spot_img

Otvorene prijave za Europske snage solidarnosti za 2018. godinu

Objavljen je poziv na podnošenje projektnih prijedloga za program Europske snage solidarnosti (ESS) za 2018. godinu. Poziv uključuje volontiranje, stručni rad, projekte solidarnosti i oznaku kvalitete, a rok za prijavu projekata je 16. listopada 2018. Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti sudjelovanje najmanje 100000 mladih u Europskim snagama solidarnosti. Inicijativu ESS je najavio predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, u svojem govoru o stanju Europske unije u rujnu 2016., a službeno je pokrenuta u prosincu 2016.

Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih sudjelovanje u širokom rasponu aktivnosti kroz volontiranje ili stručni rad, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije u duhu solidarnosti. Europske snage solidarnosti sadržavaju dva komplementarna načina djelovanja:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da uz pomoć bespovratnih sredstava volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u punom radnom vremenu.
  • stručni rad, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao, staž ili naukovanje u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti kojima su potrebne visokomotivirane i socijalno osviještene mlade osobe.

Pokrenuta je i web stranica Europske snage solidarnosti dostupna na adresi europskesnagesolidarnosti.hr. Na stranici je objavljen Poziv na podnošenje projektnih prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2018. godinu te Vodič kroz program Europske snage solidarnosti. Na novoj web stranici ujedno se mogu saznati sve informacije o mogućim volonterskim aktivnostima u okviru ovog programa koji zamjenjuje i nadograđuje Europsku volontersku službu.

Organizacije koje žele sudjelovati u programu Europske snage solidarnosti moraju imati važeću Oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da organizacije posjeduju kapacitet za kvalitetno provođenje projekata u skladu sa standardima kvalitete i pravilima programa. Poziv za podnošenje prijava za Oznaku kvalitete će biti stalno otvoren.

Organizacije koje posjeduju važeću akreditaciju za sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi mogu ravnopravno sudjelovati u programu Europske snage solidarnosti do isteka akreditacije. Nakon toga se trebaju prijaviti za dobivanje Oznake kvalitete. U 2018. godini organizacije iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, BJR Makedonije, Turske i ostalih zemalja koje graniče s Europskom unijom mogu sudjelovati kao partnerske organizacije, ali ne mogu biti nositelji projekata.

Programski vodič za program Erasmus+ je nadograđen u skladu s novim Vodičem za program Europske snage solidarnosti te je dostupan na ovoj poveznici.

Dodatno, otvoren je i natječaj za grupne volonterske projekte u visoko-prioritetnim područjima, koje se podnose izravno EACEA-i. Prijave za ovu aktivnost se mogu podnijeti do 18. veljače 2019. godine. Prioritetna područja određuje Europska komisija, a za ovaj natječaj to su europsko kulturno naslijeđe, integracija stanovnika trećih zemalja (uključujući tražitelje azila i izbjeglice) te odgovor na klimatske promjene. Prijava na natječaje je moguća na ovoj poveznici.

Datum početka: 16.08.2018.
Izvor: AMPEU

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img