spot_img

Novogodišnji razgovor: Đuro Horvat i Tehnix – godine iznimnog rasta i uspjeha, moralni kapitalizam, 100 milijuna eura

Kompanija Tehnix ponosno navršava 30 godina postojanja. Međimursko mjesto Donji Kraljevec i organizacija Tehnix postali su mjesto okupljanja znanja i suradnje mnogih u kreiranju i provođenju suvremenih ekoloških politika i proizvoda. 

Tehnix je u Hrvatskoj i svijetu sinonim za zaštitu okoliša, što je sigurno i najveća potvrda ispravnosti puta i najveća nagrada tvrtki koja je utemeljena 1991., godinu dana prije prve – povijesne konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992., poznate i kao Samit o Zemlji.

Sto milijuna eura ukupnog prihoda u 2021. nova je rekordna brojka kompanije.

Tehnix je bio među prvima i danas je prvi u mnogočem, kojim povodom smo zamolili Đuru Horvata, utemeljitelja i direktora kompanije, da nam pojasni važne odrednice „Tehnixovih trideset“, i u tome posebno opiše ovih nekoliko zadnjih – iznimnih godina. 

Tenhixove tri zadnje godine je vrijeme iznimnog rasta i poslovnih uspjeha. Možete li izdvojiti nešto – kao važnije od važnog?

Godina za godinom, svaka je godina donosila rast. Recimo: u 2015. imali smo 30 milijuna eura prihoda, s rastom prema prethodnom razdoblju. No, u 2020. prihod je 70 milijuna eura, uz rast od 20% na prethodnu godinu. I sad u 2021-oj, okrugla brojka – 100 milijuna eura prihoda, 40% rasta, s više od 600 zaposlenih u Hrvatskoj i Srbiji.

Na pitanje, što najjače obilježava Tehnixov uspjeh zadnjih godina, trebao bih kazati SVE. Iz toga svega, ipak, izdvajam tri najdojmljivija iskoraka: Mercedes, Tehnixov kompleks od 10 tvornica i skoro otvaranje Tehnixovog Poslovno-razvojnog centra čija se svrha utjelovljuje u sloganu Recycling Innovation!

Mercedes je vaš najnoviji strateški smjer. Kako opisujete poslovno-proizvodnu suradnju Tehnixa i Mercedesa, zajedničku proizvodnju suvremenog komunalnog vozila tipskog naziva „Ekomunal“ za potrebe hrvatskog i europskog tržišta.

Foto: Tehnix

Mercedes je u Donjem Kraljevcu već domaća riječ.  Da, naš najveći razvojni i tržišni prodor vezujem uz Mercedes. Tehnix je 2016. s kompanijom Mercedes potpisao ugovor o poslovnoj suradnji i proizvodnoj kooperaciji, čija realizacija je 2019. značila izgradnju tvornice za proizvodnju specijalnih komunalnih vozila (kamiona) za prikupljanje, sabijanje i istovar komunalnog otpada pod brendom „Ekomunal“. Svaki od strateških partnera u tom poslu razvija i proizvodi svoj dio, koji se u Kraljevcu kompletira u finalni proizvod, vozilo –  Ekomunal. Hrvatsko-njemačko vozilo danas nudimo u 9 izvedbi, ono dominira u regiji i šire, dosad ih je isporučeno više od 250. 

Uspjeh te poslovne suradnje dokazuje i zajednički nastup na međunarodnom sajmu u Münchenu u proljeće svake godine. Na izložbenom prostoru ponosno se uzdiže reklamni pano Tehnix – Mercedes. Tim redoslijedom riječi!

Koje dodane vrijednosti dobiva korisnik Ekomunala? Što čini važnu razliku?

Čitav je niz dodanih vrijednosti koje kupac dobiva kod nas. Na primjer, obuku vozača u stručnjaka za upravljanje složenim tehničkim sustavima vozila. U naše post-prodajne usluge spadaju i osiguran servis i praćenje zadovoljstva i potreba klijentavog, kao i priprema za nabavu novog vozila. Iznimna vrijednost je i mogućnost kupnje „staro za novo“, po kojem modelu Tehnix preuzima kupčevo staro vozilo i prosljeđuje ga u reciklažu. U cijelosti primjenjujemo vodeće načelo cirkularne ekonomije po kojem proizvođač brine o daljnjem iskorištavanju isluženog proizvoda. 

Što „Mercedes program“ znači za našu Hrvatsku? 

Foto: Tehnix

Proizvodnja Ekomunala donijela je Hrvatskoj i regiji mnogo: supstituciju uvoza 100%, višu kvalitetu, manje cijene i bolju dostupnost najsuvremenijih komunalnih vozila. Dodajmo tome novo zapošljavanje i veći izvoz. 

