spot_img

Park prirode Lonjsko polje, izniman primjer – održiva zaštita prirode, turizam i seoski život zajedno!

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi te jedinstvena riznica biološke i krajobrazne raznolikosti u Hrvatskoj i u cijeloj Europi. To je područje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj. Posebno su zanimljive ptice močvarice, odnosno vrste koje koriste poplavno područje Lonjskog polja za gniježđenje, hranidbu i podizanje mladih. Neke od najpoznatijih ptica močvarica su mala bijela čaplja, siva čaplja, gak, čaplja govedarica, bijela roda, liska, patka njorka, veliki vranac, čaplja danguba, velika bijela čaplja. Također, Lonjsko polje jedno je od najvažnijih mrjestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu. Još od prvih zapisa naseljavanja područja uz srednji tok rijeke Save tu su ljudi živjeli u skladu s prirodom tako da je lokalno stanovništvo očuvalo tradicijski način života do danas. Ekstenzivno pašarenje stokom – konjima, kravama i svinjama (što uključuje i autohtone pasmine poput slavonsko-srijemskog podolskog goveda i turopoljske svinje) te očuvanost tradicijske arhitekture drvenih kuća, čine ovo područje jedinstvenim primjerom prirodnog, krajobraznog i kulturnog naslijeđa.

Hrvatski fotosavez (120)

Uživanje u prirodnim ljepotama, a posebno očuvanoj prirodi zaštićenih područja, jedan je od glavnih interesa turista koji posjećuju Hrvatsku, a posebno posjetitelja Parka prirode Lonjsko polje. Upravo zbog toga organizirani sustav posjećivanja je od posebne važnosti i prvi važan za održivi način korištenja prirodnih ljepota i resursa. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje fokusirana je na održivi turizam te smatra da organizirani sustav posjećivanja ima pozitivan utjecaj na razvoj lokalne zajednice i zaštitu prirodnih resursa, odnosno da turizam i zaštita prirode idu ruku pod ruku. No, turizam se ne bi trebao tek „događati“, posebno ne na zaštićenim područjima – već posjećivanjem treba kvalitetno, sustavno i planski upravljati.

Ulaganja u planski razvoj turističke infrastrukture

Zbog toga posljednjih godina Javna Ustanova Park prirode Lonjsko polje ulaže velike napore i značajna sredstva u razvoj kvalitetne posjetiteljske infrastrukture, planski pristupajući svim aspektima turizma na našem području. U proteklih pet godina uloženo je oko 30 milijuna kuna u razvoj turističke infrastrukture. Tako je 2015. godine obnovljen Posjetiteljski centar Krapje s prezentacijskom dvoranom, suvenirnicom, edukativnim sadržajima poput interaktivne škrinje i replikama posavskih drvenih kuća koje se mogu slagati. Godine 2016. izgrađen je Posjetiteljski centar Repušnica u partnerstvu s gradom Kutinom, a trenutno je pri završetku izgradnja Posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo. Projekt se provodi u partnerstvu s gradom Popovačom i Sisačko-moslavačkom županijom, a vrijednost investicije je oko 20 mijuna kuna. Osim posjetiteljskog centra, koji će obuhvaćati brojne edukativne sadržaje, u planu je izgradnja tri vidikovca za promatranje ptica i prirode na području Parka. No, s ulaganjima se nastavlja i dalje – početkom sljedeće godine planirana je prijava i izgradnja Posjetiteljskog centra u Čigoču u partnerstvu s gradom Siskom ukupne vrijednosti oko 40 milijuna kuna.

Hrvatski fotosavez (214)

Jedinstveni rekreativni i edukativni turistički programi

Najvažniji cilj uz očuvanje prirode je posjetiteljima ponuditi siguran, sadržajan i ugodan boravak u Parku te stalno razvijati ponudu edukativnih programa, povezati posjetitelje s prirodom i kulturnom baštinom. Tako Park prirode Lonjsko polje u ponudi ima doista veoma različite edukativne grupne programe za sve – djecu, studente i odrasle, kao: Krapje – selo graditeljske baštine, Bijela roda, Ptica kosac, Posavski konj, U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja, Vodozemci, Ptica sa žlicom – žličarka, Okreni se – istraži i nauči prepoznati, Priroda i čovjek. Kroz edukativne programe pod vodstvom vodiča-edukatora, posjetitelji uživajući u prirodnom okruženju uče o zaštićenom području. Uz edukaciju, posjetiteljima je dostupan i niz rekreativnih sadržaja kao što su bicikliranje, kanuing, pješačenje te sportski ribolov na rijekama u Parku u suradnji s lokalnim ribolovnim društvima. Od ove godine, na rijeci Strug u Lonjskom polju može se voziti čamcima na solarni pogon koji su dobri prema okolišu, a posjetiteljima pružaju jedinstven doživljaj prirode pošto su gotovo nečujni. Također, u gradu Sisku po rijeci Kupi plovi brod Juran i Sofija, kojim upravlja Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje. Vožnjom kroz povijesni dio Siska želi se potaknuti i privući posjetitelje u Park koji je od Siska udaljen svega 30-ak kilometara, a vožnja po Kupi savršena je uvertira za nastavak obiteljskog izleta u Lonjskom polju. Zanimljiv je podatak da je Park prirode Lonjsko polje u nekoliko godina, u sklopu razvoja turističke infrastrukture, formirao pravu flotu plovila za posjetitelje: uz brod Juran i Sofija na Kupi, tu su još četiri čamca na solarni pogom, plovilo Vodomar na Savi, te brod Katarina 1 kojeg se po potrebi unajmljuje za grupne posjete i plovidbu po Savi i Uni.  S obzirom da je u Lonjskom polju očuvano tradicijsko pašarenje, pri čemu stočari većinu godine stoku drže na pašnjacima, Park ima još jednu turističku atrakciju: posavski safari, kako su posjetitelji nazvali šetnje pašnjacima dok oko njih mirno pasu krave, konji i svinje, a na taj prizor rijetki ostanu ravnodušni. Na području na kojem je očuvano tradicijsko stočarenje, na slobodnoj ispaši boravi oko 4000 grla stoke: svinja, krava i izvornih pasmina konja – hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka. Također, s gradovima u neposrednoj blizini Parka, planira se razvijati posebne turističke pakete koji bi objedinili ponudu Parka i turističku ponudu tih gradova.

