Ovaj uznemirujući podatak iznijela je UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). Osim što može eliminirati glad širom svijeta, takav otpad značajno uvećava globalnu klimatsku krizu. Smanjenje rasipanja hrane jedan je od najučinkovitijih načina rješavanja globalne klimatske krize.
Statističari su izračunali: gotovo 1,4 milijarde hektara zemlje – blizu 30% svjetskog poljoprivrednog zemljišta – koristi se za proizvodnju hrane koja se nikada ne pojede! Ugljični otisak od rasipanja te hrane čini ga trećom po veličini uzročnikom emisijom CO2 na svijetu (i u tome prva dva neslavna mjesta i dalje drže SAD i Kina).
Aplikacija Too Good To Go i socijalno poduzeće Olio
No, kako raste količina bačene hrane, raste i pokret ljudi koji tome žele stati na kraj. Posljednjih godina došlo je do eksplozije različitih ideja kako da se na koristan način zbrine višak hrane povezivanjem supermarketa, kafića, restorana i pojedinačnih domaćinstava s lokalnim zajednicama. Sve više ljudi diljem svijeta koristi neku aplikaciju dizajniranu da potakne ljude da daruju, a ne da bacaju višak hrane.
Aplikacija socijalnog poduzeća Olio u Velikoj Britaniji tijekom 2020. zabilježila je peterostruko povećanje broja korisnika te rast nastavlja i u ovoj godini, kaže Tessa Clarke, njegova izvršna direktorica i suosnivačica.
Aplikaciju Too Good To Go, koja potrošačima nudi drastično sniženu cijenu hrane na isteku roka trajanja, a koja bi inače bila bačena na otpad, preuzelo je 4,5 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji. A od pokretanja aplikacije 2016. godine, na globalnoj razini čak 34 milijuna ljudi! „Broj preuzimanja i dalje raste”, kaže Paschalis Loucaides, britanski izvršni direktor. I korištenje ostalih sličnih aplikacija, kao što su Karma koja ima 1,4 milijuna korisnika ili Hubbub, raste te se očekuje da će se do kraja godine udvostručiti.
Kako piše list The Guardian, i u Velikoj Britaniji se baci oko trećine sve hrane, od toga se polovica događa u domaćinstvima. Tessa Clarke je pojasnila podatkom:
„Svaka obitelj godišnje prosječno baci hrane u vrijednosti od 730 funti. “
Olio je, kaže ona, pokušao ispraviti tu strašnu činjenicu u lokalnim razmjerima. „Aplikacija povezuje ljude koji imaju višak hrane, ali je nemaju kome dati, s onima kojima je potrebna, jer je puno ljudi isključeno iz svojih zajednica“, objašnjava Tessa Clarke. Korisnici Olia objavljuju slike svojeg viška hrane koja bi nekome mogla dobro doći.
Olio ima i mrežu od 24.000 volontera koji sakupljaju višak hrane iz lokalnih supermarketa i trgovina kako bi je korisnici aplikacija mogli zatražiti. “To je tako mala stvar, ali čini da se osjećam dobro i ja i moj susjed koji je uzeo hranu. A puno malih djela može na kraju napraviti veliku razliku ”, rekla je Tamara Wilson, korisnica aplikacije Olio.
„Čarobne vrećice“ , po cijeni od jedne trećine
Tisuće ljudi redovito poklanjaju hranu i ostale kućanske potrepštine svojim susjedima putem tvrtke Olio, ali Olio je postigao i prvo nacionalno partnerstvo s velikim lancem supermarketa Tesco. Oliovi volonteri svakodnevno u Tescovim trgovinama skupljaju višak hrane pri isteku roka trajanja. Sve se odmah prenosi u aplikaciju Olio, kako bi bilo spremno za besplatnu ponovnu distribuciju kućanstvima i grupama u zajednici.
Aplikacija Too Good To Go udružuje se s kafićima, restoranima, supermarketima, hotelima i neovisnim trgovcima hranom kako bi se stvorila „čarobna vrećica“, po cijeni cca trećine maloprodajne cijene, objasnio je Loucaides. “Iako nam ide dobro, tek smo zagrebli površinu problema. Odbačene hrane je tako mnogo“, kaže Loucaides.
Priznat ćete, jako dobre ideje kako smanjiti količinu hrane koja završava na otpadu i istodobno pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Samo ih trebamo provesti u djelo i u našoj zemlji.
DOBRA HRVATSKA/MDM
Svibanj, 2021.
Zamjenica urednika – novinarka
Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.