spot_img

Može li se Valentinovo proslaviti ODRŽIVO? Dar na odgovoran, etički, ekološki način. (Odgovoran građanin)

Valentinovo je slavljenje ljubavi. Valentinovo je prekrasno vrijeme kad ljudima dajete do znanja da vam je stalo do njih. Slavljenje bliskosti, brige, pažnje!!! Nažalost, danas je Valentinovo u velikoj mjeri komercijalizirano te ostavlja velik ekološki trag. Postoji, s druge strane, mnogo načina da se darivanje učini održivim, etičkim, s ljubavlju prema Zemlji. Treba i ovu temu osvijestiti, a kad u tome uspijemo postajemo bolji ljudi.

Promijenimo stav: 

 • Kupujte svrhovite darove, po mogućnosti za trajnjju upotrebu, proizvedene da održiv način.
 • U izboru poklona oslonite se na svoje vještine slušanja i promatranja kako biste identificirali nešto što primatelju zaista treba.

Valentinovo, Božić, Nova godina, rođendani… stres za okoliš!

Vrijeme darivanje donosi ugodu, ali nekad i stress; pod obvezom smo kupnje “nečeg dobrog” u zadnji čas. No, Valentinovo je zasigurno uvijek veliki stres za okoliš. 

Valentinovo je nakon Božića drugi najveći blagdan povodom kojeg se na šalju milijarde čestitki širom svijeta, digitalnom ili u fizičkom obliku. One u fizičkom obliku kupujemo često omotane u plastiku, proizvedene i ukrašene tako da se ne mogu reciklirati. Uz Valentinovo redovito ide darivanje čokolade (u nekim zapadnim zemljama posebno), no nažalost većina čokolade je neetički dobivena. Dakle, vrijeme darivanje ostavlja za darove koji često i veoma skoro postaju otpad, na tisuće tona otpada  – poput balona, plišanih životinja i ukrasa,… 

No, ne mora (sve i uvijek) biti tako. Darujmo održivo, etički, ekološki.
Evo podsjetnika s nekoliko održivih ideja o darovima darove, kako za Valentinovo, tako i za rođendane i druge prigode – vidite dalje.

NAŠ DAR PRIRODI I DRUŠTVU…  15 X !

Kupite dugotrajan poklon

Kupite izdržljiv poklon koji će primatelj čuvati dugo vremena, nešto što će osoba vjerojatno često ili svakodnevno, ali i dugo koristiti. Klonite se poklona koji će primatelju dara biti “fora” tek nekoliko minuta! Klonite se svjetslucavih darića, prčkica. Pusti kontejneri takve robe stižu u Europu i Hrvatsku iz Kine; u Kini raste proizvodnja, a kod nas brda otpada.

 • Kupite čokoladu pod oznakom “Fair Trade” 

Slatkiši čine otprilike polovicu darova danih na Valentinovo. No, čokolada često ima društvene i ekološke troškove koji daleko premašuju njezinu stvarnu cijenu. Industrija kakaoa odgovorna je za raširenu ekonomsku nejednakost, dječji rad, prisilni rad, krčenje šuma i nejednakost spolova. Potražite čokoladu s logotipom Fair Trade kako biste kupili čokoladu iz etičkog izvora. Saznajte gdje spadaju vaše omiljene čokoladne tvrtke u spektru izvora kroz Food Empowerment Project

 • Ispecite kolač sami

Ako vam je komplicirano nabavljati fair trade proizvode (a u Hrvatskoj nema još ni navike niti velike ponude nečeg takvog) ispecite sami omiljeni desert za svoje voljene ili kupite nešto u lokalnoj slastičarnici.

 • Napravite svoju čestitku /dar. 

Napravite nekad 100% svoju čestitku, upotrjebite ruke i maštu, i to će biti iznimno dobro prihvaćeno. Izradite nakit, složite figuricu, upotrjebite neki material iz prirode (šišarku, cvijet, slamku…), uokvirite neku zajedničku fotografiju i sl. 

 • Kupite recikliranu čestitku.

Pronađite trgovine koje nude (i) reciklirane darove, zapitajte prodavača ima li nešto takvo u ponudi. Možda ga neugodno iznenadite, ali neka, neka sazna da se i takvo što traži. Reći će to svom šefu.

 • Kupujte od odgovornih proizvođača, pogotovo nakit

Ako se odlučite na kupovinu nakita odlučite se za kupovinu od tvrtke koja osigurava da se sirovina rudarila odgovorno. Često se susreće da u postrojenjima za rezanje dragog kamenja prašina iz rezanog materijala dospijeva u pluća radnika. Kupujte od tvrtke koja osigurava da njezini radnici imaju odgovarajuću zaštitnu opremu. Nadalje, u proizvodnji nakita često se koriste jake kemikalije što producira otrovni otpad, što je manje javnosti poznato. Gotovo je nemoguće osigurati da tvrtka za nakit od koje kupujete ima sve prakse potpuno održive i većina njih to ni ne tvrdi; međutim, važno je osigurati da kupujete od tvrtki koje daju sve od sebe da podržavaju etičke i transparentne prakse nabave i proizvodnje.

