spot_img

Nova pravila EU-a za multinacionalne kompanije: Porez se plaća tamo gdje se prihod ostvaruje

Multinacionalne kompanije koriste brojne načine kako bi izbjegle plaćanje poreza, primjerice, prebacujući prihode u države s manjim poreznim stopama. Nova pravila EU-a zaustavit će tu praksu. Prije nešto manje od mjesec dana zastupnici su glasali za uspostavu zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit (CCCTB od eng. common consolidated corporate tax base) u EU-u. Dva su prijedloga u pitanju koja će otežati tvrtkama da prihode prebacuju u zemlje s nižim poreznim stopama te tako zakonito izbjegavaju plaćanje poreza.

Izvjestitelj Alain Lamassoure podržao je potez Europske komisije izdvajanja država članica koje dopuštaju agresivno porezno planiranje, a to su Belgija, Cipar, Mađarska, Irska, Malta i Nizozemska:„Zbog ovoga je CCCTB važan. Onemogućava državama članicama da postave sheme za agresivno porezno planiranje stvarajući umjetne načine privlačenja fiskalne dobiti na štetu drugih zemalja u kojima se ostvaruje zarada“, rekao je Lamassoure. „Nacionalne vlade i čelnici EU-a počinju shvaćati da je trenutni sustav star i šteti građanima i malim tvrtkama. Poticaj postoji, sad moramo nastaviti vršiti pritisak“, dodao je izvjestitelj o CCTB-u Paul Tang.

Dvije faze direktive

Europska komisija predlaže da se izmjene provedu u dvije faze: u prvoj fazi bi se provela direktiva o uspostavi zajedničke osnovice poreza na dobit (CCTB), a u drugoj fazi bi se provela direktiva o uspostavi zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit (CCCTB) koja omogućuje konsolidaciju bilance za tvrtke s podružnicama u više država članica.

Cilj direktive o CCTB-u uspostaviti je jedinstveni skup pravila za izračunavanje osnovice poreza na dobit na unutarnjem tržištu EU-a. Ovako bi to funkcioniralo; ako poduzeće ima tri društva kćeri u različitim državama članicama, dobici i gubici svake tvrtke kćeri računaju se prema zajedničkoj osnovici (CCTB-u) poreza na dobit, a ne kao do sada, različito u svakoj državi članici.

Multinacionalna kompanija moći će izračunati konsolidirani promet svojih podružnica za sve države članice, ali porez treba biti izračunat prema CCCTB-u što će otežati premještanje dobiti. Multinacionalna tvrtka će zatim moći prijaviti prihode u jednoj državi članici, ali će se profit dijeliti prema svim državama članicama prema formuli koja uključuje zgrade, proizvodnju, broj zaposlenih i prodaju. Nakon svega toga, države članice mogu izvršiti oporezivanje za svoj dio profita.

Digitalni porez

„Parlament je na osnovu prikupljenih podataka uveo novi faktor u formulu o raspodijeli fiskalne dobiti među državama članicama“, objašnjava Lamassoure. „Trebamo digitalni porez što je prije moguće. Naše istraživanje pokazalo je će za tri godine gubici od nedostatka oporezivanja tvrtki kao što su Google i Facebook iznositi oko 5,1 milijardu eura. Dakle, trebamo promijeniti pravila kako bi igra bila poštena.“ Osobni podaci nose visoku vrijednost za tvrtke kao što su Facebook, Amazon i Google, ali trenutno se ne uzimaju u obzir kad se izračunava porez.

Uloga Parlamenta

Što se tiče poreza, Parlament ima savjetodavnu ulogu u zakonodavnom postupku. Zakoni se usvajaju jednoglasno od strane država članica u Vijeću. Fer oporezivanje, borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza i utaje prioritet je Parlamenta. Zastupnici su 1. ožujka osnovali stalni odbor za istrage na području porezne politike i poreznih skandala. Pozdravljamo ovu odluku te smatramo da je ona velik korak prema naprijed kada je riječ o pravednom poreznom sustavu koji će dokinuti neodgovorne prakse multinacionalnih kompanija.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Izvor: Europski parlament

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img