeća … (…Lideri razdvajaju čak i plastični prozorčić na koverti)
  • Dosljedno razvrstavanje i odvojeno prikupljanje otpada u svom domu, radi povećanja mogućnosti i ekonomičnosti reciklaže (uključujući spremnost na odnošenje otpada na 3, 4 lokacije, tamo gdje ima spremnika za to)
  • Ne obaziranje na diktat društvenih običaja, vlastitih navika! Što će reći drugi? Nije važno… svatko od nas može biti u nečem prvi ili usamljen- onaj „prvi pingvin koji skače u uzburkano more“,  kako priča knjiga „Posljednje predavanje“.
  • Konzumerizam proizvodi ambalažu! Nailazi li vrijeme manje šopigiranja? Manje kupovine smanjiti će zagađenje Zemlje novom ambalažom! 

NEKOLIKO PREPORUKA… 

staklena tegla za odlaganje starih baterija
Slika iz špajze: staklena tegla za odlaganje starih baterija / G.Tudor

Formiraj zalihe korištene ambalaže. Spremi dobivene vrećice, kutije i sl. Pažljivo odmotaj dobiveni dar da sačuvaš omot i vrpcu.

Prenamijeni staru ambalažu za novu funkciju. Kutije od cipela iskoristi da posložiš čarape i sitne predmete… Upotrebi razne posude od mliječnih proizvoda, sladoleda ili dodataka prehrani za držanje raznih sitnih predmeta. Staklenke i razne tegle iskoristi za držanje olovki, potrošenih i novih baterija, sitnica. Ima „sto“ načina za takvu praksu u sobi, ormarima, policama, ostavi…  I nije važno što to nam sve u stanu ne izgleda „kao po špagi“. Jednostavno je lijepo.

Ne brzaj u nabavu novih kutija… . Koristi još neko vrijeme one koje imaš da bi si pospremio odjeću, obuću, igračke… 

stare kutije za održavanje reda među kapama, šalovima, rukavicama...
Slika iz ormara: razne stare kutije za održavanje reda među kapama, šalovima, rukavicama… / G.Tudor

Odustani od onih „specijalnih“ kutija. Ne kupuj više one „štosne“, „divne“ kutije, bilo za uredno spremanje stvari na ormaru, polici…, bilo za dotjerivanje darova. One dopadljivo dizajnirane i nalickane, plastične ili kartonske, velike ili male kutije, s nalijepljenim ukrasima… jer njihov eko-trag je zamjetan. Nađe se i posve jednostavnih. A da dodamo još jedan argument: postale su neprimjereno skupe. Vrećica za vino 2 eura, a proizvodna cijena im je 20 centi. Bezobrazno povećanje cijena u zadnjih dvije godine!

Raznolikost ne škodi – budimo obični!  Nije nužno da sve kutije na polici u ostavi budu od iste vrste i proizvođača. U Opatiji sam ušao u kavanu jednog hotela, gdje su gotovo sve stolice i stolovi bili različiti, rabljeni. Najprije sam se zagledao, a onda kažeš: „Pa što!“.

Dar omotan vrpcom i zamjenom za ukrasni papir/kutiju
Dar omotan vrpcom, kao „štos“ i zamjena za ukrasni papir/kutiju

Stop dotjerivanju darova! Pojednostavi omatanje darova za Božić i rođendana, imendana i drugih prigoda. Ukrasne kutije, vrećice i papir, vrpce, zvončiće ili školjkice počni manje koristiti. Ima već dosta primjera gdje osviješteni ljudi predaju dar ukrašen samo s jednostavnom ukrasnom vrpcom ili sa komadićem ukrasnog papira zalijepljenog selotejpom na kutiju. Time se na simboličan pa i duhovit šalje dobra eko-poruka.

„Demontiraj“ staru ambalažu proizvedu od više vrsta materijala; odvoji papir od plastike, odstrani metalne dijelove… Tako podržavaš ekonomičnost i jednostavnost reciklaže.

Ne obaziri se na ambalažu „s potpisom“, „dizajnersku ambalažu“.

Omot za buket cvijeća koje poklanjaš neka bude od papira, što tanjeg i jednobojnog. Ne od ne celofana, i bez dizajnerskih dodataka i figurica kao ukrasića.

Iskoristi drvenu ambalažu koja ti stigne u kuću (kutije, sanduke, letve, palete i sl.) kao materijal za dobiti nove upotrebive predmete – police, klupe i sjedala na terasi, za alat …, za čuvati luk i krumpir u šupi..

DOBRA HRVATSKA/ G.T.
Veljača, 2023.

odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Konzultant i autor , utemeljitelj Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA, urednik portala www.odgovorno.hr, direktor M.E.P. d.o.o., predsjednik Udruge Mijelom CRO za podršku oboljelima od multiplog mijeloma i članovima obitelji

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img