 • Izbjegavajte darove čija izrada znači destrukciju izvorne prirode

Izbjegavajte dar sačinjen od dijelova tijela divljih životnija i sl. (slonovača, zmijska ili krokodilska koža, krzno…), a jednako tako i predmete od koralja, školjki… Ne samo da nije više IN, nego na taj način možda indirektno podržavate i krivolov u svijetu. Pronađu li vam u prtljazi neku rijetku školjku ili koralj, a da nemate račun o kupovini, platit ćete visoku kaznu (inače, EU je zabranila trgovanje mnogim takvim predmetima pred više od 10 godina)

 • Možete kupiti nešto originalno na buvljaku

Kupovina na buvljaku je i prilog održivosti jer se stvarima produljuje vijek trajanja. Na buvljaku se mogu naći predmeti iznimne vrijednosti, funkcionalnosti, korisnosti, ljepote, kakve nećete naći u današnjim dućanima. I sve je kudikamo jeftinije. U Engleskoj imaju običaj kupovati na charity dućanu ili na kvartovskim buvljacima čiji naziv govori sve – boot sale (rasprodaja iz prtljažnika automobila) 

 • Buketi i rezano cvijeće – odakle dolazi, to je važno!

Buketi koji se mogu kupiti u supermarketu ili na tržnici (preprodavači) često se uvoze iz nekih “spornih” izvora, kao što su Kolumbija i Ekvador. Ovo cvijeće vroma često sadrži fungicide, insekticide i herbicide koji su zabranjeni u SAD-u i Europi jer su povezani s respiratornim problemima, neurološkim oštećenjima i većim stopama pobačaja. Povrh toga, prekooceanski transport / uvoz je neodrživ zbog energije koja mu je potrebna. 

 • Radije poklonite živu biljku, a nikad plastičnu.

Umjesto toga, odlučite se za biljku koja će dulje živjeti. Možete čak odabrati biljku koja će vam pomoći u čišćenju zagađivača u domu (ovdje pronađite popis takvih biljaka). Plastično cvijeće nije uobičajeno za Valentinovo, ali ga ima dosta uz Božić (ukrasni aranžmani), a da ne govorimo ovdje i sada o ukrašavanju nadgrobnih spomenika (s more plastike u svim formama)..

 • Što češće dajte nematerijalni dar …

Isplanirajte kvalitetno vrijeme sa svojom voljenom osobom – skuhajte njihov omiljeni obrok, gledajte zajedno omiljeni film, idite zajedno na sat kuhanja, fotografiranja, plesa, odvojite vrijeme za slikanje ili … Znajte da su to često najbolji pokloni koji stvaraju zajedničke uspomene.

 • A ovakav nematerijalni dar: ulaznica, pretplata…?

Poklonite nekome ulaznicu za tečaj, izložbu, kazališnu predstavu, pretplatu na časopis… Tim načinom podupirete vjerojatno sektore kojima i tako ne cvatu uvijek ruže, a u vrijeme pandemije pogotovu. 

 • Oslanjajte se sve više na tvrtke s etičkim praksama

Uložite mali napor i provjerite praksu tvrtki – ulažu li napor u održivost, nude li proizvode koji su ekološki, očituju li svoje zalaganje za takvo što?

 • Uzmite nešto od naših OPG, seoskih proizvođača, podržite ruralni opstanak 

Sve je bolja ponuda koju pripremaju naši OPG. Raspitajte se kod prijatelja, proguglajte malo… I naći ćete (možda) stalan oslonac u zadovoljavanju mnogih svojih potreba putem nekoliko OPG..

 • Promislite o ukrasnom papiru, vrećici..

O tome se već dosta piše. Možda nam postane normalno predati dar bez posebne ukrasne kutije ili omota; što jednostavnije – to bolje. Neki naši poznanici već i uz ovu Nove 2022. donijeli su odluku da uvedu trajne, višekratne vrećice za darivanje, pogotovo u krugu rodbine. Nakon otvaranja darova ispod jelke, po završenom druženju, platnene vrećice i razne kutije se pokupe i pohrane za narednu prigodu. 

U konačnici, moramo poduprijeti održivost, tako što ćeme se usredotočiti manje na konzumerizam, a više na slavljenje ljubavi Valentinova. 

Ako se ipak odlučimo kupiti nešto i za ovo Valentinovo, nek je to bude naš novi DOPRINOS ODRŽIVOM SVIJETU, A NE ZAGAĐENOSTI ZEMLJE I NEETIČNOSTI DRUŠTVA . 

Ima još… I budimo čim više maštoviti i pronicljivi. Neka nam ne bude truda žao. Doći će nagradica. 

DOBRA HRVATSKA/SL & GT
Veljača, 2022

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img