Hrvatski fotosavez (373)

Suradnja s lokalnom stanovništvom – osnova za dobar život, uspješan turizam i zaštitu prirode

Uz razvoj turističke infrastrukture, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje mnogo napora ulaže u suradnju s lokalnom stanovništvom i različitim dionicima što ne čudi jer se ovaj Park, ukupne površine oko 500 km2 proteže kroz tri županije, a na njegovom području nalazi se čak 14 naselja. Nadalje, za razliku od nacionalnih parkova, u parkovima prirode dopuštene su gospodarske djelatnosti pod određenim uvjetima, što dodatno utječe na kompleksnost upravljanja područjem. Dobru suradnju s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima nastojimo poticati i kroz naš turistički segment. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje surađuje s loklanim pčelarima i proizvođačima sira na način da im osigurava besplatan prostor za prodaju proizvoda u dvorištima posjetieljskih centara, organizira radionice za lokalne turističke djelatnike u sklopu kojih im se prezentira ponuda Parka te im Park svoju infrastrukturu daje na raspolaganje da ju koriste kao dodatan sadržaj za svoje goste. U nabavi suvenira Park surađuje s domaćim kreativcima i proizvođačima suvenira te na taj način podržava njihovo poslovanje. U suvenirnicama u Krapju, Čigoču i Repušnici mogu se naći različiti suveniri od nakita, privjesaka, eco-friendly svijeća, ručno vezenih platnenih torbi i pregača, roda izrađenih od riječnih školjki, majica, šalica s motivom drvenih kućica… Cilj je da svi suveniri imaju poveznicu s Parkom i onime što je tipično za njega, a veliko je zadovoljstvo kada posjetitelji cijene i kupuju domaće suvenire jer time podržavaju lokalne proizvođače.

photo by Tomislav Koran

Naglasiti treba i ostale pozitivne učinke turizma u zaštićenom područjima, a to su podizanje svijesti o zaštiti prirode, povećanje broja radnih mjesta i zapošljavanje lokalnog stanovništva, porast lokalnih prihoda, razvoj infrastrukture, promocija kulturne vrijednosti, uključujući i tradicionalna zvanja te porast potražnje za rekreativnim aktivnostima. Naravno, te se stvari ne događaju preko noći i za vidljive rezultate potrebno je uključenje i angažman svih zainteresiranih strana.

 

Vrijednosti održivog turizma na zaštićenom području – budućnost europske turističke industrije

Suvremeni trendovi turizma se mijenjaju, održivi turizam sve više dobiva na značaju unutar europske turističke industrije, a turizam na zaštićenom području najučinkovitiji je alat za vrednovanje prirodne i kulturne baštine, njezinog očuvanja te uspješnosti lokalne zajednice. Stoga je zaposlenicima Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, koji se bave razvojem sustava posjećivanja u Parku, izrazito važno da posjetitelji budu zadovoljni te da se osjećaju sigurno i ugodno. Ako dožive nova i zanimljiva iskustva, oni pozitivnim pričama djeluju na druge – svoje prijatelje i obitelj. U današnjem hiperpovezanom svijetu, dodatno opterećenom globalnom pandemijom, jednostavna preporuka nekoga kome vjerujemo može imati puno veći učinak od, primjerice, klasičnog oglašavanja. Stoga se Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje strateški opredijelila za individualni pristup posjetiteljima i zadovoljenje njihovih potreba kako bi oni postali ambasadori Parka i prenosili svoja pozitivna iskustva od usta do usta. Ovakim načinom komunikacije postižu se dvije stvari: gradi se zajednica i uključuju se posjetitelji u stvaranje sadržaja, u komunikaciju…

photo by_Tomislav Koran_2

Zaključno, ako se održivi turizam provodi planirano i sustavno mogu se postići promjene u znanju, stavovima i navikama posjetitelja i lokalne zajednice što će generalno imati pozitivan utjecaj na jačanje svijesti o zaštiti prirode i planeta.

Helena Radić Bosanac
rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja – Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Fotografije: Tomislav Koran, arhiva Hrvatskog fotosaveza, Arhiva PP Lonjsko polje

DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img