spot_img

Kome, zapravo, služe nefinancijski izvještaji? – pita se Tim Mohin, izvršni direktor GRI-ja

„Nek se kompanije više usredotoče na ciljeve održivog razvoja, a manje na prebogati popis standarda i smjernica o DOP-u i održivom razvoju,“ kaže u svijetu važna osoba za ta područja – Tim Mohin. Ova izjava ukazuje se moguću važnu prekretnicu i novi smjer razvoja DOP-a.

Tim Mohin, izvršni direktor Globalne inicijative za izvještavanje (GRI), najutjecajnije međunarodne nezavisne standardizacijske organizacijske za nefinancijsko izvještavanje, u nedavnom je razgovoru za Ethical Corp. izjavio, na prvi pogled, vrlo začudnu misao. Naime, izjava kako „Svijetu ne treba još nefinancijskih izvještaja“ tek se na prvi pogled čini nesmotrenom, možda i neozbiljnom, no iza te kratke, vrlo jasne rečenice stoji snažno značenje koje će obilježiti područje održivosti do 2030.

GRI standardi, smjernice UN Global Compacta, smjernice Međunarodnog vijeća za integrirano izvještavanja (IIRC), smjernice Računovodstva za održivu budućnost (SASB), smjernice Carbon Disclosure projekta (CDP)… Popis ide u nedogled: danas imamo bogatstvo smjernica i uputa za izvještavanje koje, kako navodi Mohin, predstavljaju uspjehe i višedesetljetne napore brojnih organizacija, no kao da se stvarajući detaljne upute – kako bi izvještavanje o održivosti naposljetku postalo sveobuhvatno – zapravo dogodilo ono suprotno.

 „Izvještavanje je postalo kompliciranije od stvarnosti“, navodi Mohin.

Mohin, naime, smatra kako je vrijeme „glossy“ CSR izvještaja završeno. „Transparentnost funkcionira na način da jedino možemo upravljati onime što mjerimo“, nastavlja te dodaje: „No, to ipak nije dovoljno. Ono što se u konačnici dogodilo jest da kompanije proizvode prelijepe izvještaje od stotinu i više stranica prepunih izvrsnih fotografija i sadržaja koji nerijetko služi u marketinške svrhe, no izvan kompanije on imaju vrlo malo utjecaja. Uzeti te informacije te ih iskoristiti kao pogled u budućnost zapravo je sljedeći zadatak. S obzirom na brojnost standarda i smjernica, ono što je veliki izazov jest učiniti nefinancijske izvještaje relevantnijima investitorima, direktorima i članovima uprava“.

Zašto je mišljenje Tima Mohina važno?

Prema posljednjem KPMG-jevu izvještaju, 75% od 250 najvećih svjetskih poduzeća (od kojih 63% čine velika i srednja poduzeća) koriste GRI-jeve smjernice za izvještavanje o održivosti, čineći tako GRI organizacijom koja je danas sinonim za ovu praksu. Tim Mohin, kao čelna osoba koja predsjeda takvom organizacijom, razumijevajući „natjecanje“ između različitih tipova i standarda, ipak poziva sve stručnjake u ovome području na suradnju, dajući do znanja kako u stvarnosti postoje puno veći problemi. U tome smislu, poziva kompanije diljem svijeta da se u ovom trenutku usredotoče na Globalne ciljeve održivog razvoj, osobito na pitanje ljudskih prava u dobavljačkim lancima.

Ovom izjavom Mohin zapravo ukazuje na poodmaklu birokratiziranost sustava, koristeći legitimitet svojeg položaja te razumijevajući koliko je važno i razgovarati o manama sustava, koji, u konačnici, nastoji svijet činiti boljim mjestom za život. Izvještavanje o održivosti treba činiti onu dragocjenu razliku koja će odražavati praksu i težiti još boljoj, a ne biti samo sebi svrha, treba govoriti onima kojima su informacije namijenjene te, naposljetku, stvarati pozitivne društvene učinke.

Dobra Hrvatska, veljača 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img