spot_img

Novi natječaj za održivo poslovanje krenuo – HRVATSKI INDEKS ODRŽIVOSTI!

Nekadašnji Indeks DOP-a ima nastavak u HRVATSKOM INDEKSU ODRŽIVOSTI! HRIO predstavlja novu aplikaciju za ocjenjivanje održivosti hrvatskih poduzeća. Zainteresirani za virtualnu radionicu mogu se javiti povratno odmah na ovaj mail ili na hrio@hrpsor.hr

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) četrnaestu godinu za redom provode natječaj za ocjenjivanje dobrovoljnih održivih praksi hrvatskih poduzeća. Prateći nove europske regulative i Ciljeve održivog razvoja, bivši Indeks DOP-a moderniziran je i predstavljen u novoj aplikaciji pod nazivom Hrvatski indeks održivosti – HRIO. Natječaj je otvoren do 25. listopada 2021. godine.

Metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili i provodili Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora ove godine dobiva novo ruho, usklađujući se s najnovijim europskim direktivama, globalnim rejtinzima i Ciljevima održivog razvoja. Nekadašnji Indeks DOP-a nadograđuje se i modernizira te postaje Hrvatski indeks održivosti – HRIO. Ove godine HRIO podupire i Hrvatska udruga poslodavaca.

Rok za prijavu je 25. listopada 2021. godine do ponoći, a prijava je moguća na adresi: https://hrio.hrpsor.hr/register

Pregled upitnika u PDFu možete preuzeti ovdje: https://www.hrpsor.hr/hrio/

„Nagrade Indeksa DOP-a na temelju stare metodologije dodijelili smo 14 godina za redom. U tom razdoblju došlo je do promjena u trendovima, standardima i očekivanjima prema korporativnoj održivosti, a mijenjala se i terminologija. Bilo je logično, uz osvježenje aplikacije, unaprijediti i metodologiju koja sada puno više odražava utjecaje koje kompanije moraju mjeriti i o njima izvještavati. U skladu s tim promjenama Indeks DOP-a dobio je i novo ime. Sada se zove Hrvatski indeks održivosti – HRIO te je u potpunosti usklađen s Ciljevima održivog razvoja kao i s regulativom temeljenoj na Europskom zelenom planu” – istaknula je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

Riječ je o jedinom rejtingu kojim se mjeri razina održivosti hrvatskih poduzeća, a u kojem godišnje sudjeluje više od stotinu poduzeća. Sudjelovanjem u Hrvatskom indeksu održivosti, poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća u sedam osnovnih poglavlja:  upravljanje, okoliš, radna okolina, ljudska prava, dječja prava, zajednica.

Nagrade najuspješnijim poduzećima dodijelit će se u sklopu 13. Konferencije o održivom razvoju, nekadašnje Konferencija o DOP-u, koja će se održati 9. studenoga 2021. godine. Nagrade Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO dodjeljuju se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije, za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Tijekom natječaja, poduzeća mogu pratiti popunjenost upitnika, a nakon završetka natječaja te proglašenjem dobitnika, svako će poduzeće dobiti individualne rezultate čime se pruža mogućnost prepoznavanja prostora za napredak.

Održivost poslovni praksi neophodna je u postizanju održivog razvoja. Kao novi globalni standardi koji prate takav razvoj još su 2015. godine postavljeni Ciljevi održivog razvoja koji donose ključna područja djelovanja za postizanje dogovorenih parametara održivosti do 2030. Svaki od Ciljeva ujedno pruža poslovnu priliku privatnom sektoru da, radeći zajedno s nacionalnim i međunarodnim institucijama, vlastima, civilnim sektorom, znanstvenom i akademskom zajednicom, primijeni svoju kreativnost i inovativnost u rješavanju izazova održivog razvoja. Novom Direktivom o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i obvezom izvještavanja o održivosti za pojedine kategorije poduzeća, Europska unija odlučna je u svojoj namjeri transformacije gospodarstva u moderno, resursno učinkovito, konkurentno i klimatski neutralno do 2050. godine.

yammat.fm: medijski pokrovitelj Hrvatskog indeksa održivosti i Konferencije o održivom poslovanju

Za sva pitanja u vezi ispunjavanja upitnika Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO, možete kontaktirati:

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj
Katarina Plećaš
Tel: 01/4836-650; 01/4836-653
Mob: 091/4836-650
e-mail: katarina.plecas@hrpsor.hrhrio@hrpsor.hr

ili

Hrvatska gospodarska komora
Tel: 01/4606-764
e-mail dvarlec@hgk.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img