spot_img

Majka opreza u farmaciji i zdravstvu – etična i hrabra doktorica Kelsey

U američkoj i svjetskoj povijesti zdravstva jedna je liječnica zauzela posebno mjesto: Frances Kathleen Oldham Kelsey, kanadska farmakologinja zaposlena u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), iznimna po odvažnosti i otporu zahtjevima lobista i proizvođača da popusti… Njezinom velikom postignuću odao je priznanje i John Kennedy, koji joj je dodijelio „Predsjednikovu nagradu za posebne zasluge za opće dobro“, i tom prigodom rekao: „Dodjeljuje se priznanje … zbog iskazane najveće profesionalnosti, odluke da ne dopusti primjenu novog neistraženog lijeka i sprečavanja goleme tragedije rađanjem djece s deformitetima. Dr. Kelsey dala je neizmjeran doprinos zaštiti zdravlja američkog naroda.“ Bila je druga žena u SAD-u koja je primila to visoko odlikovanje.

Modu „spasonosnog lijeka“ zaustavila i slomila grupa hrabrih i dosljednih profesionalaca

Frances O. Kelsey
Dr. Frances O. Kelsey, prikazana ovdje 1960-ih, provela je veći dio svoje karijere u FDA-i nadzirući znanstvena istraživanja lijekova.

Odmah po zaposlenju u moćnoj agenciji FDA, dr. Kelsey nije odobrila farmaceutskoj kompaniji „Merrell C“ (nositeljici patenta za SAD,  stavljanje njemačkog lijeka thalidomida na američko tržište. Lijek je naširoko ušao u upotrebu još 50-ih, posebno u Europi, kao „spasonosna pomoć“ trudnicama u bolnom nošenju s nesanicom i mučninama u prvim mjesecima trudnoće. Međutim, nuspojave lijeka, koje u prvim godina primjene još nisu bile znanstveno ispitane, imale su kobno djelovanje na zdravlje fetusa u majčinoj utrobi. Doktorica Kelsey je smatrala kako su predočeni podaci o sigurnosti thalidomida nedovoljni te je zatražila dodatna ispitivanja, oslanjajući se na načela „opravdane sumnje“ i „odgovornog opreza“. Dok je dr. Kesley tražila i izučavala dokaze, posebno izvješća njemačkog kolege Widukinda Lenza i drugih, farmaceutska kompanija koristila je silne veze i našla posredan put – podijelila je besplatno, samo u Americi, 2,5 milijuna pilula, tobože u svrhu istraživanja. Na sreću, tisuće obiteljskih liječnika nije bilo toliko revno u pisanju recepata pa je podijeljeno samo 20.000 doza. Sakupivši napokon dovoljno dokaza o očitoj sumnji o štetnosti tih pilula, dr. Kelsey je krajem 1961. alarmirala državne vlasti i lijek je povučen iz upotrebe. Ipak, u SAD-u je rođeno oko 400 djece s deformitetima. Nakon toga, veoma brzo, korištenje lijeka obustavljeno je u cijelom svijetu…

„Thalidomide-šok“ ili razmjeri velike tragedije 1960-ih

Moj prijatelj, kad se 2005. zatekao u Londonu, poslao mi je razglednicu mramorne skulpture na glavnom trgu Trafalgar Square, s likom nage žene-trudnice u sjedećem položaju, bez ruku i s kržljavim nogama. Na postolju natpis: „Thalidomide?“

Godine 2005. temeljem narudžbe gradonačelnika Londona, postavljena je na Trafalgar Squareu 3,6 metara visoka i 13 tona teška mramorna figura trudne umjetnice Alison Lapper koju je izradio kipar Marc Quinn. / Foto: Arup / Greater London Authority

