spot_img

Pionir zelene arhitekture Frank Lloyd Wright

Svake dvije godine u gradu Madison u američkoj državi Wisconsin, „zemlji mlijeka“, održava se svjetsko ocjenjivanje sireva, u kojem događaju i Hrvatska vrlo zapaženo sudjeluje. Žiri od 50-ak međunarodno priznatih sirarskih stručnjaka tri dana ocjenjuje 4000 vrhunskih sireva te odabiru onaj najbolji – svjetskog šampiona. 

Grandioznosti događaja pridonosi zdanje u kojem se sve to odvija – „Monona Terrace Community and Convention Center“, koje je projektirao čuveni američki arhitekt Frank Lloyd Wright (1867.-1959.). 

Godine 1991. Američki institut arhitekata proglasio je Wrighta najvećim američkim arhitektom svih vremena, poklonivši se njegovom vizionarskom učenju i organičkom shvaćanju čovjekova graditeljstva u prirodi. 

Zanimljivo, iako je upisao studij graditeljstva na Sveučilištu Wisconsin u Madisonu, napustio ga je i zaposlio se u arhitektonskom studiju u Chicagu. Za života projektirao je više od 1000 objekata, od kojih je 500 izgrađeno, a najveću su slavu dobili oni koji pripadaju tzv. organičkoj arhitekturi, čija je glavna značajka harmonizacija čovjekova životnog prostora s okolicom. Muza i inspiracija svih njegovih djela je priroda – ljubav prema njoj potječe kod Wrighta još iz djetinjstva na farmi u Spring Greenu, čega se sjeća: “Od izlaska do zalaska sunca ne može biti ništa tako prekrasno lijepo u bilo kojem kultiviranom vrtu kao u divljim wisconsinskim pašnjacima. I stabla su stajala u njima kao razne, lijepe zgrade, različite od svih ljudskih arhitektura svijeta.“

Osam njegovih djela na popisu UNESCO-a

 Čak osam njegovih djela 2019. godine UNESCO je unio u popis svjetske baštine. Wright kao da je živio 100 godina ispred svog vremena. Neka od najpoznatijih projekata su kuća „Fallingwater“ u Pennsylvaniji, izgrađena povrh slapa te zgrada „Guggenheim muzeja“ u New Yorku, najuglednijeg muzeja suvremene umjetnosti u svijetu. Zgrada „Monona Center“, koju smo spomenuli, bila je za Wrightova života jedan od njegovih neostvarenih snova. No, grad Madison je svom Wrightu, rođenom i odraslom u Wisconsinu, odlučio realizirati san. Zgrada Centra otvara svoje vrata 1997., 38 godina nakon njegove smrti, a čak 60 godina nakon što ju je autor projektirao. Arhitektova vizija dobiva nove potvrde i dan danas, tako da je 2015. ta iznimno zdanje, proglašeno i „zelenom zgradom“, što znači da je u njoj sve ekološki: svi procesi, priprema i posluživanje hrane, zbrinjavanje otpada, korištenje vode, čišćenje… Wright bi bio zadovoljan: u Monona restoranu na meniju su jela pripremljena od namirnica iz okolice. Organski otpad iz kuhinje se kompostira, a organsko gnojivo se prodaje (vraća) lokalnim farmerima.

Danas, u 21. stoljeću, često se čuju riječi održivo, ekološki, prirodno.  Frank Lloyde Wright bio je pionir održivog i zelenog, arhitekture koja zaranja u prirodu. Za njega dom je „nešto na korist čovjeku u čast prirode – organički dio pejzaža“. Poštovanje prema njemu možemo i sami iskazati ako živimo u skladu s Wrightovom izrekom: 

„Istražujte prirodu, volite ju, budite joj blizu.
Nikad vas neće iznevjeriti.“ 

Dr. Sc. Milna Tudor Kalit
DOBRA HRVATSKA
Prosinac, 2022.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img