spot_img

Kolumna Andreja Pavlović*: Održivost za donositelje odluka

Održivost nije komplicirana, održivost je složena. To je jedan od ključnih problema donositelja odluka današnjice, usmjerenih na postizanje vidljivih i brzih rezultata. U sve bržem i površnijem svijetu mnogi visoko pozicionirani donositelji odluka skloni su pristupu ‘može se, riješit će se’, uvjeravanjima da će baš taj određeni pristup uroditi rezultatima koji žele postići: financijskim ili glasačkim. Ovaj način razmišljanja je proturječan, jer dok donositelji odluka žele vjerovati  / vjeruju da su današnji problemi komplicirani, doduše nešto malo više nego inače, ali ipak u pravilu rješivi na kratki rok, izmicat će im nužnost da gledaju te iste probleme dugim očima i promijene uobičajene obrasce donošenja odluka.

U kompliciranom svijetu donositelji odluka vjeruju da mogu kontrolirati ishode: pronaći instant odgovore i rješenja kako bi izgledali uspješno. U složenom svijetu, a pogotovo u novom, ključnom desetljeću za ostvarivanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, Pariški klimatski sporazum i novu ciljanu vrijednost od 1,50C na kojoj trebamo zaustaviti globalno zagrijavanje, za mnoge ključne probleme ne postoji trenutno instant rješenje, korijenski uzroci nekog problema i njegove posljedice često su teško uočljivi i mogu navesti na krive zaključke i krive izbore mogućih rješenja, a o nekom problemu često ima toliko različitih mišljenja da je u toj kakofoniji teško razaznati što bi moglo biti rješenje, pogotovo ako ne postoji spremnost i vještine za usklađivanje različitih interesa.

pavlovic andreja

Andreja Pavlović*
Autorski članak

Ovaj složeni svijet je svijet za kojeg donositelji odluka trebaju sasvim drugačija znanja i vještina od onih usvojenih na podlogama starog načina razmišljanja u kojem dominira analiza, umjesto sinteze, kao i uvjerenje da se neki problem može razumjeti rastavimo li ga na sastavne dijelove. Taj je način razmišljanja omogućio strelovit razvoj tijekom 20. stoljeća zbog čega još uvijek mnogi vjeruju da ako nam je dobro služio tada, zašto nam, analogijom ne bi dobro služio i sada, uz neke manje modifikacije. Ali, suvremeni svijet je svijet koji u kojem se prema poznatom izraelskom filozofu Yuvalu Noahu Harariju istina definira na temelju top pretraga na Google tražilici, a problem grupnog razmišljanja i neznanja pojedinaca ne samo da obuzima birače i kupce, već i predsjednike država i uprava.

Paul Polman, karizmatični nekadašnji predsjednik Uprave Unilevera koji je postao sinonim za top menadžera koji je svojim osobnim primjerom pokazao da uspješno jednako održivo, a danas predsjednik ICC-a, poručuje da nitko od predsjednika uprava nije osposobljen za suradnju s različitim skupinama društva niti znaju kako raditi s njima i surađivati kako bi se stvari mijenjale na bolje. Dobar put kojim svakako treba krenuti kako bi se počelo razmišljati i djelovati ‘izvan kutija’ je postavljanje pitanja za samoprocjenu, a zatim i procjenu sposobnosti donositelja odluka za novi način razmišljanja su:

 • Tražite li poveznice između pojava i događaja?
 • Tražile li često ‘širu sliku’, širi kontekst događaja i odluka?
 • Možete li predvidjeti ili uočiti uzroke i posljedice osim onih neposrednih i odmah uočljivih?
 • Razmišljate li podjednako na kratki i dugi rok?

Tako umjesto da nastavimo razmišljati i djelovati ‘u kutijama’, počinjemo i ‘misliti povezivanjem’, pa tako počinjemo uočavati:

 1. Neka rješenja samo dovode do novih problema
 2. Da nije dovoljno problem gledati izdvojenog iz konteksta
 3. Da su dva i dva ponekad i pet, odnosno da je zbroj pojedinih problema veći od njegovih dijelova
 4. Da je utjecaje moguće sagledati u startu, a kumulativne utjecaje na „cilju“, kao i sve povratne informacije
 5. Događaje moguće daleko bolje sagledati u svjetlu njihove uzajamne povezanosti, nego izolirano, jedne o drugih
 6. Moguće razmišljati u okviru uzajamnosti odnosa, a ne na način da jednu dimenziju umanjujemo na račun druge (ekonomija vs. ekologija, priroda vs. Ljudi)
 7. Da je nemoguće predvidjeti ishode u sustavima koji nisu mehanički i zbog toga moramo biti fleksibilniji, prihvatiti nesigurnost i učiti iz promjene

Andreja Pavlović
Članica Uprave H&P d.o.o., partner i stariji savjetnik
Predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske gospodarske komore
ovdje

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img