Veliki kip je spomenik brojnoj osakaćenoj i umrloj djeci i gorko podsjećanje na istoimenu najveću medicinsku tragediju koja je svijetom proletjela pedesetih. Thalidomide je izvorno lijek njemačkog proizvođača „Grünenthal“, za kojim su, nakon silne reklame o njegovoj „čudesnoj moći za sve“, u velikoj nadi posegnule mnoge trudne žene radi smanjenja tegoba u prvim mjesecima trudnoće. No, „čudesni lijek“ nije bio ni pouzdan ni testiran, već zapravo – grozomoran, nakon što je vrijeme otkrilo da je svojim nus-efektom bio razlog silnim pogibeljima po razvoj ploda u mnogih majki. Od 1957. do 1961., oko pet milijuna žena u 50-ak država upotrijebilo je više od 300 milijuna dnevnih doza thalidomida. Od sredine 50-ih diljem svijeta rađala su se djeca s deformitetima udova, glave… bez ruku, nogu. Ništa ne sluteći, žene su i dalje uzimale lijek … Tko zna kuda bi se otela ova priča, da sreća nije u nju unijela i svoje junake, prve liječnike koji su počeli povezivati sve te slične nesreće i izučavati moguće uzroke, da bi na koncu svojim zalaganjem u toku 1961.  zaustavili široku konzumaciju spomenutog „lijeka“ i spriječili još veću tragediju.

U sinergiji s kolegama – Uz potporu kolega, američka liječnica dr. Frances Oldham Kelsey nije dala dopuštenje za primjenu, a kasnije je ishodila i opću zabranu tog lijeka u SAD-u.

U svijetu, u 47 država, a najviše u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, uslijed korištenja thalidomidea rođeno je oko 20.000 djece s deformitetima, jednako toliko bilo je mrtvorođeno, a ne zna se koliko se budućih majki odlučilo na pobačaj kako bi spriječile osobnu i djetetovu tragediju. 

Dobrobiti lijeka i mogućnosti opasnih nuspojava – stalno zajedno!

Slučaj s thalidomidom smatra se prekretnicom u percepciji rizika od lijekova, u načinu provjere sigurnosti lijekova i njihovih nuspojava. Od skandala s thalidomidom u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, zauvijek je srušen mit o lijekovima bez štetnih učinaka i znatno su pooštreni zahtjevi za prethodnim istraživanjima i analizama dokaza prije uvođenja lijeka na liste. Ipak, i poslije, i danas, imamo slučajeve otkrivanja kontroverznih lijekova nakon godina upotrebe. Klaus Ruthenberg s njemačkoga sveučilišta u Coburgu parafrazirao je staru Paracelsusovu tvrdnju iz 15. stoljeća: „Ako lijek djeluje, onda ima štetne nuspojave.“ Time se i mi u 21. stoljeću itekako ravnamo dok pomno čitamo upute o nuspojavama lijeka.

Zahvalno čovječanstvo slavnoj liječnici

Kelsey 2001
Kelsey (87 godina) na prijemu FDA povodom njezina uvođenja u Nacionalnu kuću slavnih žena / Foto: FDA

Čovječanstvo neće nikad zaboraviti Francis Kelsay, veliku liječnicu s integritetom. Godine 1995. skupština kanadskog grada Mill Bay počastila je heroinu ove priče nazvavši po njoj medicinsku školu – „Frances Kelsey Secondary School“. Konačno, 2001. gđa Kesley uvrštena je u Američku kuću slavnih žena, a bila je aktivna čak i u svojoj 87-oj, kad je prihvatila  dužnost „virtualne mentorice“ u Američkoj medicinskoj organizaciji. I na kraju, krug se posve zatvorio postavljanjem skulpture „Thalidomide“ u Londonu, pred kojom neupućeni stanu i pitaju se o pravom značenju. A kad potom uguglaju to ime, saznaju mnogo o povijesti medicine i hrabrosti, koje su probudile svijet – nakon čega ništa više nije bilo isto. 

Farmaceutske tvrtke su uskoro iza thalidimide tragedije izbrisale iz svog marketinškog riječnika slogan „spasonosan lijek“. Danas, možda sa sličnom nadom i nekritičnošću, prihvaćamo novu modu „pametnih“ i veoma skupih lijekova. 

Goran Tudor
DOBRA HRVATSKA
Studeni, 2022.
www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img