spot_img

Održivi razvoj turizma grada Nina

Strategija razvoja Grada Nina 2016. – 2020. kao strateški dokument od najvećeg značaja za smjer i način gospodarskog i društvenog razvoja grada govori o jasnoj opredijeljenosti za održivi razvoj.

Prostor jedinstvene hrvatske lagune u Ninu istaknuti je i izvorni primjer održivog razvoja, slažu se mnogi prijatelji prirode i očuvanog okoliša.

Turističku ponudu i bogate sadržaje Nina prepoznaju i mnoge hrvatske i međunarodne udruge, profesionalci u turizmu, poslovni partneri i turisti, što je najveće priznanje za stanovnike i sve koji unapređuju ninske turističke sadržaje. To rječito potvrđuje i dobivena Nagrada za osobnu inovaciju i kreativnost kao poticaj i uzor u uređenju i organiziranju aktivnosti u destinaciji na originalan način 2018. – EDEN Network Association.

Povodom nagrade, dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina, održala je predavanje i studentima treće godine preddiplomskog stručnog studija turistički i hotelski menadžment, međunarodnog sveučilišta Libertas u Zagrebu. Tema predavanje bila je „Prirodne atraktivnosti i turizam grada Nina“ .

Povijest grada Nina – od prvog naselja prije 3000 godina do suvremene održivosti

Nin se nalazi u živopisnoj pješčanoj laguni smješten na dnu jednog od zaljeva kojima završava kopneni dio Sjeverne Dalmacije, a položen 14 km sjeverozapadno od Zadra. Starogradska jezgra drevnog grada nalazi se na malom otoku, srcolikog oblika promjera 500 metara. Otočić na kojem je zabilježen kontinuirani život čovjeka već 3000 godina smješten je između negdašnjeg ušća rijeke Miljašić Jaruge i morske obale. Odličan strateški i gospodarski položaj Nina u uvučenom zaljevu, omogućavao mu je tijekom duge povijesti dobru obranu s morske i kopnene strane, stoga je već u prapovijesno doba postao urbano, kulturno i političko središte koji je imao utjecaj na širokom prostoru. Naselje na otoku je utemeljilo ilirsko pleme Liburna u 9. st. pr. Kr. Samo 400 metara južno od povijesnog otočića nalazilo se naselje utemeljeno još 5000. godine pr.Kr., u doba neolitika. U Rimsko doba Nin je bio važan municipij, dok je u srednjem vijeku postao prva prijestolnica hrvatskih knezova i kraljeva te prva hrvatska biskupija. To sjajno srednjovjekovno razdoblje obilježilo je Nin za buduća vremena. Iako Ninom, kao i velikim dijelom Dalmatinske obale od 15. st. upravlja Venecija, ipak, stari grad zadržava svoju autonomiju. Tijekom turskih ratova Nin je više puta rušen, stradao je 1570. g., a potpuno je razoren 1646. g. čime je prekinut život najsjajnijeg razdoblja grada, a dalje se sporo obnavljao. Najveći problem stanovanja u gradu uzrokovala je malarija, stanovništva je sve manje pa je u 19. st. ukinuto biskupsko sjedište. Početkom 20. st. kanalizira se ušće rijeke i premješta istočno od samog grada na otok pa dolazi do demografskog i gospodarskog jačanja. Nakon različitih vladavina, 1997. godine započela je intenzivna obnova i održivi razvoj grada Nina.

Održivi razvoj grada Nina

Svi prijatelji prirode i očuvanog okoliša slažu se da je prostor jedinstvene hrvatske lagune u Ninu pravi primjer održivog razvoja. Laguna na istoku skriva najstariju gospodarsku djelatnost Nina – solanu. Uz upoznavanje prirodnog procesa dobivanja soli istim načinom kao u rimsko doba, može se posjetiti Kuća soli, a u Muzeju soli nabaviti Cvijet soli, čokolada s okusom soli, sol za kupanje i sl.

U sveukupnom turističkom razvoju destinacije trebaju se složiti predstavnici javnog i privatnog sektora, čijim se zajedničkim djelovanjem u poslovnim ciljevima i zadaćama trebaju podržavati.

Turistička zajednica grada Nina organizira seminare iz kulturnog turizma, seminar za ruralni razvoj, seminare na teme bioraznolikosti, ekologije, ptičjeg svijeta, zatim poboljšanja kvalitete smještaja i ljubaznosti.

