spot_img

Koliko zemlje u EU-u recikliraju? Njemačka i dalje predvodnik, Wales želi postati zemlja bez otpada do 2050.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma po završetku 2018. godine, ustanovljeno je kako je Njemačka zemlja s najvišim indeksom recikliranja otpada na svijetu. Austrija se nalazi na drugome mjestu, dok iza nje slijede Južna Koreja i Wales. Uspjeh ovih zemalja vezan je uz činjenicu kako sve navedene zemlje uspijevaju reciklirati između 52% i 56% komunalnog otpada godišnje, navodi Svjetski ekonomski forum.

Što je zajedničko najuspješnijim zemljama?

Prema izvještaju Eunomije, konzultantske kuće u području okoliša koja je prikupila objavljene podatke, ustanovljeno je kako sve spomenute zemlje dijele zajedničke karakteristike, a koje se prvenstveno odnose na:

  • nacionalne politike koje u potpunosti podržavaju recikliranje, olakšavajući tako svima provedbu, osobito kućanstvima koja svakodnevno odvajaju otpad,
  • nacionalne poticaje koji potpomažu odvajanje otpada i recikliranje, te
  • usustavljene jasne ciljeve i politike koje se odnose na lokalne samouprave.

Ambiciozni nacionalni i europski planovi, posebno Walesa

Neke od zemalja, poput Walesa, objavile su izrazito ambiciozne planove kada je riječ o nacionalnim politikama i ciljevima vezanima za gospodarenje otpadom. Naime, prema podacima nacionalne strategije, Wales do 2050. želi postati zero-waste zemlja, odnosno  zemlja bez otpada. Pojedini stručnjaci tvrde kako bi već ove godine Wales mogao premašiti Njemačku te tako postati globalni lider u recikliranju i odvajanju otpada.

Kada je riječ o krovnoj strategiji Europske unije, Europe 2020, na razini Unije nastoji se dostići 65% ukupno recikliranog komunalnog otpada godišnje. Ovome cilju unutar strategije, kao i drugima iznijetima u dokumentu, moraju doprinijeti sve zemlje članice. Odnosno, strategija je krovni poticaj za kreiranje održivih i pametnih nacionalnih strategija.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Prema podacima Eurostata iz 2017. u Hrvatskoj se reciklira samo 17% otpada. Na odlagalištima pak završava 83% komunalnog otpada. Kao što je vidljivo, dok pojedine zemlje razvijaju inovativne sustave odvajanja otpada kojima je krajnji cilj graditi društvo bez otpada, pred Hrvatskom je i dalje dug put. Kao što pokazuju zaključci Eunomije, bez snažnog zakonodavnog sustava te sustava poticaja promjenu možemo očekivati sporije nego je to očekivano. S druge pak strane, moguće je biti optimističan – osobito zbog brzih promjena u našem okruženja koje će zasigurno ”povući” i Hrvatsku. Na mnogo mjesta u Hrvatskoj mogu se vidjeti nove akcije, prostupi i ostvarenja.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Photo: weforum.org

Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska
Siječanj 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img