spot_img

Konferencija ‘Dobra hrana’: Vrijeme je za razgovor o održivosti prehrambenog sustava

Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana bavi se pitanjima održivijih oblika proizvodnje hrane, pravednijih sustava distribucije, ekoloških trendova u vrtlarstvu, održanjem genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena, kao i pitanjem klimatskih promjena

Dobra hrana, permakultura, održivost i bioraznolikost glavne su teme nadolazeće konferencije u organizaciji ZMAG-a. Naša dobra hrana koja će se održati u subotu, 13. listopada s početkom u 10 h u Kinu Tuškanac.

Predavanja u sklopu konferencije istraživat će održivije oblike proizvodnje hrane, pravednije sustave distribucije, ekološke trendove u vrtlarstvu, održanje genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena i pitanje klimatskih promjena. O tim važnim temama s publikom će, među ostalima, popričati gostujući predavači: Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica knjige Zeleni kvadrat – zdravlje iz organskog vrta te urednica i voditeljica TV emisije Vrtlarica. Emil Platzer, projektni menadžer Arche Noah – austrijskog društva za očuvanje raznolikosti sjemena i usjeva te Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica i istraživačica, dok će Sendy Osmičević iz ZMAG-a predstaviti projekt Društvena banka sjemena.

Uz razgovore o održivosti prehrambenog sustava, posebna pažnja bit će posvećena i upoznavanju publike s novom EU regulativom za ekološku proizvodnju sjemena koja od siječnja 2021. godine donosi nove mogućnosti za ekološke poljoprivrednike, uzgajivače i sjemenare.

“Održivi i pravedni prehrambeni sustav ne postoji bez onih koji proizvode hranu čuvajući naš okoliš i naše zdravlje, jačajući lokalnu ekonomiju i život u zajednici. Odnos prema proizvođačima hrane temelj je pokreta prehrambenog suvereniteta i agroekologije koje zagovoramo na konferenciji Naša dobra hrana i u radu udruge ZMAG. U Hrvatskoj koja je obilježena masovnim iseljavanjem i odumiranjem ruralnih podučja, nedostatkom znanja i radne snage u proizvodnji hrane, zagađenim i slabim tlom, potporama velikim proizvođačima kroz subvencije i monopol na tržištu, sveprisutnom nezdravom hranom na policama, vrtićima i školama, ekološki proizvođači hrane centar su naše solidarnosti i jačanja održivosti. Upoznajte ih na konferenciji Naša dobra hrana i doznajte koje probleme imaju i s kojim izazovima se suočavaju, što ih inspirira i zašto biraju hraniti nas umjesto poslati nam razglednicu iz Dublina ili Toronta” – sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Ulaznica za konferenciju uključuje sva predavanja, a moguće ju je kupiti po cijeni od 70 kn putem sustava Entrio.

Konferenciju će pratiti i dodatni program koji uključuje razmjenu sjemena, projekciju dokumentarnog filma Sjeme: neispričana priča i radionicu Plodnost tla.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img