spot_img

Odgovoran građanin: Mjere sprječavanje nastanka otpada u mom kućanstvu – Top 10. Poticaj za mlade, a vrijedi i za nas.

Kada govorimo o gospodarenju otpadom, najčešće čujemo pojmove “recikliranje otpada” i “odlaganje otpada”. Oni koji prate temu gospodarenja otpadom znaju da je riječ samo o nekim od postupaka gospodarenja otpadom. Međutim, jeste li svjesni da je najpoželjnija opcija u gospodarenju otpadom ona u kojoj otpad ne nastaje, dakle da je to sprječavanje nastanka otpada.

Otpad nastao u kućanstva čini znatni dio u ukupno proizvedenom otpadu. On obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, biootpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike, …. Promjene u našim životnim i potrošačkim navikama mogu pridonijeti sprječavanju nastanka ili barem smanjivanju nastanka otpada.

Što možemo činiti?

  1. Izbjegavajte jednokratne proizvode kao što su plastične vrećice, upaljači, baterije, britvice, plastični pribor za jelo i piće.
  2. Kupujte proizvode u rinfuzi (mnoge trgovine počinju ih nuditi: vino, sir, brašno, sjemenke…)
  3. Kupujte proizvode s manje ambalaže i posebno birajte one proizvode u ambalaži koja se može koristiti više puta (daje im prednost, makar koštali i malo više; to će biti vaš osobni dodatni doprinos)
  4. Organizirajte tjedne jelovnike i prije odlaska u kupovinu napravite popis kako ne bi nepotrebno kupovali namjernice koje ne možete potrošiti.
  5. Ako možete, otpad od pripreme hrane biljnog podrijetla kompostirajte, a kompost iskoristite u svom vrtu ili za sadnju kućnog bilja.
  6. Razmislite što od predmeta u kućanstvu možete ponovno uporabiti. Staru četkicu za zube ili četke možete iskoristiti za čišćenje pločica i radijatora. Istrošenu krpu za brisanje suđa iskoristite za čišćenje podova. Dio iskorištene plastične ambalaže možda možete iskoristiti za uzgoj kućnog bilja. Napravite originalne posude za cvijeće mozaikom od ostataka pločica koje ste mijenjali u kupaonici ili kuhinji.
  7. Izbjegavajte kupovinu novih kutija i kutijica od plastike ili bilo čega – u mnoge dobre svrhe možete ponovno upotrijebiti ono staro što već imate u stanu: kutije od cipela, posudice za sir ili sladoled, ambalažne kutije od uređaja, većih ili manjih
  8. Popravite predmete i uređaje.
  9. Kupujte proizvode koji su popravljivi, dajte im prednost pred onima koji su kompaktni i predviđeni da traju koliki im je jamstveni rok.
  10. Donirajte staru odjeću i obuću. Provjerite u obližnjim knjižnicama, školama i vrtićima mogućnost doniranja knjiga i igračaka.

Sprječavanje ili smanjivanje nastanka otpada znači pozitivan korak u zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa, a sjetite se da to istovremeno znači i uštede u vašem kućnom budžetu.

Pogledajte nekoliko jednostavnih primjera sprječavanja nastanka otpada u kućanstvima:

Spriječite nastanak plastičnog otpada – Smanjite korištenje plastičnih vrećica

Spriječite nastanak biootpada – Smanjite otpad od hrane

Spriječite nastanak biootpada – Ljuske od jaja ne moraju biti otpad

Spriječite nastanak električnog i elektroničkog otpada – Koristite punjive baterije

Foto: Troy Mayne

Izvor: portal  http://sprjecavanjeotpada.azo.hr/page.htm?id=91

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img