Zračna snimka Tehnixovog kompleksa u Donjem Kraljevcu zahtijeva snimanje sa sve veće visine, jer vaš prostor je sve veći, kažimo u šali. Kao da ne prestaju gradnja i razvoj novih tehnologija kod vas. 

 Svatko tko ulazi u Donji Kraljevec odmah vidi da ulazi u Tehnixov Kraljevec. Tehnix – to je danas kompleks od deset tvornica s nizom pratećih objekata, kojima će se do ljeta 2022. pridružiti još tri nove tvornice koje gradimo. No, hale bi ostale tek zgrade, da u njih ne unosimo vrhunsku tehnologiju, najbolju opremu kojom upravljaju obučeni i motivirani radnici. Vrhunski proizvodni radnik, kao i stručno-kreativni radnik, „gradi“ se ovdje godinama; na primjer, mladi inženjer postaje stručnjakom nakon prakse od 4 do 5 godina. Kao što su sofisticirani naši proizvodi, sofisticirana je i naša proizvodnja podržana robotikom. Od velikog je značaja za ovaj kraj naša politika zapošljavanja lokalnog stanovništva, odnedavno i žena i čitavih obitelji. Tehnixov cilj da prosječna plaća uskoro bude 1500 eura, govori sam za sebe – sve.

Spomenuli ste i treći stup Tehnixova uspjeha – permanentni i inovacijama usmjereni razvoj i istraživanje te otvaranje novog razvojnog centra.

Naše golemo stručno znanje i metode stalnog razvoja dobivaju sada svoj novi dom. Srce svega razvojnog u Tehnixu postaje novi Poslovno-razvojni centar, na četiri tisuće kvadratnih metara. Već s početkom 2022. kanimo ostvariti ideal da se na jednom mjestu, u ugodnu ambijentu i nadomak proizvodnji, u timskom radu nadopunjuju kupci – korisnici, stručnjaci Tehnixa i znanstvenici iz akademske zajednice. Dosadašnji i budući korisnici Tehnixovih proizvoda boravit će kod nas u Centru po nekoliko dana do tjedan, radi zajedničkog timskog rada na njihovim problemima i potrebama. Plan je da Poslovno-razvojni centar više puta u godini organizira Tehnixove međunarodne konferencije. Kupcu će se na taj način u Tehnixu pružati „zaokruženo sve“: od izučavanja njegovog problema, optimiranja rješenja, savjetovanja, isporuke tehnologije, obuke, praćenja u funkciji, sve do upoznavanja sa značajkama generacijski narednog, boljeg rješenja.

Kako ocjenjujete društvenu klimu, da li je gospodarstvo adekvatno zastupljeno u prioritetima društva. Što poručujete Vladi? 

Dosta često imam priliku javno nastupiti pa i osvrnuti se na opće stanje, posebno na društveno-ekonomske uvjete za poslovanje i rad. Nije svejedno potiču li nas nacionalno zakonodavstvo, strategije i dnevna politika na rast ili ne – na razini kako to čine razvijene zemlje. Kad u tome zaostajemo, teško da same tvrtke mogu to nadoknaditi (samo) vlastitim naporima i biti međunarodno konkurentne. Jedan moj intervju je imao ovaj naslov: „Pozdravljamo Vladu Republike Hrvatske i čekamo promjene.“ Najvažnije je da gospodarstvo dođe u središte društvenog interesa u Hrvatskoj, da svijest kako su rad i proizvodnja – industrijska, turistička, građevinska ili poljoprivredna i svaka druga, temelj dobra za sve nas. 

Vlada Republike Hrvatske je, zajedno s nama poduzetnicima, odgovorna za razvoj nacionalne industrije. Svoju ekonomsku politiku Vlada mora jačati ne samo u smislu pribavljanja novca iz Europske unije, što je svakako nužno, već puno više i na planu preuzimanja i ostvarenja zadaća poticatelja industrijskog razvoja zemlje. Postići sve što smo mi u Tehnixu i drugi hrvatski izvoznici u ovim okolnostima uspjeli tim je veće.

Vi osobno poznati ste kao zagovaratelj moralnog kapitalizma. Gdje nalazite uporište?

Ideja o moralnom kapitalizmu – pomirenju privatnog interesa i javnog dobra – sve je poznatija i dokazana puno puta, no, ipak, ne hvata se baš lako na svako tlo, osobito ne u Hrvatskoj. Mnogi će reći da su moralni kapitalisti „obični demagozi“ i „prodavači magle“ i slično. S time se nikako ne slažem. Upravo suprotno, uvjeren sam da svatko od nas, na svakome mjestu, može svojim društveno odgovornim poslovanjem i osobnim ponašanjem itekako pridonijeti rastu organizacija, dobrobiti za zaposlenike te općem dobru za društvo. Humani kapitalizam može se, osim na tvrtke, može primijeniti i na državu, na svaku općinu i na sve dužnosnike, sva mjesta i osobe kojima je dana posebna upravljačka uloga. 

