spot_img

PAZIN: Pionir u demokratskom participativnom budžetiranju

Po iskoracima koje u Hrvatskoj čini grad Pazin je poseban i velik, iako sa svojih 4800 stanovnika koji žive u gradu i 4000 u okolnim naseljima nije velika jedinica lokalne samouprave.

Pazin je pionir u demokratizaciji upravljanja gradom, posebno onoga njegovoga najosjetljivijeg dijela – gradskog proračuna. Prije dvije godine GONG je pozvao Pazin da se priključi projektu Europskoga socijalnog fonda. Iz toga je nastao model PAZI(N) PRORAČUN, projekt participativnog budžetiranja, prvi takve vrste u RH. Model podrazumijeva presudno sudjelovanje građana, interakciju, dijalog i dogovor u procesu optimiranja proračuna grada. Prvi u svijetu pokrenuo ga  je 1989. godine brazilski grad Porto Alegre, odakle se širi na gotovo sve kontinente.

Kako taj model funkcionira pokazuje usvajanje proračuna Pazina za 2015. Građanima je ponuđeno da sami, dijalogom, odluče u što će utrošiti proračunskih 300.000 kuna, namijenjenih malim lokalnim akcijama. Prvi korak, početak demokratskog zalaganja za svoju stvar, isticanje je prijedloga pa je na adresu grada tijekom ljeta 2014. stiglo njih 100. Javne rasprave nakon toga postale su živo mjesto sučeljavanja i mirenja interesa građana, naselja, sela, kvartova. Uspjehu je pridonio i moderator, nepristrana osoba iz Udruge SMART koja nije bila stanovnik Pazina. I konačno, u rujnu je općom javnom raspravom odlučeno o pozicijama – njih 19 – koje će ući u proračun za 2015.

Model i ono najvrijednije u njemu…

Možda će netko reći da to i nisu velika sredstva u odnosu na cijeli proračun od 61 milijun kuna. No, dobra iskustva upućuju na to da se iznos poveća te da se u budućnosti i o nekim većim gradskim projektima odlučuje prema tome modelu. Ali, ovdje je važno, možda i važnije, nešto drugo – participativno upravljanje potvrđuje opću vrijednost, prelijeva se naokolo, gradi se dobro ozračje, politički i komunalni život grada se mijenja. Postaje dinamičniji i življi a, opet, mirniji i sređeniji. Iako demokratski procesi zahtijevaju više koordinacije, vremena i sredstava, u konačnici je najviše zadovoljnih, najmanje pogrešaka i forsiranja nečijeg pojedinačnog interesa. Građanin se osjeća subjektom; on sudjeluje. U takvom se ozračju za očekivati je da će se i odlučivanje u Gradskom vijeću odvijati na sličan način, a tako i jest.

O načinu upravljanja

Najveći broj odluka na Vijeću usvaja se dvotrećinskom većinom kao što je bilo i pri usvajanju zadnjeg proračuna kada je 13 glasova bilo “za” i dva “suzdržana”, u situaciji kad većinska stranka ima šest glasova. Važnim sjednicama prethode dobre pripreme, stvari se “izbruse” i prije odlučivanja. Čak 20% vijećnika je s nezavisnih lista, što opet odražava jednu pazinsku specifičnost – opseg, rast i utjecaj civilnog sektora. U Pazinu, naime, djeluje više od udruga, što građanima pruža mogućnost i veliko zadovoljstvo sudjelovanja, druženja, stvaralaštva.

U svemu tome važna komponenta je informiranje jer bez njega nema prave participacije. Na e-stranicama grada vidljive su sve stavke proračuna izražene i u prosječnoj plaći grada (5000 kn), kako bi se lakše “osjetilo koliko što vrijedi”. A u svibnju na kućne adrese stiže brošura o proračunu, o planu, tekućem punjenju i trošenju proračunskih sredstava.

Priznanja vesele

I naravno da su Pazinu stigla razna priznanja, koja uvijek vesele. U sklopu projekta Dijalogom do boljeg društva više je hrvatskih udruga izdvojilo grad Pazin kao primjer najbolje prakse participativnog odlučivanja u Hrvatskoj. On je među svim hrvatskim gradovima zauzeo i izvrsno četvrto mjesto prema kriteriju transparentnosti proračuna.

Svaki grad, neovisno o tome je li malen, velik ili metropola, naći će svoj način upravljanja. Pazin je našao svoj put, i dalje traga, uz to brinući najviše o tome kako ponovno ojačati gospodarsku osnovu za sve to. Doline i brežuljci Pazinštine omogućuju razvoj poljoprivrede i agroturizma, i broj OPG-a raste. Turistička noćenja će uskoro dostići brojku od 200.000 na godinu, 10 puta više nego prije 10-ak godina. Na Veleučilištu u Pazinu planira se uskoro otvoriti studij održivog agroturizma – kao prvi u Hrvatskoj.

Više od tisuću malih i srednjih poduzetnika te obrtnika daju isto tako svoj doprinos onom najvažnijem – punjenju proračuna koji zajednički moramo iskoristiti za dobar život i razvoj pazinskog kraja.

Renato Krulčić, Gradonačelnik grada Pazina

2015.10

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img