spot_img

Mlada švedska aktivistica početkom siječnja proslavila je 17. rođendan, a ubrzo nakon toga održala je lekciju političkoj i gospodarskoj eliti u Davosu. Sretan rođendan, Greta!

Početkom siječnja 2020. napunila je 17 godina, a prije isteka mjeseca već je održala lekciju političkoj i gospodarskoj eliti u Davosu i sastala se s princom Charlesom. U stopu su je pratili fotoreporteri i novinari svjetskih medija poput kakve hollywoodske zvijezde. Pogađate, riječ je o mladoj Šveđanki Greti Thunberg, koja je postala svjetski poznata i veoma utjecajna osoba, klimatska aktivistica.

Za nju smo prvi put čuli u kolovozu 2018., a otad je Greta svojom gorljivošću uspjela nametnuti klimatske promjene kao vruće političko i gospodarsko pitanje. U tome su joj se priključili milijuni, najviše mladih ljudi, zabrinutih za svijet kakav će im odrasli ostaviti u naslijeđe.

Školski štrajk za klimu

Ljeto 2018. godine bilo je dotad najtoplije u Švedskoj u 26 godina temperaturnih mjerenja. Požari su se razbuktali švedskim šumama i klimatske promjene ljudima su prestale biti samo neki apstraktni pojam. Bio je to okidač da jedna introvertirana djevojčica iz Stockholma, u dobi od 15 i pol godina,  krene u akciju. Greta Thunberg odlučila je ne pohađati školu od 20. kolovoza sve do parlamentarnih izbora u Švedskoj 9. rujna 2018., tražeći od vlasti da poduzmu mjere kako bi se smanjile emisije ugljičnog dioksida. Protestirala je ispred švedskog parlamenta svakoga dana noseći transparent Školski štrajk za klimu (Skolstrejk för klimatet). U jednom trenutku pridružili su joj se i drugi učenici, roditelji i nastavnici. Mediji su se raspisali o djevojčici s pletenicama koja političarima daje ozbiljna upozorenja.

Petkom za budućnost

Švedski su izbori prošli, ali Greta nije posustajala. Nastavila je prosvjed, ali samo petkom. O njoj se i dalje pisalo i pričalo, njezine objave na društvenim mrežama širile su poput plamena, postala je inspiracijom brojnim učenicima u Švedskoj i izvan nje. Uspjeh Gretine akcije bio je neočekivan. Akcija je prerasla u pokret te su tisuće mladih svakog petka prosvjedovali želeći prisiliti svoje vlade da učine nešto za spas planeta. Pokret je postao planetaran i poznat pod nazivom Petkom za budućnost (Fridays for Future).  Fenomen Greta je stvoren.

Umjetnička obitelj

U školi su je od toga ljeta rijetko viđali, ali zato nijedan veći politički skup nije prošao bez njezina angažmana. Gretini roditelji čak su i javno iskazali brigu što njihova kći toliko izostaje iz škole. Takvu predanost ekologiji vjerojatno nisu očekivali jer su svi u obitelji Thunberg posvećeni umjetnosti: majka Malena Ernman poznata je operna pjevačica, otac Svante Thunberg glumac je i producent, djed Olof Thunberg također je glumac i redatelj, a njezina mlađa sestra Beata Ernman pjeva.

Greta je, naravno, veganka, a na veganstvo je nagovorila i cijelu obitelj. U duhu ideja za koje se zalaže, Greta svijetom putuje vlakom i brodom, smatrajući da tako manje zagađuje okoliš. Podržala je ideju da ljudi manje koriste letove  zrakoplovom, koje uzrokuje visoke emisije ugljičnog dioksida, a pokret koji je iz toga proizašao poznat je kao flygskam, odnosno “sram zbog letenja”.

Svjetska turneja i osoba godine

Ubrzo nakon svog prvog prosvjeda Greta je u studenome 2018. govorila na UN-ovu klimatskom skupu u Poljskoj, a u travnju 2019. pred zastupnicima Europskog parlamenta. Gretin pokret za klimu nabujao je na 3,6 milijuna sljedbenika u 169 zemalja i svakim danom sve je jači. U ožujku 2019. Greta Thunberg nominirana je za Nobelovu nagradu. Nije ju dobila, ali je krajem godine proglašena osobom godine magazina Time. Njezino sudjelovanje na summitu UN-a o klimi u New Yorku u rujnu 2019. godine izazvalo je ogroman interes baš kao i nastup na ovogodišnjem, jubilarnom 50. Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu. Uoči skupa najmoćnijih u švicarskim Alpama Greta je pozvala svjetske vođe pa potpuno napuste ekonomiju baziranu na fosilnim gorivima.

„Moja generacija ne odustaje bez borbe!“

„Zahtijevamo da sve tvrtke, banke, institucije i vlade smjesta zaustave sve investicije u fosilna goriva“, poručila je u Davosu.

Optužila je lidere da varaju s brojkama kada govore o smanjenju emisije.

„Moja generacija neće odustati bez borbe, ako ste se vi i zamorili“,  grmila je s govornice. Ozbiljna i jasna.

Nakon skupa u Davosu, razočarana, izjavila je:

„Dok god se znanost ignorira, dok god se činjenice ne uzimaju u obzir te dok god se ova situacija ne tretira kao krizna, naravno da sve dotad svjetski i poslovni lideri mogu nastaviti s ignoriranjem klimatskih promjena i ne moraju ništa poduzimati jer ih nitko ne drži odgovornima za to.“

Nimalo ne sumnjamo da išta može zaustaviti Gretu, ni ignoriranje ni zlobni komentari u kojima, nažalost, prednjači američki predsjednik. Normalno, pa on osobno je izveo SAD iz Pariškog sporazuma. Između Grete i njezinih poklonika,  mnogih sljedbenika, s jedne strane, i raznih predsjednika i njihovih klijenata, s druge strane, ogroman je jaz, koji će se, nadajmo se, ipak početi smanjivati.

I zato, Greta, sretan ti 17. rođendan! I nastavi sa svojom borbom za budućnost sadašnje i generacija koje tek dolaze.

 

DOBRA HRVATSKA /MDM

Siječanj, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img