spot_img

Papa Franjo pokreće izgradnju solarne elektrane za Vatikan

Svojim apostolskim pismom ‘Fratello Sole’ (brat sunce) od 21. lipnja, izdanim ‘motu proprio’, papa Franjo naređuje izgradnju solarne elektrane za Vatikan. U pismu papa Franjo naglašava potrebu “prelaska na model održivog razvoja koji smanjuje emisije stakleničkih plinova u atmosferu, postavljajući cilj klimatske neutralnosti“.

Elektrana će se graditi u ekstrateritorijalnoj zoni Santa Maria in Galeria, gdje Radio Vatikan održava antene za digitalno emitiranje. Sustav agrosolarne elektrane će kombinirati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora s potrebama poljoprivrednog zemljišta koje se tu nalazi. Proizvedena energija trebala bi zadovoljiti sve energetske potrebe Vatikana.


Čista i obnovljiva energija Sunca odgovor je na mnoge sadašnje energetske probleme


Svojim zalaganjem za održivi razvoj i implementacijom strogih mjera za smanjenje emisija ugljika i promicanje održivih praksi unutar Vatikana, papa Franjo postavlja snažan primjer političkim vođama i vladama diljem svijeta. Obvezujući se na solarnu energiju, papa Franjo ima za cilj transformirati Vatikan u model upravljanja okolišem. Ovaj proaktivni stav o klimatskim promjenama ne samo da je u skladu s papinom enciklikom ‘Laudato Si’, koja poziva na hitnu akciju za zaštitu našeg planeta, već također služi kao moralni i praktični plan za druge.

Papina predanost zaštiti okoliša

“Čovječanstvo ima tehnološka sredstva potrebna da se suoči s ovom preobrazbom okoliša i njezinim pogubnim etičkim, društvenim, ekonomskim i političkim posljedicama, a među njima solarna energija igra temeljnu ulogu”

– napisao je papa Franjo u pismu ‘Fratello Sole’

Papa Franjo je svoje stajalište o klimatskoj krizi iznio još 2015. godine u enciklici ‘Laudato sí‘. U njoj poziva čovječanstvo da promjeni način života kako bi se suprotstavio globalnom zatopljenju i upotrebi fosilnih goriva.

U srpnju 2022. stvari su formalizirane kada se Vatikan pridružio Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Globalnom sporazumu među nacijama za rješavanje “opasnog ljudskog uplitanja u klimatski sustav”.

Svojom pobudnicom ‘Laudate Deum‘ u listopadu 2023., papa upozorava i potiče na suodgovornost pred krizom klimatskih promjena. Prije nego što bude prekasno. Pobudnica je posebno usmjerena na konferenciju COP28 koja se održala u Dubaiju krajem studenoga i početkom prosinca 2023. godine.

I dok je ‘Laudato Si’ program koji svijet treba slijediti, najnovije apostolsko pismo ‘Fratello Sole’ je papinski dekret koji nalaže da se ‘Laudato Si’ konkretno slijedi u Vatikanu.

Apostolsko pismo ‘Fratello Sole’

Pismo pod naslovom ‘Fratello Sole’ datirano je 21. lipnja, na ljetni solsticij, najduži dan u godini. Pismo se svojim naslovom referira na život i djela svetog Franje Asiškog. Posebice ‘Pjesmu brata Sunca‘, duhovnu pjesmu skladanu u čast Božjeg stvaranja i ljepote. Ova bezvremena pjesma i molitva odražava svetu vezu između čovječanstva i prirode.

U apostolskom pismu Papa ističe:

  • Enciklikom ‘Laudato Si’ o brizi za naš zajednički dom od 24. svibnja 2015. pozvao sam cijelo čovječanstvo da postane svjesno potrebe za promjenama u svom načinu života, proizvodnji i potrošnji, kako bi se suprotstavili globalnom zatopljenju i globalno gospodarstvo koje među svojim glavnim uzrocima vidi sveprisutno korištenje fosilnih goriva.
  • Potreban je prijelaz na model održivog razvoja koji smanjuje emisije stakleničkih plinova u atmosferu, s ciljem klimatske neutralnosti.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img