Strategija razvoja Grada Nina 2016. – 2020. predstavlja strateški dokument od velikog značaja za razvoj, smjer i način djelovanja gospodarstva i društvenog razvoja. Prioritetni strateški ciljevi grada Nina jasno govore o opredijeljenosti prema održivom razvoju. Prioriteti podrazumijevaju: razvoj turizma, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, razvoj poljoprivrede, izgradnju komunalne i okolišne infrastrukture i stvaranje kvalitetne obrazovne i društvene infrastrukture.

Biolozi su na prostoru Nina otkrili 8 NATURA 2000 staništa, 5 endemičnih, 4 kritično ugrožene, 1 ugroženu i 5 osjetljivih biljaka koje se mogu istražiti i fotografirati. Uz Kraljičinu plažu skriva se botanički vrt idealan za šetnju i trčanje kroz 4 NATURA 2000 staništa položenih jedno uz drugo. Posebno je živopisno u svibnju i lipnju kada neobične biljke svojim cvjetovima obogate pješčani krajolik. Pored već navedene solane, ljekovitog blata važno je istaknuti da je na plaži Ždrijac organizirana škola windsurfinga, kitesurfinga i stand-up-pedlinga sve popularnijih sportova na vodi. Pješčane plaže su jedan od zaštitnih simbola Nina, a nalaze se na popisu najljepših plaža Hrvatske i svijeta.

Promatrači ptica lagunu će odmah prepoznati kao svoje bitno odredište gdje mogu uživati u pregledu načina života preko 200 raznih vrsta ptica. Jedinstvenu hrvatsku lagunu zatvaraju dvije plaže s kojih se pruža pogled na planinu Velebit, od koje posjetitelju zastaje dah. Na malom prostoru Nina pronalazi se neobična svjetska bioraznolikost koja tvori područje Eko parka Ninska laguna unutar Ninskog zaljeva, pod kojim se sloganom proteklih deset godina promidžbeno predstavlja Nin.

U Ninu se nalazi najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj gdje se provodi liječenje raznih bolesti u Ljetnoj klinici na otvorenom još od 1965. godine. Na Kraljičinoj plaži se tijekom srpnja i kolovoza redovito odvija jutarnja terapija uz kontrolu medicinskog osoblja.

Kulturna i prirodna baština

Nin pripada među najstarije gradove Mediterana, a turbulentne povijesne mijene uništile su mnoge spomenike. U muzeju se čuvaju predmeti od prapovijesnog razdoblja do novog vijeka. Najvažniji od njih su originali drvenih brodova Condura Croatica iz 11. st. Šetajući Ninom kao da prolazite kroz više dimenzija ljudskog postojanja, o čemu svjedoče očuvani spomenici i predmeti: Judin srebrnjak u crkvenoj riznici, ostaci najvećeg antičkog hrama na istočnoj obali Jadrana iz 1. st., crkva sv. Križa iz 9. st – nazvana najmanjom katedralom na svijetu, crkva sv. Nikole iz 12. st., crkva sv. Anselma iz 6. – 18. st. i mnogi drugi spomenici. Na ulazu u grad nalazi se kip kneza Branimira, a u središtu grada kip biskupa Grgura Ninskog. Ulašteni palac na nozi biskupa Grgura ulazi među deset najatraktivnijih svjetskih simbola sreće.

Nin – Eden destinacija

Nin je EDEN – Europska destinacija izvrsnosti od 2010., a od 2015. nosi naziv najromantičnije destinacije Europe. Tajanstveno privlači šarmantnim položajem, nježnom klimom, iznimnom kulturnom baštinom i netaknutom prirodom te neobičnim festivalima i očuvanim običajima. Budući je Nin netradicionalna destinacija – bez hotela, s poznatim Kampom Zaton, malim apartmanima te kućama s bazenima, grad koji razvija eko i kulturni turizam dobio je titulu EDEN destinacije.

EDEN nagrada poticaj je daljnjem razvoju Nina k održivom i odgovornom turizmu.

dr.sc. Marija Dejanović i mr.sc. Mahira Tanković

Članak je preuzet iz časopisa ” GIO gospodarstvo i održivost” , u izdanju HRPSOR-a.

Izvor: ovdje….

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img