A moralni kapitalizam u praksi? Koja je vaša poruka kolegama direktorima?

Nama u Tehnixu obnašanje koncepta moralnog kapitalizma ide dosta lako. Temelj za to nosimo u sebi, u svom pogledu na svijet i na univerzalne civilizacijske vrijednosti, među ostalim na humanost i pravednost. Prihvaćanje zaposlenika i klijenata za svoje suradnike i partnere pruža svima svrsishodan osjećaj jednakosti i zajedništva na dobrom putu. Upravo na tome počiva uspjeh kompanije. Da, rekao sam suradnicima. Na toj postavci temelji se moralni kapitalizam! 

Sa mog poduzetničkog stajališta mogu moralni kapitalizam preporučiti svima kojima je stalo do dugoročnog i održivog razvoja. Ponašati se društveno odgovorno znači imati pouzdan moralni kompas i smjernice za upravljanje etičkim rizicima koje po naravi stvari prate naše važne poslovne, tržišne, tehničke odluke. Principi moralnog kapitalizma donose nama promicateljima i posebnu nagradu – onaj osjećaj dubokog zadovoljstva i samopoštovanja jer „postupamo ispravno, savjesno i odgovorno, u maniri dobrih gospodarstvenika i ljudi“. 

Tržište vas prihvaća, a do vas stižu i mnoga priznanja, nagrade, medalje… 

Foto: Tehnix

Za sustavan doprinos razvoju zaštite okoliša, za rezultate na projektiranju i proizvodnji, odnosu prema ekologiji, inovacijama, našem društvu, počašćeni smo u svijetu i domovini sa nizom državnih, međunarodnih, stručnih priznanja i nagrada. Sa velikim zadovoljstvom i ponosom ih sve prihvaćamo, i kompanija Tehnix i ja osobno. Njih preko stotinu,  različitih po karakteru i povodu. Godine 2015. Međunarodna federacija udruga izumitelja dodjeljuje Tehnixu veliko priznanje za patent MBT-O. Možda nam je baš to i najdraže jer se odnosi na iznimno kompleksan proizvod i dolazi od stručnjaka i znanstvenika kojima su inovacije dnevni posao i životno poslanje.  Godine 2016. dobio sam i najviše osobno profesionalno priznanje: ušao sam među četiri najbolje plasirana menadžera u svijetu od nomiranih nji 60, u ocjenjivačkoj akciji globalne tvrtke Ernest Young za priznanje „Poduzetnik godine“ (Ey Entrepreneur Of The Year).

Što je današnji Tehnix?

Današnji Tehnix pripada skupini vodećih ekoloških industrija u Europi čiji je uspjeh rezultat truda i ideja mnogih nas u razvoju, proizvodnji, prodaji i ostalim funkcijama. Naš asortiman trenutačno obuhvaća više od 350 proizvoda, do onog najsloženijeg: MO-BO-TO tvornice za potpunu reciklažu komunalnog otpada. Tehnix isporučuje tvornice! Naši kupci iz 40-ak zemalja znaju za naših 50 patenata. S druge strane, naših 600 radnika u Hrvatskoj i Srbiji znaju sve o potrebama kupaca, od razine njihova sadašnjeg zadovoljstva do onog budućeg, kojem ćemo dobrim radom pridonijeti. 

Tu je naš doprinos zadržavanju mladih i sposobnih stručnjaka u domovini, kako bi svojim znanjem i doprinosom, zajedno s nama stvarali bolju, stabilniju i prosperitetnu Republiku Hrvatsku.

Kako se osjećate? Djelujete vedro i jednostavno, a određeno i čvrsto.

Predsjednik kompanije Tehnix, g. Đuro Horvat / Foto: Tehnix

Na sve činjeno i na sve ostvareno gledam s velikim ponosom. Jednako me tako ponosom ispunjavaju i naši planovi u pogledu razvoja tehnologija, tržišnih potvrda te dobrobiti za sve dionike Tehnixa. 

Dijelim sa svojim timom i svim radnicima osjećaj zadovoljstva jer postupamo ispravno, u maniri dobrih gospodarstvenika i dobrih ljudi, u duhu profesionalnog integriteta, mirne savjesti i osjećaja osobne i društvene odgovornosti. 

Završne riječi!

Završavam ovaj osvrt vizionarskom porukom pape Franje, koju često ističemo: „Tko je protiv Zemlje, protiv svemira je!“

Mi u međimurskom Donjem Kraljevcu imamo 1700 stanovnika, a preko 2000 zaposlenih, mi znamo kako smo to postigli. Želimo i dalje biti nositelj i partner u razvoju nacionalne i globalne ekonomije i društva. 

Razgovarao: Goran Tudor

DOBRA HRVATSKA
Prosinca 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img